elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València insta a la Generalitat a consultar l’ajuntament abans de sancionar per la crema de la palla de l’arròs

    El Ple municipal ha aprovat instar a la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a consultar a l'organisme municipal Consell Agrari de València abans de prendre cap mesura sancionadora relativa a la crema de la palla de l'arròs. A la moció alternativa presentada pel Govern de la Nau es destaca el paper actiu dels llauradors i llauradores en el compliment de les normes i calendaris establerts per la Conselleria, així com en la recerca d'alternatives d'ús dels residus agrícoles.

    L'alternativa s'ha aprovat al Ple municipal com a conseqüència de la moció presentada per la regidora del Partit Popular Maria Àngels Ramón-Llin, i tant PP com Ciutadans s'han abstingut a la votació de l'alternativa del Govern de la Nau. El debat sobre la moció s'ha iniciat amb la participació de Sergio Navarro de l'Associació Valenciana d'Agricultors AVA-ASAJA, que ha criticat les declaracions que vinculen l'augment de la contaminació amb la crema de la palla de l'arròs.

    Per la seua banda, el regidor de Ciutadans Santiago Benlliure ha destacat el suport de tot l'Ajuntament als llauradors i al cultiu de l'arròs, i ha criticat la falta de comunicació entre Ajuntament i Conselleria. La regidora del PP Maria Àngels Ramón-Llin ha reclamat la necessitat de reconéixer el treball dels agricultors i ha exposat que "no es pot culpabilitzar de la contaminació als llauradors" que han complit amb els terminis de la Conselleria.

    "Estem treballant per a millorar la situació dels cultius i estem al costat dels llauradors per a qualsevol incidència que puguen tindre", ha dit la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo. En eixe sentit, també ha agraït el comportament dels agricultors en el compliment de la normativa autonòmica i ha destacat la importància de buscar alternatives a la crema, com ara, el compost o els elements agroconstructius.

    També s'ha debatut al Ple sobre la Llei de l'Horta de València impulsada per les Corts, arran de dos mocions presentades per PP i Ciutadans que finalment s'han abordat conjuntament. Prèviament al debat hi ha intervingut José Francisco Sales, en representació de l'Associació Valenciana d'Agricultors, qui ha demanat acords i diàleg i ha exigit que no es pot tractar les 22.000 hectàrees de terreny cultivable com un jardí.

    La regidora del Grup Municipal Popular, Ma Àngels Ramon-Llin s'ha mostrat en desacord amb la manera de protegir l'horta de la citada llei, perquè "la millor manera és posar en valor la figura del llaurador". Per això ha demanat la retirada del projecte que s'està debatent a les Corts, ja que al seu parer només aporta "imposicions i limitacions". Per part del Grup Municipal Ciutadans, Narciso Estellés s'ha referit a la Llei de l'Horta de València com una norma que "no té en compte al llaurador", mentre que Fernando Giner, pel mateix grup, ha demanat consens a l'hora d'abordar iniciatives en matèria agrària.

    Des del govern, el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, s'ha mostrat orgullós de les aportacions que ha fet l'Ajuntament de València en l'elaboració de la llei i, tot i reconèixer que en el tràmit parlamentari es puga millorar, ha recordat que és amb els actuals governs de la Nau i del Botànic que s'està avançant en la protecció de l'horta de València, mentre que els anteriors governs (en referència als del Partit Popular) "pegava mossos a l'horta". Segons ha dit, "esta llei permetrà a l'Ajuntament no haver d'ocupar nous sectors d'horta per a fer equipaments". Per la seua banda, la regidora d'Agricultura i Horta, Consol Castillo, ha emplaçat l'oposició a fer autocrítica perquè "alguna cosa no es va fer bé" durant els governs del Partit Popular, i ha posat com a exemple el cas de la Punta, o el fet que no s'hagueren pres mesures per a promoure el relleu generacional. La regidora ha apuntat que ara, a més, les polítiques duen acompanyades dotacions pressupostàries. Estes mocions, finalment, no s'han aprovat, amb el vot en contra dels regidors de govern, i a favor dels regidors de l'oposició.

    VENDA AMBULANT

    Al Ple municipal també s'ha parlat sobre protecció ciutadana amb les dos mocions que ha presentat el regidor del PP Félix Crespo i la regidora de Ciutadans María Dolores Jiménez, que proposaven, entre altres coses, la creació d'una unitat permanent per a intervindre als mercats extraordinaris i controlar la venda il·legal als entorns comercials. Unes mocions que s'han rebutjat per part del Govern de la Nau, ja que com ha explicat la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, "la venda il·legal és un problema global que no es pot resoldre únicament amb la creació d'un grup especial de la Policia Local de València".

    "No compartisc el model que proposen amb unitats xicotetes, volem una Policia amb capacitat de fer front a qualsevol problema", ha dit Menguzzato. A més, la regidora ha indicat que les crítiques del PP i Ciutadans van destinades a la reorganització que es va realitzar recentment i que és necessari instar al Govern central per tal que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ajuden a complir amb la llei al respecto de la venda il·legal. "Les persones no són irregulars, estan en una situació irregular de forma administrativa", ha exposat per la seua banda la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas, davant el vocabulari emprat pels regidors de l'oposició.

    Pujar