Els programes municipals d'inclusió social formaran a les famílies vulnerables perquè gestionen l’economia
L'Ajuntament firma un conveni de col·laboració amb una organització que “fomenta l'apoderament de persones en situació de risc” i una entitat bancària que “treballa la salut financera de la ciutadania”
L'Ajuntament coordinarà el ‘Projecte Faro: Llum per a les teues finances’, que s'implantarà a València en 2025 “perquè les famílies vulnerables milloren la gestió de la seua economia i puguen previndre l'endeutament i fomentar l'estalvi”. Ho ha anunciat hui la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, després de firmar un conveni de col·laboració amb representants de la Fundació Nantink Lum i de l'Entitat Bancària ING, que ja han desenrotllat esta iniciativa a Madrid amb 900 famílies.
En el marc d'este acord, firmat amb una vigència de quatre anys, amb possibilitat de pròrroga, s'impartirà formació específica en salut financera als professionals dels Servicis Socials perquè puguen acompanyar a les persones vulnerables en els seus processos d'inclusió social. Així mateix, s'empoderarà a estes famílies, a les quals se'ls ensenyarà habilitats de gestió domèstica, adaptades a les necessitats concretes i circumstàncies particulars de cada cas.
Amb este fi, l'Ajuntament de València s'ha compromés a garantir els recursos tècnics i humans necessaris per al correcte desenrotllament del projecte. També ha assumit la responsabilitat d'identificar les necessitats específiques dels equips professionals, de promoure l'accés a sessions formatives i tallers perquè adquirisquen coneixements que puguen ser aplicats de manera efectiva en l'atenció a les persones usuàries, i de fomentar la integració d'esta iniciativa en les dinàmiques de treball habituals, maximitzant el seu impacte en la millora de la inclusió social i financera.
Per part seua, la Fundació Nantik Lum i ING han assumit, entre altres responsabilitats, la de desenrotllar activitats clau per a la formació dels qui treballen en els servicis socials, o l'organització de tallers grupals per a aquelles persones que participen en processos d'inclusió social. A més, esta formació, que inclourà tutories per a la resolució de dubtes concrets sobre situacions financeres, s'estendrà a entitats socials i empreses interessades, fomentant un entorn de col·laboració multisectorial.
La regidora ha ressaltat que “es tracta d'una iniciativa pionera que s'emmarca en la política municipal de proporcionar a les famílies vulnerables una base sòlida perquè milloren la seua situació econòmica i social, així com la seua autonomia financera per a prendre decisions i assumir el control de les seues vides”. “Una bona gestió econòmica pot proporcionar major estabilitat i seguretat, i millorar la qualitat de vida general de la família i la reducció de l'estrés associat a problemes econòmics, la qual cosa també beneficia la seua salut mental i benestar”, ha afegit.
Marta Torrado també ha apuntat que “els coneixements financers adquirits poden transmetre's d'una generació a una altra, creant un cicle d'educació contínua i millors pràctiques econòmiques dins de la família”. “I a més –ha afegit- en estar més ben informades, les famílies poden accedir a millors oportunitats financeres, com a microcrèdits, ajudes socials i programes d'emprenedoria”.
Finalment, l'edil ha valorat “positivament” el conveni firmat amb la citada organització que “fomenta l'apoderament de persones en situació de risc” i l'entitat bancària que “treballa la salut financera de la ciutadania”, perquè “establix sinergies amb organitzacions de l'àmbit social i empresarial mitjançant l'oferta de formació en salut financera, amb la finalitat de reforçar la col·laboració publicoprivada per a abordar reptes socials i econòmics de manera integral”.
Per la seua part seua, el director de sostenibilitat d'ING, Nacho Rodríguez, ha indicat que “este projecte naix com a resposta a una realitat ineludible: el 20,6% de la població de la Comunitat Valenciana viu en risc de pobresa i exclusió social, segons l'últim informe AROPE”; mentre que la directora general de la Fundació Nantik Lum, Lucia Medina, ha assenyalat que “l'educació financera és clau per a millorar la qualitat de vida de les persones i permetre als col·lectius més vulnerables eixir de l'exclusió financera i social”.