elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El teatre Principal acull l’estrena d’‘Els nostres’, una reflexió sobre la crisi migratòria d’Europa

El teatre Principal acull l’estrena d’‘Els nostres’, una reflexió sobre la crisi migratòria d’Europa

    El teatre Principal de València acull aquesta setmana l'estrena de l'espectacle 'Els nostres', coproducció de la Diputació de València i de l'Institut Valencià de Cultura. Una reflexió sobre la crisi migratòria d'Europa escrita a huit mans per Xavier Puchades, Patrícia Pardo, Begoña Tena i Juli Disla.

    L'obra s'ha presentat hui al Principal i ha comptat amb la presència del director general de l'IVC, Abel Guarinos; la diputada de teatres de la Diputació de València, Rosa Pérez; el director adjunt d'Arts Escèniques, Roberto García, i el coordinador artístic de Teatres de la Diputació, Josep Policarpo.

    El director general de l'Institut Valencià de Cultura ha assenyalat que el teatre públic ha de ser també un teatre compromés: "Des de l'Institut Valencià de Cultura seguim apostant pels professionals valencians i aquesta obra és una bona mostra de la qualitat del seu treball, però a més a més hem de ser un mitjà que afavorisca el compromís de la societat. La producció 'Els nostres' és la manera escènica que tenim des de l'Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València d'estendre la pancarta "Welcome refugees" per tal de dirigir-nos a tota la ciutadania i fer palesa la tragèdia de la migració: la d'ara, la d'ahir, la de sempre i la que no volem per al demà. Se'ns ompli la boca quan diem que un dels grans valors del teatre és el de poder ser l'espill de la societat, i aquesta producció pública té al 100 % aquesta decidida intenció, avalada –a més a més– perquè es tracta d'un suport a la creació escènica valenciana, amb professionals valencians en tots els apartats de l'espectacle".

    Tot i ser notícia constant en els mitjans, el teatre públic valencià quasi no ha tractat la tragèdia de la migració. Ara, amb més de 60 milions de persones desplaçades a la força per tot el món, quantitat a la qual no s'havia arribat des de la II Guerra Mundial, ha arribat el moment de fer-ho.

    Del 16 al 27 de maig, el teatre Principal de València acollirà l'estrena de l'obra 'Els nostres', un recorregut pels diferents llocs, al voltant del mar Mediterrani, on està produint-se un èxode massiu de persones que fugen de la guerra, la fam i la por.

    El muntatge, coproduït per l'Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València, tracta de posar en tensió i traure el màxim profit creatiu de l'escriptura personal de quatre representants de la nostra dramatúrgia contemporània més recent. Així, 'Els nostres' és el producte de l'autoria a huit mans de Xavier Puchades, Patrícia Pardo, Begoña Tena i Juli Disla, premiats en nombroses ocasions i que acostumen a escriure en valencià.

    Tots quatre tenen una trajectòria extensa, iniciada a finals dels 90 i principis de l'actual segle. S'han trobat, a més, en projectes comuns i, fins aquell moment, insòlits en el teatre valencià, com 'Zero responsables' (2010) o 'Valèntia' (2012). Cada un, a més, ha desenvolupat una línia de treball recognoscible a partir de la seua formació en diverses companyies pròpies i rebent encàrrecs d'altres companyies; fins i tot, han desenvolupat tasques de direcció i/o interpretació.

    La nostra responsabilitat

    "La Diputació de València i l'Institut Valencià de Cultura hem trobat un camí de col·laboració per a dur a escena produccions de gran envergadura i amb un segell essencialment valencià. Volem consolidar la idea d'un gran laboratori escènic que ens permeta presentar espectacles més pròxims a la nostra realitat social i afavorir processos de creació més participatius", ha valorat el director artístic de Teatres de la Diputació de València, Josep Policarpo.

    Per la seua banda, el director adjunt d'Arts Escèniques de l'lnstitut Valencià de Cultura, Roberto García, ha destacat al respecte: "'Els nostres' representa la culminació lògica d'una temporada en la qual, des de l'Institut Valencià de Cultura, hem fet un gran esforç de suport i visibilització de la dramatúrgia viva valenciana a través de les produccions pròpies, l'exhibició i tota una sèrie de projectes paral·lels, com el Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera, el Torneig de Dramatúrgia o els clubs de lectura teatral. Que la Diputació de València siga còmplice d'aquesta nova política és una magnífica notícia per al sector escènic i per als espectadors àvids de propostes compromeses i de qualitat".

    L'obra conjunta dels quatre dramaturgs mostra aquells que pateixen el conflicte i aquells que el construeixen i el sostenen. Parla de la pèrdua. I d'una Europa acomodada i egoista, que mira cap a l'altre costat. Els seus protagonistes són tots els actors de la tragèdia: periodistes, migrants, tripulants de vaixell, traficants de persones i sol·licitants d'asil.

    "Pensem que el teatre ha d'enfrontar-se a aquests tipus de reptes i explorar quina és la nostra responsabilitat o, almenys, la dels nostres governs. En aquest treball hem gratat sobre la superfície per a trobar, intuir i comprendre les causes i l'origen d'aquestes tragèdies, i ens hem topat amb un vaixell a la deriva, amb nàufrags en totes les ribes, amb una impotència òrfena enmig del desert", expliquen els autors.

    La peça rastreja les conseqüències de l'actual onada de refugiats. Entre les situacions que denuncia està la de l'ús de mà d'obra barata, la creació de nacions artificials després de la I Guerra Mundial que ha desembocat en estats fracassats amb enfrontaments civils i ètnics i, per últim, el procés d'intervencions militars, degudes en moltes ocasions a negocis energètics, més enllà de les pressions exercides per la indústria d'armament.

    'Els nostres' també parla de les conseqüències, entre d'altres, de la manipulació dels mitjans i dels governs a l'hora de presentar les persones migrants com a elements desestabilitzadors de l'ordre o del nostre benestar.

    Eva Zapico assumeix la direcció d'aquest drama d'esperances ofegades al Mediterrani: "La responsabilitat de parlar del patiment alié és inabastable. Perquè sé que és difícil, fins i tot amb la millor intenció, no caure en la condescendència, la delectació emocional i l'exhibicionisme. Dóna vertigen intentar fer alguna cosa que modifique, encara que siga molt poc, allò que està succeint. Saber-se amb el privilegi de tindre l'espai per a la denúncia, per a la reflexió. Albergar l'esperança de la possibilitat que, narrant, alguna cosa canvie".

    Zapico comanda un elenc de 10 veterans actors valencians: Lucía Aibar, Carlos Amador, Empar Canet, Rosanna Espinós, Amador Artiga, Cristina Fernández Pintado, Àngel Fígols, Estela Martínez, Toni Misó i Miguel Sweeney.

    La coproducció ha mimat els aspectes de posada en escena, amb la música del grup Luna y Panorama de los Insectos i l'encàrrec del vestuari, el disseny i la realització de l'escenografia a Luis Crespo.

    Pujar