elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ribó destaca la reducció de la contaminació de l’aire i del soroll entre les polítiques impulsades a valència contra el canvi climàtic

Ribó destaca la reducció de la contaminació de l’aire i del soroll entre les polítiques impulsades a valència contra el canvi climàtic
    MÉS FOTOS
    Ribó destaca la reducció de la contaminació de l’aire i del soroll entre les polítiques impulsades a valència contra el canvi climàtic - (foto 2)

    L’alcalde de València i candidat de Compromís per València a revalidar l’Alcaldia, Joan Ribó, ha explicat que les polítiques contra el canvi climàtic impulsades a la nostra ciutat han comportat una reducció de la contaminació atmosfèrica i també de l’acústica. “Tenim molt clar el model de ciutat que volem, que és un model on les persones i la seua qualitat de vida són la prioritat. Per això, hem fet tots els possibles dins de les competències municipals per combatre el canvi climàtic apostant per la sostenibilitat i reduint els impactes de les diverses contaminacions sobre les persones”, ha destacat durant la taula redona organitzada per la formació valencianista amb persones independents expertes en la matèria.

    A València, en 2018 i per segon any consecutiu, no es va superar en cap zona de la ciutat ni una sola vegada el límit de partícules de diòxid de nitrogen (que la legislació permet superar fins a 18 vegades a l’any). A més, el valor de la mitjana anual de les mesures d’estes partícules contaminants s’ha reduït un 12,2 per cent en l’estació de la Universitat Politècnica, un 15,6 per cent en la de l’avinguda de França i en un 34,4 per cent a la de Molí del Sol, al districte de Campanar. Complementàriament, altres partícules contaminants, les PM10, també s’han reduït considerablement en zones de la ciutat com Vivers o l’avinguda de França i totes les estacions aporten mesures molt per baix dels límits establits per la legislació vigent. “Hi ha un problema molt gran, el del canvi climàtic, que ens està amenaçant a totes i tots i a València estem combatent-lo de forma ferma i decidida amb l’arma de la sostenibilitat”, ha afirmat Ribó, qui ha destacat que “és fonamental consolidar el canvi iniciat i continuar per una senda coherent de respecte al medi ambient i de prioritzar la salut de les persones treballant per un aire net a la ciutat”.

    A més, ha ressaltat la gran millora aconseguida en la reducció de la contaminació acústica a la ciutat, on s’ha incrementat el percentatge de població exposada a nivells sonors per baix dels 55 decibels, uns paràmetres dels quals se’n beneficia ja més de la meitat de la població per la nit (en 2012 era un 41 % i cinc anys després ja era un 53 %), mentre que la millora més notable és en horari de vesprada on del 31 per cent de la població en eixos nivells per baix dels 55 decibels en 2012 es va passar en un lustre a un 47 per cent.

    Ribó, també ha afegit que les polítiques municipals també han permés reduir la contaminació lumínica, un resultat que ha vingut acompanyat per un augment de l’eficiència i una reducció tant del consum energètic com de la factura que havíem de pagar tots els valencians i valencianes -14 milions d’euros menys en només tres anys-. “Respirem un aire millor, patim menys soroll i tenim una il·luminació millor. L’eficiència és una ferramenta perfecta per combatre el canvi climàtic des de l’àmbit municipal”, ha explicat.

    Durant la seua intervenció, Ribó també ha posat en valor el treball fet als darrers quatre anys pel que fa a l’agroalimentació, convertint València en capital i referent de l’alimentació sostenible i apostant per la defensa de l’horta, pels productes de proximitat i la potenciació dels mercats de barri. A més, en l’àmbit de la mobilitat “hem impulsat un model on les persones són la prioritat i ja som la segona ciutat on més s’utilitza la bicicleta, gràcies al foment de les alternatives sostenibles al transport motoritzat” que ha permés reduir sistemàticament la circulació dels vehicles menys respectuosos amb el medi ambient, i s’ha renovat amb molts vehicles híbrids nous i també alguns elèctrics, la flota d’autobusos.

    Diàleg amb experts candidats i experts independents

    L’acte l’ha presentat Jordi Peris, professor d’innovació i integrant de la candidatura municipal de Compromís a València. “Fem campanya d’idees, propostes i diàleg obert front a qui preferix les banderes de l’odi i la por”, ha afirmat en explicar el format de l’acte, que també ha estat obert a la ciutadania. “Un dels grans reptes que afrontem com a ciutat i com a societat és este, el de la lluita contra el canvi climàtic i té una implicació directa sobre les persones”, ha afirmat, per a destacat, a més, que “la transició a la sostenibilitat és un imperatiu i, alhora, una oportunitat per repensar qüestions com ara l’economia, la mobilitat, l’energia o l’agroalimentació, una oportunitat per incorporar una mirada transversal a tot el conjunt de polítiques i aconseguir un model de ciutat més amable amb les persones i el planeta, més justa, sostenible i democràtica”.

    També hi ha participat la candidata de Compromís al Congrés, Paula Espinosa, llicenciada en Ciències Polítiques i una de les impulsores a València de les concentracions ‘Fridays for Future’. A més, han intervingut altres dos persones expertes, en este cas amb la condició d’independents “i amb una consigna única, la de dir tot el que consideren que han de dir”, que han llançat un missatge de conscienciació. D’una banda, Alejandra Boni, doctora en Dret per la UV en el Programa de Drets Humans i Democràcia, catedràtica del Departament de Projectes d’Enginyeria de la UPV, vicedirectora de l’Instituto Ingenio (CSIC-UPV) i investigadora principal de diversos projectes d’investigació (2005-2017) sobre educació per al desenvolupament, cooperació internacional i desenvolupament humà, innovació social de base i canvi climàtic. D’altra banda, també ha intervingut Andreu Escrivà, llicenciat en Ciències Ambientals, màster en Biodiversitat: Conservació i Evolució (especialitat en Conservació d’Ecosistemes) i doctor en Biodiversitat, divulgador en canvi climàtic i autor del llibre ‘Encara no és tard’ amb què va guanyar el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General al 2016. “Volem traslladar un missatge d’urgència, d’urgència amb capacitat d’acció, però no podem demorar-la més, hem d’aprofitar cada oportunitat perquè cada victòria que s’aconseguisca és important”, han afirmat.

    Pujar