elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València mesurarà la petjada hídrica d'el turisme per gestionar millor l'aigua de la ciutat

València mesurarà la petjada hídrica d'el turisme per gestionar millor l'aigua de la ciutat
  • L'Ajuntament llança un sistema pioner que ajudarà a fomentar l'economia circular i local

MÉS FOTOS
València mesurarà la petjada hídrica d'el turisme per gestionar millor l'aigua de la ciutat - (foto 2)
València mesurarà la petjada hídrica d'el turisme per gestionar millor l'aigua de la ciutat - (foto 3)

S'imaginen poder mesurar l'impacte de cada turista que visita València sobre les reserves d'aigua dolça? Seria possible saber quina és la petjada hídrica de l'activitat turística? La ciutat de València es convertirà en una de les primeres ciutats a nivell mundial en auditar aquest impacte que genera turisme, tant directe com indirecte.

L'any passat la ciutat de València ja va fer el mateix amb la petjada de carboni, convertint a la ciutat en un referent mundial de turisme sostenible. Aquest dimarts s'ha presentat un innovador sistema per calcular i certificar la petjada hídrica que genera el turisme, a l'igual que es va fer fa un any amb el de carboni.

"El mesurament es realitza mitjançant un innovador sistema digital, que és capaç de mesurar la despesa d'aigua total i de cada un dels components, una informació imprescindible per definir i implementar accions de reducció i compensació", ha explicat Juan Luis Pozo, Director de sostenibilitat de Global Omnium, empresa que ha desenvolupat el projecte. Aquest mesurament ha obtingut la certificació d'Aenor, el que li ofereix una gran consideració tant a nivell nacional com internacional.

La petjada hídrica anual de l'turisme a València és de 74,23 hm3. Aquest informe permet conèixer que el consum directe d'aigua pels turistes suposa el 16% del total, l'altre 84% és un consum indirecte, associat a la producció de béns i serveis. Els serveis públics d'aigua representen un 0,53% de la petjada hídrica "el que demostra la gran eficiència hídrica de la ciutat, la més gran d'Europa amb un 87% d'eficiència real gràcies, entre altres coses, a aquesta exhaustiva mesurament", ha indicat García.

Amb aquest nou sistema, ha explicat Juan Luis Pou, es va poder millorar l'economia local i circular gràcies a l'etiqueta intel·ligent: "Els productes locals tenen una logística amb una empremta inferior als productes que vénen de més lluny com la Xina. No es tracta de competència deslleial però el ciutadà podrà comprovar que els productes porten la seva fiscalitat en la petjada de carboni".

Aquesta acció s'emmarca en les accions que està duent a terme l'Ajuntament de València per combatre l'impacte del canvi climàtic i convertir-se en una destinació turística sostenible. Per a això, un dels objectius és ser capaç de regenerar la mateixa quantitat de carboni i d'aigua que consumeix. Aquesta mediació és la primera d'una sèrie de mesures que va dur a terme la ciutat per gestionar de manera eficient un recurs essencial, l'aigua.

Tal com ha explicat el regidor de Turisme, Emiliano García, "la publicació d'aquest informe i la verificació de la petjada hídrica converteixen València en referent mundial a l'hora d'emprendre aquest necessari camí de transformació de la nostra relació amb l'entorn, també des de la perspectiva turística "a més aquest informe" reafirma el compromís del consistori en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i Agenda 2030 de l'ONU ".

Pujar