València estalvia 18 milions d'euros amb l'augment de l'ús de la seu electrònica municipal per fer tràmits
La tramitació d'ajudes al comerç: la més sol·licitada a la seu electrònica de l'Ajuntament de València durant el 2021
El regidor d´Agenda Digital i Administració Electrònica de l´Ajuntament de València, Pere Fuset, ha informat sobre el balanç anual de l´activitat de la seu electrònica. L'edil ha destacat que l'ús de la plataforma ha suposat un estalvi de 18 milions d'euros per als veïns i veïnes de València, i de mig milió per a l'Ajuntament, segons el mètode de càlcul abreujat de la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i províncies).
Fuset ha assenyalat que "aquest 2021 ha estat un autèntic boom per a la transformació digital de València, a conseqüència també dʻaquesta pandèmia". Tot i això, ha recalcat, que "després de la recuperació de serveis d'atenció presencial, aquesta tendència digital ha continuat establint-se".
“Des de Smart City València volem continuar apostant per aquesta transformació digital, per simplificar i facilitar, amb la col·laboració dels serveis implicats, doblegar aquesta bretxa digital, perquè sigui cada vegada més gran el nombre de gent que faci ús d'aquests mitjans per realitzar els seus tràmits”, ha subratllat el regidor d'Agenda Digital.
En total, l‟estalvi econòmic que s‟ha derivat directament de l‟ús de la seu electrònica és de 512.228 euros d‟estalvi postal per al‟Ajuntament, i 17.904.675 euros en estalvi ciutadà (estimació amb el mètode de càlcul abreujat de la FEMP sobre instàncies tramitades a seu electrònica i SIR).
Durant aquest any s'ha marcat un nou rècord històric a la seu electrònica malgrat la recuperació de l'atenció presencial, ha destacat el regidor Fuset, que ha destacat que des de l'any 2015, les instàncies electròniques han crescut un 9.796,47%, cosa que significa que el nombre de tràmits realitzats per aquest sistema digital (sense presencialitat i sense paper) s'ha multiplicat per 98.
Per la seva banda, les visites a la seu electrònica han augmentat un 108% respecte a l'any anterior: el 2020 es van rebre 1.353.675 visites; i el 2021, 2.815.407. És a dir, el 2021 es va rebre més del doble de visites que el 2020, i més del triple que el 2019. A més, ha destacat Fuset, un total de 871.688 accessos es van realitzar amb autenticació.
A més, l'edil ha destacat la creació continuada i accelerada de nous usuaris de la seu electrònica: si a l'any 2020 van ser 50.250 els nous usuaris registrats, el 2021 la xifra ha assolit els 73.781 nous usuaris.
Això suposa un increment del 61% respecte de l'any anterior. En el conjunt dels dos anys de pandèmia, en què l'administració digital ha experimentat una notòria empenta, s'han creat 124.031 usuaris nous, dels 193.821 usuaris totals actuals (el 63,99%).
De fet, l'edil ha avançat que al llarg d'aquest any 2022 “impulsarem moltes iniciatives noves, dirigides a potenciar aquest accés universal, perquè volem que a València no es quedi ningú enrere”, ha subratllat.
Així mateix, el regidor ha assenyalat altres operacions que s'han facilitat i agilitzat gràcies a l'ús de la seu electrònica, com les operacions amb targeta de crèdit, que han crescut de manera molt considerable aquest any: gairebé 12.300 operacions amb targeta només a la seu electrònica , o més de 365.000 certificats d'empadronament descarregats, entre d'altres accions.
A més, segons va destacar l'Informe EY el març del 2019, València és l'administració local millor digitalitzada d'Espanya, amb un 87% de maduresa. La nostra ciutat va ser també la primera gran urbs a disposar de certificació a l'Esquema Nacional de Seguretat (al gener de 2020).
Pel que fa a les novetats impulsades durant l'any passat, 2021, Pere Fuset ha destacat la remodelació de la seu electrònica al gener, l'estrena de la nova web corporativa (amb la integració de la seu electrònica, la incorporació de tràmits al motor de cerca de la nova web, la nova certificació amb més compatibilitat IOS (tot això al febrer), o les notificacions CENO (al juny de 2021)
La tramitació d'ajudes al comerç: la més sol·licitada a la seu electrònica de l'Ajuntament de València
Així mateix, el regidor ha assenyalat que l'ús de la seu electrònica va permetre, durant el 2021, agilitzar i facilitar la tramitació dels ajuts Resistir per a persones autònomes i petites empreses (gairebé 29 milions d'euros). Les tramitacions que s'han efectuat cada cop més en seu electrònica, que habitualment requerien presencialitat, han estat, entre d'altres, la tramitació d'ajudes a la consolidació de petits comerços, comunicacions relatives a llicències i execució d'obres, canvis de domicili i altes de padró, ajuts i tràmits de les comissions falleres, accés a l'Àrea de Prioritat Residencial de Ciutat Vella Nord, l'ocupació de via pública per terrasses, comunicacions relatives al trànsit de vehicles, multes i accidents, aportació de documentació diversa de certificats de situació tributària, tràmits per al Xec Escolar, o Ajudes Re-Activa, entre d'altres.
Més de 32.000 persones ja tenen instal·lada l'AppValència
Pere Fuset ha destacat l'experiència amb l'aplicació AppValència a finals del 2021, una app que aquest any s'han descarregat més de 32.000 persones. “Durant aquest any hem impulsat i donat a conèixer, sobretot a la gent gran, com treure-li el màxim profit a la seu, per incorporar totes les persones a aquesta transformació digital que està vivint València”, ha explicat, i ha afegit que el repte per al 2022 és "potenciar aquesta transformació digital i vèncer les barreres que afecten determinats col·lectius que encara poden tenir problemes per accedir a l'administració electrònica".
Finalment, el regidor d´Agenda Electrònica ha reiterat l´aposta del Govern Municipal per l´administració i la transformació digital en tots els àmbits.