Més de mil persones recorren Benimaclet “contra el setge urbanístic” del barri
Entre les seues reivindicacions es troba la "repressió que estem patint els col·lectius que lluitem pel nostre barri"
Aquest diumenge, més de 1.000 persones es van donar cita en la manifestació convocada en el barri de Benimaclet sota el lema “perquè voler el barri no és cap delicte” per la plataforma Cuidem Benimaclet.
La manifestació va transcórrer en un ambient lúdic i alhora reivindicatiu. Durant tot el recorregut es van realitzar diverses parades on la Jove Muixaranga de València va realitzar diverses figures; “es van representar alguns dels processos repressius que està patint el barri com les detencions a causa de la lluita contra el tancament de terrenys que el veïnat utilitza com a aparcaments, horts i espais de passeig i s'han fet intervencions on també hi ha hagut un record a les persones migrants que van morir en la garrofera (antiga lletera)” assenyalen des de la plataforma.
En finalitzar la concentració es va dur a terme una representació teatral on Metrovacesa acordonava la Plaça de Benimaclet que era recuperada per part dels manifestants.
El manifest llegit després de la manifestació congregava les tres raons principals d'aquesta. Els veïns lamenten “la repressió que estem patint els col·lectius que lluitem pel nostre barri”.
Recorden que “quan el veïnat va mostrar el seu rebuig quan Metrovacesa amb el vistiplau de la Regidoria d'Urbanisme va intentar posar tanques a zones del barri amb usos comunitaris, la resposta va ser utilitzar a les forces de l'estat per a fer-nos callar, amb la identificació i posterior detenció de persones presents”. També van rememorar que “ens manifestem com a rebuig a la posada de tanques i parem amb els nostres cossos l'entrada de les màquines al Jardí Lluerna i el Racó de les Jaqueteres. Per aquests fets, els pròxims 14 i 15 de febrer cinc activistes aniran a judici i s'enfronten a multes de fins a 30.000€”.
A més, han reiterat el seu “no al Pla Especial que manté l'edificabilitat del PAI i la classificació del sòl. La Regidoria d'Urbanisme de Sandra Gómez, alhora presidenta de AUMSA, no abandona la idea de construir més de mil habitatges en Benimaclet. Ara amb la figura de Pla Especial, suposadament eco-friendly i que servirà per a servir en safata, el projecte urbanístic a METROVACESA”. Segons la plataforma veïnal “veiem com la promotora, per a netejar la seua imatge, està fent una campanya d'autobombo i greenwashing que ha començat a denominar “BeniViu” i tot, per a vendre com a beneficiós urbanitzar i edificar milers de metres quadrats d'espai verd i agrícola, i arruïnar així també, espais comuns i de relació veïnal”.
Per contra, la plataforma Cuidem Benimaclet defensa la nova proposta “Ara Benimaclet” per a redignificar els terrenys de l'antic PAI. Un projecte que planteja “un equipament multifuncional, nous espais de jocs i relació a l'aire lliure, mantindre i ampliar els horts urbans, adequar i millorar la funcionalitat dels aparcaments, zones boscoses, millorar el patrimoni arquitectònic, les séquies i els camins, obrir nous camins i sendes...”
Per a Cuidem Benimaclet, la manifestació d'aquest diumenge “és una demostració de la voluntat popular que hauria d'obligar el govern municipal a replantejar el model urbanístic que està executant, molt allunyat de les realitats demogràfiques i climàtiques del moment que vivim”.