Las Naves i Fisabio reivindiquen el paper de la dona en la Ciència i Tecnologia
El sostre de cristall que impedeix que les dones accedisquen a llocs jeràrquics concordes a la seua formació i la reivindicació del paper de la dona en el món de la ciència i tecnologia han sigut alguns dels ingredients de la vetlada "Científiques i artistes". Un esdeveniment organitzat en la nit del divendres per Las Naves, centre d'innovació de l'Ajuntament de València, i la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. El seu objectiu: visibilitzar el paper de les dones en la Ciència i la Tecnologia.
Tal com ha recordat el regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, Berto Jaramillo, "solament un 20% de les recerques d'excel·lència a la Comunitat Valenciana estan liderades per dones". Una dada que posa el focus sobre la bretxa laboral en la conciliació i en la recerca, així com la dificultat de la dona per a accedir i liderar en el camp de la ciència, la recerca i la tecnologia.
El director gerent de la fundació Fisabio, José Antonio Manrique, ha destacat la importància de "crear nous rols femenins i normalitzar el paper de la dona en la Ciència. És la nostra obligació contribuir a tancar la bretxa de gènere que existeix en aquest àmbit".
Investigadores de la Fundació Fisabio i de l'Institut Isabial han protagonitzat aquest esdeveniment en el qual, a través de diferents disciplines artístiques com el teatre, la dansa i els monòlegs, han presentat els resultats del seu treball de forma amena i divertida.
La investigadora de l'Institut Isabial, Ana Peiró, farmacòloga clínica en l'Hospital General Universitari d'Alacant, ha conduït aquest espectacle, en el qual mitjançant breus monòlegs, ha introduït a cadascuna de les participants a través de l'humor.
Com a tancament de l'esdeveniment, s'han lliurat els premis i projectat els vídeos guanyadors del concurs "De major vull ser com..." destinat a joves estudiants d'ESO, Batxillerat i Formació Professional dels centres educatius de la Comunitat.
L'objectiu del concurs, organitzat també per Las Naves i la Fundació Fisabio, és reconèixer el paper clau de les dones en les disciplines científiques i tecnològiques, així com promoure el despertar de vocacions científiques i tecnològiques entre les xiquetes i adolescents.
Els premis han repartit 12.000 euros entre les persones i col·lectius guanyadors i el seu centre educatiu. La Fundació Fisabio ha atorgat un premi i dos accésits per la "Igualtat en el foment de la ciència i la innovació" a estudiants de l'IES Vicent Andrés Estellés (Burjassot), IES Leonardo da Vinci (Alacant) i l'IES Leopoldo Querol (Vinaròs). D'altra banda, Las Naves ha lliurat el premi i dos accésits a la "Igualtat en el foment de la tecnologia i la innovació" a l'IES El Clot (València), IES Puçol (Puçol) i a l'IES Vicent Andrés Estellés (Burjassot).