Veïns de València exigixen el “tancament immediat" dels apartaments turístics il·legals
Diverses associacions de veïns es reuniran pròximament amb el Secretari de Turisme
Per a transmetre-li la problemàtica que porten patint des de fa mesos amb este tipus de "turisme de borratxera", tal com denuncien els afectats, i exigir una solució definitiva
El conflicte per les molèsties dels apartaments turístics il·legals a València no deixa d'augmentar. És el que estan denuncien els veïns d'alguns barris de la capital, com Russafa, Ciutat Bella, el Carmen o el Cabanyal, on este tipus d'apartaments estan proliferant. Farts d'esta situació, el pròxim 29 de setembre es reuniran amb el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, per a “exigir-li" mesures contundents contra este tipus d'allotjaments, tal com asseguren en un comunicat.
És el que es va acordar en la reunió de divendres passat entre els representants veïnals d'estos barris. En la trobada es va acordar també oposar-se "completament" a la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana que "pretén legalitzar estes activitats en zona residencial", denúncia un dels portaveus veïnals, Martín García, del barri del Carme, en declaracions al periodic.com.
Però no es tracta de l'única reivindicació. Molt contundents es van mostrar també amb el control que ha de fer-se respecte d'això. Les associacions exigixen inspeccions d'ofici, expedients sancionador i clausura "real" de tots els apartaments. En definitiva, demanen a les autoritats el "tancament immediat amb caràcter d'urgència de tots els casos ja denunciats pels veïns".
Les associacions que van participar van ser 'Gent de Russafa', 'Russafa Descansa', les associacions de veïns de Russafa-Gran Via, Cabanyal-Canyamelar, Carmen, El Palleter, La Boatella, la Coordinadora d'entitats Veïnals Ciutat Vella i la Plataforma Salvem el Cabanyal. Totes estes associacions patixen les molèsties, que en alguns casos han arribat a enfrontaments reals, tal com explica Martín Garcia: "Hem registrats dos baralles com a conseqüència d’açò".
Mesos de protestes
Encara que oficialment segons dades de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT) hi ha 700 apartaments registrats, els veïns de Ciutat Vella han comptabilitzat fins a 2700 en la seua zona. Recentment han arreplegat 950 firmes en la zona i també han dut a terme una campanya de protesta en què han penjolls cartells en els balcons il·legals per a visibilizar la situació.
Però encara que Ciutat Vella és el barri més afectat per este "turisme de borratxera" -així el qualifiquen els veïns-, no és l'únic. En en barri de Russafa també han proliferat este tipus d'alternativa hotelera, més barata i moltes vegades millor ubicada, a l'estar en zones cèntriques i d'oci nocturn. "Russafa no és un local de moda, és el nostre descans", denuncien els seus veïns, que han creat una pàgina de facebook 'Russafa descansa' per a evitar la "festivizació" del seu barri.
"Defensem els drets ciutadans al descans i una vivenda digna per damunt de qualsevol interés polític o econòmic", expliquen els afectats. Tal com els va comptar este digital, l'associació 'Salvem el Cabanyal' ha constituït una comissió per a exigir-li a l'ajuntament de València "actuacions concretes" per a solucionar la contaminació acústica que patixen.