elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Las Naves coordina el pilot a València del projecte europeu contra el desaprofitament alimentari

Las Naves coordina el pilot a València del projecte europeu contra el desaprofitament alimentari
  • Cada any es malgasten 88 milions de tones d'aliments al llarg de la cadena de subministrament de la Unió Europea

  • El projecte europeu ToNoWaste té com a objectiu superar el desaprofitament d'aliments amb un enfocament multidisciplinari i es desenvoluparà durant els pròxims quatre anys

  • Aquest projecte segueix la línia fonamental de la Missió Climàtica València 2030, dins de l'estratègia Missions València

MÉS FOTOS
Las Naves coordina el pilot a València del projecte europeu contra el desaprofitament alimentari - (foto 2)

ToNoWaste (Towards a New Zero Food Waste Mindset Based on Holistic Assessment) és un projecte finançat pel Programa Horitzó Europa en el qual, durant 48 mesos, col·laboraran 21 institucions de 7 països diferents amb l'objectiu de previndre i reduir el desaprofitament d'aliments.

B

Cada any es malgasten 88 milions de tones d'aliments al llarg de la cadena de subministrament de la Unió Europea, des de la producció primària fins al consum, amb uns costos associats de 143.000 milions d'euros. L'impacte mediambiental associat també és enorme: la pèrdua i el desaprofitament d'aliments a nivell mundial equival al 8-10% del total de les emissions antropogèniques de gasos d'efecte d'hivernacle i té un cost d'al voltant d'un bilió de dòlars a l'any, i el 30% de les terres agrícoles es malgasta. L'avaluació d'aquest problema segueix sense resoldre's, no sols perquè és extremadament complexa a causa de la falta de dades d'accés obert i a l'absència d'una metodologia estàndard per a l'avaluació exhaustiva en sistemes alimentaris reals, sinó també perquè afecta el compromís de les entitats privades que necessiten avaluar la rendibilitat i la sostenibilitat de les solucions de prevenció i reducció del desaprofitament d'aliments (FWPR) per a actuar.

ToNoWaste treballarà des d'un enfocament multiactor i interdisciplinari que considera no sols els reptes agronòmics, econòmics, ambientals i de model de negoci, sinó també altres aspectes transversals com la psicologia, el dret i la innovació social per a lluitar també contra les desigualtats de gènere i socials.

Aquest projecte inspirarà als actors del mercat a utilitzar eines i dades d'avaluació basats en la ciència i l'evidència per a prendre millors decisions cap a patrons de producció i consum d'aliments més sostenibles. A les ciutats de València (Espanya), Viena (Àustria) i Graz (Àustria) es crearan i provaran els processos pilot.

El pròxim 17 de gener de 2023 Las Naves acollirà el taller "Prendre bones decisions per a reduir les pèrdues i el desaprofitament alimentari" per a facilitar informació per a la presa de decisions a través del mesurament de l'impacte econòmic, social i ambiental de les accions definides amb la finalitat de previndre i reduir el desaprofitament alimentari.

La línia que segueix aquest projecte europeu és fonamental per a Missió Climàtica València 2030 dins de l'estratègia Missions València.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, un país o tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat en la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

Pujar