elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Teresa de Lauretis porta la seua teoria sobre ‘el cos i el sexual’ a l’IVAM

    La teòrica feminista Teresa de Lauretis (Bolonya, 1938), coneguda per haver donat nom a la teoria ‘queer’, oferirà el dijous 30 de maig a les 19 h una conferència a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Amb el títol ‘Imatge i figura, el cos i el sexual’, exposarà la seua teoria de la lectura i l’espectador basada en la figuralitat i en els conceptes psicoanalítics de transferència i traducció.

    De Lauretis és una referència del feminisme i els estudis de gènere, autora d’influents llibres com ‘Alice Doesn’t: Feminism, Semiotics, Cinema (1984)’ o ‘Technologies of Gender’ (1987). El 1991 va estudiar les sexualitats dissidents que des de feia més de dues dècades es visibilitzaven a través de l’activisme i va encunyar el terme ‘queer’ per a anomenar les persones que no entraven en cap categoria de gènere establida. El 1994 el va abandonar per jutjar que la paraula ‘queer’ havia desembarcat en les acadèmies i les universitats i s’havia buidat de contingut.

    Lauretis es va doctorar en Llengües i Literatures Modernes per la Universitat Bocconi (Milà), després de doctorar-s’hi es va traslladar als Estats Units i va ocupar llocs acadèmics en les universitats de Colorado, Califòrnia i Wisconsin. Des de 1985 fins a la seua jubilació el 2008, va ser professora d’Història de la Consciència en la Universitat de Califòrnia, Santa Cruz, i ha rebut els doctorats ‘honoris causa’ de la Universitat de Lund (Suècia) i de la Universitat Nacional de Córdoba (Argentina).

    La conferència, d’entrada lliure, està organitzada en el marc de la Càtedra d’Estudis Artístics, Segles XX/XXI, que sorgeix d’una col·laboració entre la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i l’IVAM. Està dirigida per Giulia Colaizzi, catedràtica de Publicitat i Comunicació Audiovisual en la Universitat de València, i Marina Pastor, professora en la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.

    La càtedra pretén ser un focus d’investigació, estudi i difusió de l’art visual dels segles XX i XXI. El seu objectiu en la segona edició és animar la reflexió sobre la vida de les imatges, tant en el món de l’art com en el de la vida social, inclosa la imaginària. Segons els seus responsables, aquest treball es fa “evitant restriccions acadèmiques, artístiques o tecnològiques”.

    Pujar