elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marta Torrado destaca “l'empoderament de les dones com a motor de desenvolupament”

Marta Torrado destaca “l'empoderament de les dones com a motor de desenvolupament”
  • La regidora ha inaugurat este dimecres el I Fòrum Social València “Aliances per a un desenvolupament sostenible”, organitzat per la Fundació Proyecto Vivir

La regidora de Servicis Socials, Marta Torrado, ha inaugurat este dimecres el I Fòrum Social València “Aliança per a un desenvolupament sostenible”, on ha subratllat el paper de l'empoderament de les dones com a motor de desenvolupament. “En la nostra societat, l'apoderament de les dones és una qüestió de justícia i equitat, però també és un motor fonamental de desenvolupament”, ha defés.

Este I Fòrum Social València “Aliances per a un desenvolupament sostenible” està organitzat per la Fundació Proyecto Vivir, amb la col·laboració de l'Ajuntament, en el 30 aniversari de l'entitat. La trobada reunix representants d'empreses, entitats socials, administració, institucions i ciutadania en una reflexió conjunta sobre la inclusió social. Durant la seua intervenció, la regidora de Servicis Socials ha subratllat que “les dones, en el seu paper de líders en les seues famílies i comunitats, són agents de canvi, i a través de programes com els que oferix esta fundació, se'ls dota de ferramentes per a convertir-se en protagonistes dels seus propis processos d'inclusió”. De fet, el paper de les dones en el desenvolupament sostenible és un aspecte central en el treball de Proyecto Vivir.

La regidora ha destacat la col·laboració entre l'Ajuntament i la fundació Proyecto Vivir  des de fa més de dos dècades, un temps “en el qual hem sigut testimonis de l'impacte que poden tindre les aliances entre el sector públic, les entitats socials i la ciutadania”, ha assenyalat. “Gràcies a estes col·laboracions, hem aconseguit millorar les condicions de vida de moltes persones que, per diverses raons, es troben en situació de vulnerabilitat”, ha assegurat.

“Una segona oportunitat”

De fet, esta col·laboració ha permés impulsar iniciatives d'inclusió social com ara el projecte "Una segona oportunitat", actualment en execució, que proporciona suport emocional, econòmic i formatiu a persones migrants, especialment dones i els seus fills. Este projecte compta amb el suport de l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Servicis Socials, que des de l'any 2004 (excepte les anualitats de 2020 i 2021) ha subvencionat el desenvolupament del programa. En els últims anys, les subvencions han sigut de 12.982 euros en 2022, 12.891 € en 2023, i 14.000 € en 2024.

L'objectiu d'este programa és donar manteniment emocional, formatiu i econòmic a dones i els seus fills i filles en risc d'exclusió social i situació de vulnerabilitat per al desenvolupament de la seua autonomia personal i la millora de la seua inclusió social. Així mateix, es perseguix evitar la cronificació de la situació d'exclusió social i acompanyar en el procés de superació dels factors de risc; i fomentar l'autoestima i l'autoconeixement i millorar l'ocupabilitat.

L'ètica i la prestació dels servicis socials

L'obertura de la jornada ha comptat també amb la participació de la directora de Proyecto Vivir, Cristina Cervera. Després de l'acte inaugural, president del Comité d'ètica dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Siurana, ha pronunciat la conferència titulada “La integritat ètica com a aspiració necessària i possible de les persones i les organitzacions”.

De fet, durant l'obertura de la sessió, Marta Torrado s'ha referit també a l'ètica en la prestació dels servicis socials, i ha subratllat “el convenciment ferm que l'ètica és la base sobre la qual s'ha de construir qualsevol intervenció social”. “Quan parlem dels reptes ètics que enfrontem diàriament, ja siga en el disseny de polítiques públiques o en la implementació de projectes concrets, ens referim a la necessitat de prendre decisions que beneficien realment les persones a les quals servim, protegint sempre la seua dignitat i els seus drets”, ha explicat.

En este sentit, ha subratllat la necessitat de repensar les maneres de treballar. “La crisi sanitària recent i els desafiaments econòmics actuals han posat en evidència la importància de comptar amb organitzacions resilients, que sàpien adaptar-se a les circumstàncies canviants, però que al mateix temps mantinguen el seu focus en les persones”.

Esforç col·lectiu

Durant la jornada estan convocades dos meses de debat. La primera, titulada “Les diferents visions sobre les persones i els reptes socials”, i compta amb la participació de persones expertes representants de diferents entitats, com Ad Astra, Càritas, Plataforma de Voluntariat de la Comunitat Valenciana, o la Direcció General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat.

La segona convocatòria porta per títol “Organitzacions amb propòsit i impacte positiu en la societat. ROI de l'acció social. Com mesurar l'impacte social”, amb la presència de representants de Cambra València, Aquaservice, Caixa Popular, Novaterra Grup, Asindown i ACNUR-Delegació Comunitat Valenciana.

La regidora ha conclòs la seua intervenció convidant “totes les empreses i entitats que hui ens acompanyen al fet que se sumen a este esforç col·lectiu. Necessitem més aliances entre els sectors públic, privat i social. Perquè només treballant junts, de manera coordinada i estratègica, podrem oferir solucions integrals i sostenibles als problemes que enfronten moltes persones en la nostra comunitat”.

Pujar