La Universitat de València, capdavantera en atenció especialitzada a persones amb discapacitat
La visibilització de la discapacitat és imprescindible per a aconseguir la normalització i la igualtat plena de les persones, una tasca que es desenvolupa a la Universitat de València des de fa dècades a través de serveis especialitzats com són UVdiscapacitat, que atén més de un miler d’estudiants, i UVocupació, que acull l’únic servei universitari públic a València amb dedicació exclusiva a la inclusió sociolaboral de talent universitari amb discapacitat.
Les Nacions Unides van declarar el 3 de desembre Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra cada any no només per a promoure els drets i el benestar de les persones que viuen amb alguna discapacitat en el món, sinó per a visibilitzar i reivindicar un futur inclusiu que enriquisca el conjunt de la societat des de la cultura, l’educació, l’economia, la innovació, la recerca i la transferència de coneixement.
És un aspecte social de vital importància per a la universitat espanyola treballar per la inclusió plena de les persones amb discapacitat que formen part (o en formaran) de la seua comunitat: personal docent i investigador, personal d’administració i serveis, i estudiantat.
La Universitat de València és la universitat espanyola presencial amb major nombre d’estudiantes i estudiants amb discapacitat -amb més d’un miler de matrícules-, i líder en polítiques d’inclusió i igualtat des de fa dècades a través del servei UVdiscapacitat, des d’on es treballen programes específics d’atenció a la discapacitat adaptats a les necessitats de cada membre de la comunitat universitària.
Aquesta línia de treball ha fet de la Universitat de València una institució d’ensenyament superior capdavantera en matèria d’atenció a la discapacitat que, des de fa més de cinc anys, és l’única universitat pública valenciana que disposa també d’una secció específica dins del servei d’ocupació dedicada en exclusiva a la promoció de l’ocupabilitat de l’estudiantat amb discapacitat.
“Es tracta d’apostar per la igualtat real de tots els nostres estudiants i estudiantes, fer visible el talent universitari amb discapacitat davant el món professional i altament qualificat, i d’impulsar i dinamitzar iniciatives d’inclusió sociolaboral que enriquisquen el teixit empresarial i social valencià”, apunta la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes.
UVocupació inclou aquest servei especialitzat des del qual ofereix orientació professional i assessorament laboral personalitzat a l’estudiantat UV i a les persones titulades per la Universitat. Les xifres que presenta abans que acabe l’any parlen per si mateixes: han estat ateses 81 persones front a les 65 del 2023; s’han realitzat 199 entrevistes personals davant les 119 l’any passat; i s’han resolt 323 consultes d’orientació de manera telemàtica. És a dir, en matèria d’orientació professional aquesta secció específica ha donat suport a la inclusió sociolaboral d’universitaris i universitàries amb discapacitat a través de 522 accions d’orientació.
En l’apartat d’ocupació, UVocupació ha publicat en el que va d’any 1.026 ofertes de treball, de les quals 105 han estat adreçades a persones amb discapacitat, és a dir, només el 10,2%; en canvi, s’ha aconseguit un índex d’inserció de més del 40%.
En aquest sentit, assenyalen des de l’àrea de discapacitat d’UVocupació la rellevància de dies com el 3 de desembre perquè “és imprescindible visibilitzar la discapacitat per a normalitzar-la i aconseguir així la igualtat real”. I argumenten: “George Steiner deia que allò que no es nomena no existeix, per tant, nomenar és visibilitzar. I nosaltres treballem per a mostrar al món que el talent universitari amb discapacitat existeix; que discapacitat NO és sinònim de persona sense qualificació, sinó tot el contrari. Ací resideix la importància de comptar en les nostres universitats amb serveis especialitzats en l’atenció a persones amb discapacitat”.
Programes d’ocupabilitat reconeguts
Des que UVocupació va crear aquesta secció exclusiva d’atenció a la discapacitat s’han desenvolupat diversos programes de millora de l’ocupabilitat universitària per a l’adquisició de competències, eines i recursos de suport per a aconseguir, autònomament, una ocupació de qualitat, d’acord a la formació acadèmica i experiència laboral de la persona aspirant; a més d’impulsar la inserció professional a través d’itineraris d’assessorament laboral, accions formatives i networking amb empreses i entitats.
Així mateix, mereix especial menció el resultat obtingut en el programa experimental que va arribar a duplicar les insercions en un any mitjançant l’acompanyament de la persona candidata al lloc de treball assegurant d’aquesta manera l’èxit de la plena inclusió en el procés d’incorporació. La qual cosa es va aconseguir gràcies al suport de la Guia d’Acolliment de la Discapacitat a l’Empresa (https://www.uv.es/uvocupacio/ca/orientacio-professional/discapacitat.html) elaborada per UVocupació, “eina fonamental per a l’acollida i l’òptim desenvolupament professional del personal treballador amb discapacitat”, afirmen.
En el marc de la publicació d’aquesta guia, la Universitat de València va estar guardonada amb el Premi CERMI-CV en la categoria d’Acció Social per la seua “contribució a la promoció i inclusió social de les persones amb discapacitat”. Des del Comité d’Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI-CV) es reconeixia així “la trajectòria i el treball d’inclusió laboral sense barreres per a la promoció i inclusió social, on UVocupació conforma un gran programa d’incorporació de l’alumnat universitari amb discapacitat, ajudant-los a contactar amb empreses, i facilitant-los vies i mètodes d’inserció o desenvolupament professional”.