Els veïns de Benimaclet anuncien una manifestació contra el tancat dels solars de Metrovacesa
L'Associació Veïnal de Benimaclet i Cuidem Benimaclet rebutgen el tancament que Metrovacesa ha efectuat en els terrenys afectats pel futur PAI de Benimaclet
Els veïns de Benimaclet rebutgen el tancament que Metrovacesa efectuat en els terrenys afectats pel futur PAI de Benimaclet, uns 6000 metres quadrats fins al moment. Des de l'Associació Veïnal de Benimaclet i Cuidem Benimaclet com a plataformes veïnals que han estat recollint el malestar de barri, han volgut mostrar el seu rebuig amb una manifestació davant de l'Ajuntament de València.
Lamenten que després de diverses dècades "d'irresponsable per part dels seus propietaris", els terrenys d'horta tradicional afectats pel PAI han passat a convertir-se, primer, "en abocador insalubre" i després ─en bona part, i gràcies a la iniciativa veïnal ─ en horts urbans, aparcaments provisionals i altres espais d'ús públic com el Jardí Lluerna, el Racó de les Jaqueteres o la recuperació de l'entorn de l'antic camí històric de les cinc fonts.
Denuncien que baix l'excusa de l'obligació de mantenir nets i tancats els solars, "Metrovacesa està duent a terme, de facto, un tancament del barri, com a mesura de pressió per aconseguir dur a terme el seu projecte d'urbanització per al PAI de Benimaclet" . En un comunicat lamenten que en aquest procés s'han tancat espais utilitzats i reciclats pel veïnat, s'estan gestionant ordres de desnonament per horts amb 20 anys d'existència, s'estan destruint conscientment espais destinats a l'aparcament en un barri sense infraestructures d'aquest tipus, i, en definitiva, "s'està agredint a tot el veïnat, amb l'objectiu de fer-ho rendir-se en la seua lluita contra un projecte urbanístic que considerem inacceptable".
"No oblidem que la història està marcada per les lluites veïnals; quan s'escolta el nom de Benimaclet ressonen les seues veïnes lluitant per un barri millor. Les pretensions de Metrovacesa (promotora més gran de l'Estat) pel que fa al PAI estan recollides en el projecte presentat a l'Ajuntament el desembre de 2018".
Metrovacesa és l'única que vol construir 1.345 habitatges, que augmentarien de cop un 10% la població de Benimaclet, amb edificis d'entre 10 i 30 altures: "Aquesta proposta és insostenible mediambiental i socialment, a causa que ja vivim en un barri amb dotacions saturats (centre de gent gran, centres educatius, centres de salut ...) ". A més, Benimaclet és un dels 14 barris de la ciutat que supera els límits recomanats de contaminació ambiental.
Aquest projecte va ser rebutjat immediatament per les dues organitzacions veïnals, al juliol de 2020 per l'Ajuntament, i al febrer de 2021 per la Regidoria d'Urbanisme, tot i que, en aquest cas, sense rebaixar l'edificació: "Volem també denunciar les detencions i processos judicials oberts a 9 persones per les protestes contra les tanques que van tenir lloc el passat 2 de juny (tanques que continuen apareixent bolcades dia rere dia i nit rere nit) que no són més que un intent de fer callar el malestar per aquestes".
Finalment, exigeixen a la Regidoria d'Urbanisme que frene les accions de Metrovacesa, que torni els espais tancats seu ús anterior, i que, d'una vegada, se sente a negociar el futur dels terrenys del PAI, ja que la seua inacció és el que està motivant que Metrovacesa puga seguir degradant el nostre barri.
Per tot això, anuncien una mobilització massiva al setembre de 2021.