elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València, terra de músics: celebra Santa Cecília amb l'exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana

València, terra de músics: celebra Santa Cecília amb l'exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana
  • La mostra “Música en paper” es pot visitar de manera gratuïta al Palau de la Generalitat

MÉS FOTOS
València, terra de músics: celebra Santa Cecília amb l'exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana - (foto 2)
València, terra de músics: celebra Santa Cecília amb l'exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana - (foto 3)
València, terra de músics: celebra Santa Cecília amb l'exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana - (foto 4)

L'exposició “Música en paper” mostra quaranta peces dels segles XIX i XX que pertanyen als fons de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

Es podrà visitar els dissabtes i diumenges de novembre de 10 a 18h al Palau de la Generalitat.

La Biblioteca Valenciana i la música

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu compta entre els seus fons amb nombrosos documents que formen part del ric patrimoni musical valencià. Molts procedeixen de les biblioteques i arxius personals de compositors i musicòlegs valencians dels segles XIX-XX que, ja sigui per compra, donació o comodat, han estat dipositats a la nostra biblioteca, al servei de qualsevol interessat.

Actualment, la Biblioteca Valenciana disposa dels fons del mestre Palau, Agustín Alamán, Miguel Asins Arbó, Eduard López-Chavarri, Luis Sanchez Fernández i Salvador Giner. En aquests arxius, el més destacable són les partitures autògrafes, algunes d'enorme valor simbòlic com l'òpera Maror del mestre Palau, la primera òpera escrita en valencià; les Aquarel·les valencianes de López Chavarri; o l'Himne a la Mare de Déu de la Salut d'Agustín Alamán, estretament vinculat a la Muixeranga d'Algemesí, avui ia Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Hi ha també partitures impreses, llibres, publicacions periòdiques, fotografies, cartells, documents sonors, instruments musicals, objectes personals i nombrosos documents darxiu. Així mateix, també s'han incrementat aquests fons per mitjà de compres i, sobretot, a través del dipòsit legal. En total, més de 20.000 documents musicals disponibles per a tothom que vulgui consultar-los.

Les bandes de música valencianes, bé d'interès cultural

La música és una de les arts més representatives de la Comunitat Valenciana i una de les manifestacions culturals que més ens identifica com a poble.

Les xifres parlen per si soles: 550 societats musicals, 1.100 bandes de música, més de 600 centres educatius, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis i milers que no pas voluntaris. Unes xifres que representen el 50% de les societats musicals que hi ha a tot Espanya.

Aquestes societats musicals, moltes centenàries o bicentenàries, han desenvolupat una tasca educativa, social i cultural, que impregna tot el teixit social i tota la geografia valenciana. No és doncs estrany que els testimonis documentals de la seva acció abundin per tot arreu. Hi ha milers de partitures de música de banda amb temes cèlebres interpretats en festes i ocasions especials; o centenars d'imatges de concerts a carrers, teatres o auditoris.

Fruit d'aquesta importància, les societats musicals valencianes estiguin reconegudes des del 2018 com a Bé d'Interès Cultural Immaterial (Decret 68/2018, del 25 de maig, del Consell). Així mateix, des del març del 2021 el Govern d'Espanya les reconeix com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya.

Pujar