elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Obertura de la primera Oficina de l'Energia

    L'Oficina de l'Energia és el primer centre de gestió municipal l'objectiu del qual és informar i formar a la ciutadania en temes relacionats amb la transició energètica de manera pràctica, objectiva i gratuïta. L'Oficina oferirà als veïns i veïnes de la ciutat un servei d'assessorament personalitzat i de capacitació energètica amb tallers, xarrades i exposicions. Des de la fundació València Clima i Energia, depenent de la Regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, s'ha volgut potenciar el paper d'aquesta “finestreta energètica” per als propis veïns i veïnes, així com per a la resta dels actors de la transició energètica de la ciutat. Es pretén que qualsevol persona puga apropar-se a preguntar sobre què és i per què importa la transició energètica, però també com pot començar ja a estalviar en la seua factura de la llum o a instal·lar panells fotovoltaics a la seua casa, amb la finalitat de limitar l'ús d'energia fòssil contaminant. Tot això estarà encaminat a impulsar i acompanyar els primers passos de la transició cap a un model energètic de ciutat democràtic, de baix consum, basat en energies renovables locals i en el qual prevalga el dret a l'energia per a tots i totes.

    L'Oficina: Un espai en transició, eficient i agradable

    Per a predicar amb l'exemple, s'ha renovat el local de l'Oficina per a aconseguir el certificat d'eficiència energètica A, el nivell més alt. L'obra s'ha pensat de manera pedagògica per a donar a conéixer a l'usuari bones pràctiques que podria aplicar a la seua pròpia casa. Per exemple, per a reduir el consum energètic del local, s'han utilitzat lluminàries eficients, finestres aïllants i, fins i tot, un sistema d'aire condicionat d'última generació, però també s'han utilitzat materials aïllants com suro ecològic de producció peninsular, fustes certificades, un sistema de domòtica intel·ligent i, fins i tot, les ceràmiques dels banys provenen de l'economia circular. El local, situat a peu de carrer en el barri d'Aiora, ofereix 250 m2 i està dissenyat com un espai agradable, lluminós i obert. El centre s'organitza en quatre zones complementàries. La primera visita és al “Punt de connexió”, on podem resoldre els nostres primers dubtes en el mostrador i orientar-nos en l'espai. A mà esquerra entrem a “l’Aula de Transició”, sala d'exposició on es presenten les fotografies de professionals i aficionats de les causes i conseqüències del canvi climàtic a manera d'introducció a la transició energètica. Aquestes obres han sigut seleccionades a partir de les exposicions “Fotos pel Canvi”, de Las Naves, i del concurs “Objectius pel Canvi” organitzat conjuntament enguany per la Fundació València Clima i

    Energia. A continuació entraríem a “l’Aula Transformadora”, una sala de tallers, amb capacitat per a que fins a 20 persones inicien o aprofundisquen el seu trajecte cap a la transició, aprenent, per exemple, alguns trucs i consells per a no passar fred a casa a l'hivern o limitar la calor a l'estiu. Darrere del mostrador, passem a “l’Espai Info Energia”, espai d'informació i assessorament personalitzat per part dels treballadors de l'Oficina, on qualsevol ciutadà pot vindre a revisar la seua factura o resoldre els seus dubtes sobre com millorar l'aïllament de la seua casa en la seua pròxima reforma. L'última sala, “En Xarxa”, es presenta com una sala de reunió a l'ús, oferint a qualsevol col·lectiu organitzat de la ciutat un espai on reunir-se de manera lliure i treballar per a dur a terme les seues activitats de transició o preparar la pròxima compra agrupada de panells fotovoltaics al municipi, per exemple.

    Aquests espais seran el suport del desenvolupament de les quatre línies de treball que es duran a terme des de l'Oficina: el dret a l'energia, l'estalvi energètic, la promoció de les energies renovables locals i el foment d'una cultura de transició energètica.

    No és normal passar fred o calor a la seua casa a València. Per això des de l'Oficina de l'Energia es treballa en col·laboració amb els serveis socials de la ciutat per a fer realitat el dret a l'energia de totes les persones i eliminar la pobresa energètica. En concret, s'impartirà formació tant als treballadors municipals com a les auxiliars de casa que estan en contacte diari amb famílies en dificultats. També s'acompanyarà de manera individualitzada a les llars del barri que no puguen pagar les seues factures, amb la finalitat de donar-los a conéixer mesures de baix cost per a reduir les seues despeses.

    La millor energia és la que no es consumeix. Des de l'Oficina es fomenta l'estalvi en el consum energètic domèstic, responsable de més d'un terç del consum elèctric de la ciutat. Assumint que es pot estalviar energia i diners a partir d'alguns bons hàbits o aprofitant la renovació dels nostres electrodomèstics o dels nostres habitatges per a sumar-se a la lluita contra el canvi climàtic. A més, des de València Clima i Energia, i a través de la pròpia Oficina i l’Observatori del Canvi Climàtic, s'oferirà a les llars més capdavanteres la possibilitat de participar en el programa “llars verdes”, amb la col·laboració del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de fomentar vertaderes comunitats en transició.

    L'energia fotovoltaica pot subministrar una tercera part del consum elèctric de València. Però fins ara, la major part de l'energia que consumim a València ve de combustibles fòssils que contribueixen a l’escalfament global. Des de l'Oficina es donaran suport als projectes de producció d'energia renovable a la ciutat, començant per explicar als usuaris com és de fàcil canviar-se a una companyia d'energia 100% verd i acompanyarem a la ciutadania que vulga produir energia en el seu propi edifici, fomentant per exemple la primera comunitat energètica de la ciutat.

    Cap a un nou model energètic. Per a fomentar el necessari canvi cultural associat amb la transició cap a un nou model energètic, s'oferiran tallers i activitats de sensibilització energètica als centres educatius i associacions més pròximes a l'Oficina per a impulsar aquest projecte i connectar així amb el barri. Oferirem la visita de l'espai i les activitats a tots els rangs d'edat i, de manera inclusiva, a tots els col·lectius que ho sol·liciten, ja que tots i totes necessitem energia en el nostre dia a dia i podem formar part de la transició energètica.

    Aquestes quatre línies de treball seran desenvolupades per l'equip multidisciplinari de l'Oficina, format per una treballadora social, una educadora ambiental, una enginyera i un arquitecte. Aquest equip atendrà a totes les persones interessades en horari comercial de dilluns a divendres de10h a 14h i de 15h a 20h i el dissabte de 10h a 14h.

    Per tot el que s'ha exposat, l'obertura de l'Oficina de l'Energia per part de les institucions municipals és una aposta clara per impulsar la transició energètica des de baix, per a donar suport als que més ho necessiten i fer d'aquesta primera oficina una eina de la transició justa i de democràcia energètica davant de l'actual emergència climàtica. El projecte de l'Oficina de l'Energia és únic i innovador en la Comunitat Valenciana i continuarà desenvolupant-se de manera oberta amb la participació de tots els actors de l'energia, tant del sector públic com del privat, però també del món acadèmic i de la societat civil organitzada, que participen en aquesta obertura. Aquesta Oficina és la primera, però esperem que no siga l'última per a impulsar la transició energètica a la ciutat. Al final aquesta Oficina és vostra.

    Pujar