Unes jornades aprofundeixen en la vida dels intel·lectuals republicans exiliats a França
La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu està celebrant unes jornades en homenatge a l'artista Adelita del Campo i al seu marit, Julián Antonio Ramírez, que es van exiliar a França després de la Guerra Civil espanyola, com molts altres republicans.
Aquestes jornades se centren en la donació de l'arxiu personal i de la biblioteca del matrimoni que ha realitzat el seu fill, Carmos Ramírez Carreras, a la Biblioteca Valenciana.
Els llibres i documents componen una font d'informació única sobre el que va ser la seua vida en l'exili, el pas pels camps de concentració, sobre el valor i la talla intel·lectual dels que es van veure forçats a abandonar el seu país, el seu compromís amb la lluita antifeixista, la tasca a favor de la democràcia, la defensa de les condicions de vida dels exiliats espanyols a França, la difusió de la cultura i, també, sobre el treball que van realitzar al seu retorn.
Durant dos dies, professors d'universitats, escriptors i experts que han estudiat l'exili espanyol estan analitzant els documents de l'arxiu personal i reconstruint la vida i la història d'Adelita del Campo i Julián Antonio Ramírez. El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, han donat suport amb la seua presència a aquestes jornades.
L'arxiu de Julián Antonio Ramírez i Adelita del Campo està compost per documents textuals i gràfics corresponents, majoritàriament, a l'època de l'exili, encara que també hi trobem alguns documents previs a la Guerra Civil i del període de tornada a Espanya.
Destaca, d'una banda, la documentació pertanyent al pas d'ambdós per diversos camps de concentració (fotografies, documents administratius, records personals, etc.). D'altra banda, és important la documentació vinculada a l'activitat professional d'Adelita i Julián Antonio durant els anys quaranta i cinquanta, especialment pel que fa a les activitats artístiques amb el Grup Artístic del GTE i la companyia de varietats; hi ha una gran quantitat de fotografies i programes de mà de les seus gires i espectacles, així com contractes i esborranys de guions per a les seues actuacions.
Finalment, hi ha documentació pertanyent a l'època de Ràdio París. El matrimoni va treballar en l'emissora antifranquista, en l'emissió en llengua castellà, i es van convertir en dues de les veus més famoses per als espanyols en l'exili.
També hi ha un apartat de correspondència, que comprén des dels anys quaranta fins als noranta; esborranys manuscrits o mecanografiats de textos en prosa, obres de teatre i poemes d'ambdós i en un fons gràfic compost per set àlbums i nombroses fotografies sobre la trajectòria artística d'Adelita del Campo.
La importància del fons de Julián Antonio Ramírez i Adelita del Camp documenta de primera mà el període de l'exili republicà espanyol a França, des de la Guerra Civil, l'internament en camps de refugiats i la Segona Guerra Mundial fins a la tornada a Espanya durant la Transició. És, també, una font important d'informació sobre el món artístic de varietats des dels anys vint fins als cinquanta.
Quan es va restablir la democràcia a Espanya, el matrimoni va tornar i es van establir a Mutxamel, on van continuar amb el seu activisme polític fins a la seua defunció.