elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ruta cultural La Malva-rosa consolida València com a destinació turística sostenible i accessible

La ruta cultural La Malva-rosa consolida València com a destinació turística sostenible i accessible
  • La ruta d'este barri dels Poblats Marítims recull nou punts emblemàtics i va ser aprovada dins dels Pressupostos Participatius d'Inversions DecidimVLC 2020-2021

L'Ajuntament de València presenta hui en la web municipal una nova ruta turística i cultural que discorre per nou emblemàtics punts del barri de la Malva-rosa i que s’ha posat en marxa, tal com va avançar el regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, “en el marc de les polítiques de diversificació i descentralització del turisme a València, a través dels Pressupostos Participatius de DecidimVLC 2020-2021”.

La proposta, a més, preveu la creació d'una senyalètica turística en la qual està inclòs el mapa de la ruta cultural d'este important front marítim de València. El projecte, presentat en el procés de participació d'inversions de 2021, busca reforçar la identitat dels barris de la ciutat i la seua dinamització per a posar en valor “la seua singularitat i atraure visitants amb una proposta de recorregut”, segons explica el projecte d'inversió DecidimVLC, una plataforma en la línia de la regidoria de Participació Ciutadana que ha comptat amb 26.489 participants per a decidir 139 propostes d'inversió a la ciutat durant la seua última edició, i a la qual el consistori valencià ha destinat 8 milions d'euros en 2021.

La senyalètica en el barri dels Poblats Marítims, junt amb unes altres “que volem impulsar en altres barris també, vindria a sumar l'oferta de recorregut cultural a la ciutat”, subratlla el consistori en el text d’este projecte ciutadà que pretén aglutinar les rutes culturals sota la temàtica “Turisme de Barris” en la web municipal. A més, la proposta ciutadana inclou una cartelleria dissenyada específicament per a ella.

Una ruta accessible i sostenible

El disseny de la ruta Malva-rosa ha previst informació detallada per a persones amb alguna mena de discapacitat, amb la finalitat de facilitar l'accessibilitat universal i potenciar el turisme sostenible a la ciutat, un dels propòsits primordials de la regidoria de Turisme i Internacionalització i perquè “totes les persones puguen gaudir dels entorns urbans”, ha assenyalat el regidor Emiliano García. “Com a prioritat, es tracta de fer de València una ciutat amable i respectuosa amb els seus habitants, dins de l'aposta de la regidoria per millorar l'autoestima i el sentit de pertinença de la ciutadania'', ha assegurat l’edil.

La ruta turística Malva-rosa arranca al carrer Isabel de Villena, a la Casa Museu Blasco-Ibáñez, lloc on l'escriptor, editor, polític i periodista passava nombroses temporades juntament amb la seua família. La casa museu, a més, alberga la Biblioteca i el Centre d'Investigació del valencià més il·lustre de la Malva-rosa. El segon punt del recorregut se centra en la séquia de Vera, que assenyala el límit entre els Poblats Marítims de València i la localitat d'Alboraia. Després d'este lloc icònic del barri, el recorregut es deté a l'església parroquial de María Inmaculada de Vera i en la plaça de Félix Robillard, situada esta última entre les propietats d'este botànic francés de qui el barri pren el seu nom gràcies als seus coneixements en horticultura i a la seua faceta d'empresari d'essències i sabons. La ruta dedica una àmplia informació als quasi dos quilòmetres de platja “d’arena fina i daurada” de la Malva-rosa, segons s'explica en este itinerari urbà, d'este paratge natural pel qual València atrau milers de turistes, nacionals i internacionals, i residents habitualment. Altres de les facilitats incloses en la ruta són el servici d'ajuda al bany accessible i la senyalització contrastada mitjançant pictogrames homologats que ofereix informació i itineraris al visitant.

 De fet, este espai compta des d’alguns anys amb un important equipament i postes sanitàries disponibles per a turistes i residents, així com una àmplia zona d'aparcament i accessos adaptats. A més, la ruta destaca la mobilitat del Passeig Marítim, els vestuaris, els bancs adaptats i la inclusió d'un parc i una font adaptats. L'antic aeròdrom de la Malva-rosa i edificis singulars com l'antic Hospital València a la mar, en l'actualitat Asil Sant Joan de Déu, completen el recorregut per la zona. En total, la ruta fa nou parades per a “aprofundir en el coneixement d'esta barriada essencialment marinera de València i de les seues gents”, ha afirmat Emiliano García. A més, la ruta proposa un tour itinerari per a facilitar l'accés a estos punts turístics mitjançant el transport públic.

Noves rutes en l'horitzó

La posada en marxa de la ruta Malva-rosa forma part d'un conjunt de rutes que la Regidoria de Turisme ha dissenyat per tal que la ciutadania se senta part activa dels seus barris i fomentar el turisme intel·ligent. Un foment del sector turístic que, d'altra banda, ha portat València a ser Capital Europea del Turisme Intel·ligent en 2022. Així, la primera de les rutes disponibles va ser la dedicada al barri El Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, que mostra l'arquitectura més emblemàtica del barri. Per la seua part, des de la regidoria ja s'han traçat les primeres línies de l'elaboració de la ruta turística en Benimàmet.

Amb el disseny de la ruta La Malva-rosa, a més, es dóna compte d'alguns dels punts més excel·lents de l'estratègia valenciana per a un turisme sostenible com afavorir un turisme per a locals, recuperar la memòria dels barris i abordar actuacions sobre l'impacte del turisme en estes àrees urbanes així com fomentar la innovació i l'emprenedoria en este important sector econòmic de la ciutat.

Pujar