València reafirma el seu compromís amb la Capitalitat Verda i reclama la declaració d'Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic
Paula Llobet, regidora de Turisme i Innovació, destaca la realització de “200 reunions i entrevistes durant el primer trimestre, així com la participació en múltiples esdeveniments i activitats, 28 d'ells de gran impacte"
“El reconeixement de València com a Capital Verda Europea és molt més que un guardó, implica un compromís públic i constant de la nostra ciutat en matèria de sostenibilitat. Som conscients que això ens convertix en un model per a altres ciutats europees i, per això, estem totalment bolcats amb este projecte, que no és només de l'Ajuntament, sinó que és un projecte de ciutat”. Paula Llobet, regidora de Turisme i Innovació, ha destacat d'esta manera el compromís de l'Ajuntament de València amb la Capitalitat Verda Europea.
Així, Llobet ha ressaltat les accions dutes a terme per iniciativa municipal i ha ressaltat que “durant el primer trimestre de 2024 hem realitzat unes 200 reunions i entrevistes, moltes d'elles amb repercussió internacional; hem organitzat i participat en múltiples esdeveniments i activitats, 28 d'ells de gran impacte”. “Això demostra el ferm compromís de l'equip de govern i de l'alcaldessa, María José Catalá, amb este reconeixement de València Capital Verda Europea 2024. Continuarem treballant intensament cap a la transició verda de la nostra ciutat”, ha afegit Paula Llobet, que ha comparegut al costat d'Antonio García Celda, director general de Capitalitat Verda Europea.
La regidora d'Innovació, Tecnologia, Agenda Digital i Captació d'Inversions ha lamentat que “el govern central no haja assignat ni un euro a donar suport a la capitalitat i que de moment no haja tirat avant una cosa tan senzilla com declarar l'esdeveniment com ‘Esdeveniment d'Especial Interés Públic’, perquè els que sí que volen col·laborar puguen beneficiar-se d'avantatges fiscals”.
Cal recordar que el Ple de l'Ajuntament, en la passada sessió del mes de març, va acordar sol·licitar al Govern d'Espanya que realitze “amb caràcter urgent els tràmits que siguen necessaris a fi que es dicte una norma amb rang de llei que declare València Capital Verda Europea 2024 com a Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic”. El ple municipal instava igualment a l'executiu central que es regule el règim jurídic de l'esdeveniment “amb els màxims beneficis fiscals permesos per la normativa vigent” i especificava que "la duració del programa de suport a este esdeveniment abastarà des de l'1 de gener de 2024 fins al 31 de desembre de 2026".
Paula Llobet ha detallat este dimecres la sèrie d'esdeveniments i actuacions dutes a terme en els primers tres mesos de l'any, agrupats en els quatre eixos temàtics (Mobilitat sostenible i espai públic, Horta i alimentació sostenible, Missió Climàtica València 2030 i Infraestructura verda i biodiversitat urbana) i l'eix transversal d'aliances que conformen el projecte. Entre les accions municipals, la també regidora de Turisme ha ressaltat l'inici dels tràmits formals necessaris perquè l'Albufera siga declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco; l'increment del 41% de pressupost i el 71% en personal per a la neteja en Falles; la construcció de 12,1 quilòmetres de carril bici en 2024; l'electrificació de les cotxeres de l'EMT i la remodelació de línies al centre; el projecte de 1.098 sensors de places d'aparcament; l'augment del 23,6% en la inversió destinada a la millora de la xarxa de proveïment d'aigua; així com la construcció de quatre nous parcs i la plantació de 2.000 arbres.
En relació amb el turisme, la regidora ha ressenyat la creació de quatre rutes verdes; el desenvolupament del festival Cuina Oberta; la celebració a València de l'única fira nàutica sostenible; així com la promoció d'activitats esportives en harmonia amb la sostenibilitat ambiental com la carrera 15K / 7,5K València Verda Oberta a la Mar i la Mitja Marató València Trinidad Alfonso Zurich.
A més de destacar la col·laboració de l'Ajuntament amb empreses familiars i la Confederació Empresarial Valenciana, per a fomentar el mesurament de la petjada de carboni i l'impuls de mesures per a reduir-les, Paula Llobet ha anunciat la presentació de la Carta Verda de València en la Cimera del Clima que se celebrarà a València al juny i que reflectirà "el compromís de tota la ciutat de València amb la sostenibilitat”. “També hem començat a redactar el Llibre Verd de València que inclourà la Carta Verda de València, així com casos d'èxit i de bones pràctiques en sostenibilitat i protecció del medi ambient. Perquè el qualificatiu VERD quede per sempre unit al nom de València”, ha conclòs la regidora de Turisme i Innovació de l'Ajuntament de València.