València conclou la restauració de l'escultura de bronze del Palleter
Una empresa especialitzada ha reparat el pal i ha netejat de detritus l'estàtua del popular heroi valencià Vicente Doménech
La figura, obra de l'escultor Emilio Calandín, va ser erigida a petició de 110 ciutadans l'any 1906 i col·locada al costat de les Torres de Quart en 1966
La Delegació de Cultura de l'Ajuntament de València ha conclòs la restauració de l'escultura de bronze del Palleter, erigida als peus de les Torres de Quart. Gràcies a les labors dutes a terme per l'empresa Noema Restauradors, la icònica figura de bronze de Vicente Doménech manté viu l'aspecte rebel contra les tropes de Napoleó. La delicada intervenció s'ha centrat, fonamentalment, en la restauració de la totalitat del bronze i pedra que conformen l'obra, amb l'objectiu de restituir la seua integritat i estabilitat, d'una banda, i aconseguir una òptima conservació i la recuperació de l'aspecte original del conjunt, d'altra banda.
A pesar que els anys no han fet mossa en el seu posat patriòtic, els tècnics municipals havien detectat que el pal que sosté el Palleter a la mà dreta estava clivellat i s'havia trencat el revestiment de planxa de bronze que el recobrix. A més, la peça escultòrica presentava detritus d'aus en escultura i pedestal, a més de brutícia depositada a conseqüència de l'acumulació de partícules ambientals, de les inclemències del temps i de la contaminació del trànsit rodat. En el rostre de la figura, per exemple, s'havia detectat una coloració marró vermellosa deguda a òxids de coure generats per la humitat ambiental de l'entorn.
La rehabilitació de l'escultura ha consistit en la neteja de brutícia superficial, en l'eliminació de pàtines inestables i en l'estabilització i protecció de la superfície amb la finalitat de detindre els processos corrosius. Així mateix s'ha dut a terme la restauració del pedestal de pedra. Tot això per un import total de 15.826,80 euros.
El personal expert ha eliminat la brutícia ambiental, excrements d'aus i diferents tipus d'elements com a pedres i vidres que es trobaven depositats en la figura. Per a això es va realitzar una neteja mecànica en sec amb raspalls suaus i brotxes, que no perjudiquen la superfície metàl·lica. A continuació, per a les partícules més incrustades es van emprar raspalls metàl·lics xicotets, bisturís i llapis de fibra de vidre. S'ha recorregut igualment a la neteja química per a eliminar crostes de deformació i clorurs de bronze i el segellament químic de clorurs. Després de la neteja es va decidir que no era necessària l'aplicació d'inhibidors de la corrosió pel fet que el material de l'obra estava en molt bon estat i l'aplicació podia alterar-la cromàticament. S'ha respectat la primera pàtina de corrosió del bronze com a capa natural protectora.
Desmuntatge del pal
La banderola va ser desmuntada i traslladada al taller, ja que a causa del seu estat de conservació es va considerar el més adequat per raons de seguretat i practicitat. Una vegada allí es van eliminar massilles d'anteriors intervencions i es va buidar el contingut de la canya, ja que en haver estat oberta durant temps acumulava diferents tipus de residus que resultaven perjudicials per a la correcta conservació. El pas següent va ser la consolidació de la làmina de bronze que recobrix la canya, ja que després d'un estudi exhaustiu i seguint el criteri de mínima intervenció i respecte per l'original es va decidir conservar. Per a això es van utilitzar diferents tipus de massilles de farciment (epoxi) i acabat (polièster) que li conferixen estabilitat i durabilitat.
Una vegada finalitzada la neteja i abans de posar massilla a l'escultura es va aplicar una resina acrílica transparent que presenta òptimes característiques de duresa, lluentor i adhesió especialment en metalls, i actua com a primera capa de protecció. Així s'assegura a mitjà termini l'aïllament enfront dels agents externs. També es va netejar el pedestal de pedra amb raspalls i brotxes i es van reposar les juntes amb un morter petri.
L'obra de l'escultor Emilio Calandín va ser erigida a petició de 110 ciutadans que en 1906 volien rememorar la figura de l'humil llaurador veí de Patraix i nascut a Paiporta, en vespres del centenari de la invasió napoleònica. En 1966, la corporació municipal va prendre la decisió de derrocar uns locals que estaven al costat de les Torres de Quart i ampliar els jardins de Cervantes situats al carrer de Guillem de Castro. Este va ser el lloc triat per a col·locar-la eixe mateix any, davant d'un xicotet tros de l'antiga muralla que encara perdura. En el pedestal sobre el qual està hissada la figura, es va esculpir l'escut de la ciutat i la següent dedicatòria: “Valencia a Vicente Domenech el Palleter”. La figura ara restaurada és una còpia de la qual el mateix escultor Emilio Calandín va presentar en l'Exposició Nacional de Belles Arts de 1901, on va ser premiat al costat de Mariano Benlliure i Joaquín Sorolla.