El projecte de l'IES Ramón Llull de València per a cuidar-se l'esquena traspassa davanteres
Dos centres d'educació se sumen a aquesta innovadora iniciativa que ensenya als alumnes a cuidar la seua esquena des d'una perspectiva integral
Els ho comptava elperiodic.com fa uns mesos: l'innovador projecte posat en marxa pel IES Ramón Llull de València per a cuidar-se l'esquena. Una iniciativa que abordava el problema de manera transversal i que aconseguia traspassar les fronteres de l'aula i estendre's als centres de salut i biblioteques de barri.
Quasi 400 alumnes de 12 i 18 anys van participar l'any passat en aquest projecte que abasta totes les assignatures i comunitat docent i que, enguany, torna a traspassar les fronteres per a estendre's a altres centres educatius.
Un cas d'èxit atés que els xiquets aprendre a cuidar la seua esquena de manera pràctica i en el seu dia a dia. Així, aquest curs també es desenvoluparà en l'Educació Primària a través dels CEIPS, el de Vicente Gaos i Angelina Carnicer, tots dos del districte Algirós.
De fet, la setmana passada va tindre lloc el primer taller de formació per a mestres i mestres del centre en el CEIP Vicente Gaos amb un total de 28 docents. Els ponents van ser el Doctor Manuel Monfort, professor de la Universitat de València i el Doctor Vicente Miñana, professor de la Universitat de València: “És un èxit perquè denota implicació professional del sector i és una mostra de la preocupació de la societat per cuidar la seua esquena i posar així remei des d'edats primerenques. Finalment, evidència una sinergia entre la universitat i l'aula”, explica a elperiodic.com Miñana, també coordinador del projecte.
El CEIP Vicente Gaos començarà ja a posar en marxa el projecte i està previst que els docents de l'Angelina Carnicer realitzen el taller de formació la setmana que ve. Cal destacar que el 44% de l'alumnat valencià es queixa de dolor lumbar i tenen coneixements molt baixos de com cuidar-se l'esquena. “Per això es fa indispensable abordar aquest contingut de manera transversal i multidisciplinària des de l'escola i comunitat educativa”.
El curs estarà compost per quatre sessions teòric-pràctiques i l'ha organitzat el *CEFIRE de València a través de la coordinadora Amelia Granda.
Enfocament interdisciplinari
Els alumnes aprenen en classe de biologia l'anatomia i funcions de la columna vertebral o els moviments que té; en matemàtiques apliquen l'escala numèrica per a saber quant mesura l'esquelet o realitzen fórmules matemàtiques per a conéixer la millor posició en agafar un telèfon i evitar així dolors d'esquena; la postura correcta en tocar un instrument en música o l'evolució del dolor d'esquena en la història, són unes altres de les matèries que aprenen els alumnes en el marc d'aquest projecte.
Una altra de les intervencions que contempla aquest projecte és el dels 'microdescansos'. Els alumnes realitzen estiraments de dos minuts dues vegades al dia, al principi i al final de la jornada. La conselleria d'Educació va subvencionar el passat curs aquest projecte pel seu caràcter innovador. Una iniciativa amb clara vocació continuista.