La Universitat de València inaugura la 25a edició de la Mostra art públic / universitat pública
Dotze intervencions artístiques efímeres, específicament projectades per als espais dels campus de Burjassot i de Blasco Ibáñez, connecten la Universitat i el seu entorn
Més dotació econòmica, més campus, més durada i l’estímul del pensament crític com a base fundacional: el creixement de la Mostra al llarg de 25 anys
Hui s’ha inaugurat la XXV Mostra art públic / universitat pública al campus de Burjassot de la Universitat de València, una iniciativa que selecciona dotze intervencions artístiques efímeres, específicament projectades per als campus, que busquen obrir les portes de la Universitat a la societat i crear diàlegs transversals entre les diferents disciplines i l’art actual.
A l’acte d’inauguració d’aquest dilluns, 3 d’octubre, que s’ha iniciat a la Facultat de Farmàcia del campus de Burjassot, han assistit la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba; el Delegat d’Estudiants, Manuel González; la comissària de l’exposició, Alba Braza; els i les artistes així com també representants dels equips deganals del campus i professorat col·laborador.
Fins al 28 d’octubre, al campus de Burjassot, es podran visitar les obres de Laura Salguero, David Cantarero Tomás, Eduardo Lamparero (sue975), María Tena Torres, Cachito Vallés i Miquel Ponce, i del 21 d’octubre al 18 de novembre, al campus de Blasco Ibáñez s’exhibiran les obres de Monica Mura, Cris Bartual, Lucía Blas, Escif + brilloysabor, María Esteve i Javier R. Pérez-Curiel.
Les persones assistents a l’activació en Burjassot han realitzat una visita guiada per la comissària de la Mostra, Alba Braza, i pels propis artistes de les obres, que han portat al camp de la imatge i la representació teories com la successió de Fibonacci, la llei de l’entropia, la llei de la gravitació universal o el principi d’incertesa. Altres propostes han treballat l’observació de la natura per a transformar-la en imatge narrativa i de ficció o analitzen la Universitat de València des de la perspectiva de la igualtat per posar de manifest les desigualtats econòmiques i socials del món contemporani.
La vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, ha remarcat com la Mostra s’ha adaptat als nous temps, promovent “intervencions artístiques” que “estableixen camins a recórrer entre sabers, entre disciplines, que no estan tan allunyades”. La iniciativa, ha assegurat, “contribueix a la formació integral de l’estudiantat universitari”. Per la seua banda, el Delegat d’Estudiants, Manuel González, ha agraït tot el treball fet perquè la Mostra “cada vegada arribe a més espais als campus de la Universitat” i del seu paper fonamental de “promoció dels diàlegs sobre cultura entre l’estudiantat”.
La comissària de la Mostra, Alba Braza, ha assegurat que per als artistes ha estat “tot un repte fer una intervenció d’art públic a la Universitat”, pel propi espai físic, els temps específics i perquè és un públic molt especial “amb molts coneixements sobre les disciplines que les obres aborden” buscant eixe diàleg entre art i ciència.
Cal assenyalar que una de les particularitats de la Mostra, al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, és que a més d’interactuar amb l’espai universitari, els i les artistes seleccionats enllesteixen les seues obres amb la col·laboració de personal de diferents departaments de la Universitat de València, amb qui intercanvien coneixements i experiències. Per exemple, Miquel Ponce ha col·laborat amb Juan Luis Monterde, professor del Departament de Matemàtiques de la UV, per al seu projecte Seqüència, que ha utilitzat la relació de recurrència per a crear una lògica dins del procés de generar imatges. L’artista Laura Salguero ha dut endavant Una vez extinguidas las llamas... sobre l’incendi de 1932 en instal·lacions universitàries i el que hauria pogut ser el Museu Universitari de Ciències Naturals més important del segle XIX de tot l’Estat en col·laboració amb Anna Garcia Forner i Natalia Conejero Ortega, del Museu de la UV d’Història Natural; Javier Lluch Tarazona i M. Ángeles Raduan Ripoll, del Departament de Zoologia de la UV; Amparo José Mora Castro, de la Fundació General de la UV; i José María Azcárraga.
El jurat que ha seleccionat els projectes estava format per Alba Braza, comissària de la Mostra; Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València; Lydia Frasquet, doctora en Història de l’Art i tècnica superior de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, de la Fundació General de la Universitat de València, i David Pérez, catedràtic de Claus del discurs artístic contemporani en la Universitat Politècnica de València.
Vint-i-cinc anys d’art efímer en l’espai universitari
L’any 1998 el campus dels Tarongers acollia la primera edició de la Mostra art públic / universitat pública. Al darrere d’aquesta idea hi havia José Luis Pérez Pont, aleshores estudiant de Dret, i el Centre d’Assessorament i Dinamització dels Estudiants (CADE), que depenia del Vicerectorat d'Estudiants amb Vicent Alonso Usero, aleshores estudiant de Medicina, al capdavant. Pérez Pont va assumir el comissariat d’aquest innovador projecte d'intervenció artística en un espai universitari, com era el campus dels Tarongers, que perseguia interpel·lar l'estudiantat amb pràctiques artístiques que abordaven la crítica social.
Dinou anys després, i amb l’experiència acumulada de les edicions anteriors, la Mostra inicià una segona etapa on buscava l’acostament i la interacció entre l’art i la ciència, sense perdre de vista l’estímul del pensament dels universitaris fora de les aules i a través de l’art com una de les seues bases fundacionals. A més d'aquesta reorientació de l’objecte, en el 2016 Alba Braza Boïls prenqué el relleu de Pérez Pont en el comissariat; la Mostra es traslladà al campus de Burjassot; s’augmentà la dotació econòmica dels artistes seleccionats; s’amplià la durada de l'exposició a un mes i s’incorporà el Vicerectorat de Cultura com a col·laborador de la iniciativa.
A la vint-i-cinquena edició s’arriba amb les novetats que s'introduïren el curs passat i que enguany, una vegada més, faran créixer la Mostra. D’una banda s’ha ampliat l’espai públic d'intervencions amb la incorporació del campus de Blasco Ibáñez i, d’una altra, s’ha eixamplat l’objecte de la convocatòria, que busca acollir projectes artístics on hi haja una aproximació no sols a la ciència sinó també a les ciències socials i humanes. A més, també s’ha ampliat el número de projectes seleccionats, passant de sis a dotze.
La Mostra art públic / universitat pública és una convocatòria de la Universitat de València impulsada per la Delegació d'Estudiants mitjançant el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) i que compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Societat, així com també dels serveis i personal dels campus on té lloc.
Per deixar registre de les instal·lacions efímeres que han format part de la Mostra art públic / universitat pública cada any, en acabar l’exposició s'edita un catàleg. Des de 2003, a més, els catàlegs estan disponibles en línia.