elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UV llança el primer postgrau per a formar en assistència mèdic-quirúrgica a les ferides per asta de bou

La UV llança el primer postgrau per a formar en assistència mèdic-quirúrgica a les ferides per asta de bou

    Milers de persones requereixen atenció mèdica cada any com a conseqüència d'una agafada durant un esdeveniment taurí, bé siga en les places de bous, en festejos populars, en tancaments o en els bous al carrer.

    La Societat espanyola de Cirurgia Taurina (SECT), amb l'objectiu de procurar una formació adequada i específica a aquest tipus de ferides, va sol·licitar a la Universitat de València la col·laboració per a la posada en marxa del primer postgrau universitari en assistència mèdic-quirúrgica a les ferides per asta de bou, que començarà el pròxim curs 2019/20.

    Més de mil ferits en 2017

    Només en la Comunitat Valenciana es van produir en 2017 un total de 1.012 ferits en algun dels 9.715 festejos celebrats en 270 municipis, quasi el 50 per cent de la Comunitat Valenciana. «Per a atendre aquest tipus de pacients, és necessari comptar amb una formació molt específica, que no s'aborda en els estudis de Medicina», asseguren des de la direcció del curs, que és a càrrec del cirurgià de la Plaça de Bous de València, Utiel i Requena Fernando Carbonell i del professor de Cirurgia de la Universitat de València Luis Sabater.

    Es tracta no solament d'atendre un tipus de ferida diferent per la seua immediatesa i trajectòria, sinó, sobretot, –subratllen– d'aprendre a ordenar prioritats en l'atenció mèdic-quirúrgica per a salvar el màxim nombre de vides i evitar seqüeles a llarg termini que afecten greument la qualitat de vida. Per això, qualifiquen de «necessari» el fet de comptar amb personal sanitari certificat per a atendre els ferits tant en totes les categories de places de bous com en festejos de bous al carrer.

    El nou postgrau, que s'impartirà entre els mesos octubre i novembre en la Facultat de Medicina de la Universitat de València, compte en el seu quadre docent amb els principals experts en assistència mèdic-quirúrgica, procedents tant de l'àmbit universitari com de les més importants places de bous espanyoles.

    Amb la finalitat d'assegurar l'aprenentatge pràctic, el curs serà totalment presencial i tindrà un important contingut aplicat, a través de tallers, casos simulats, així com de pràctiques de dissecció a la sala d'anatomia de la Universitat de València.

    El programa ha sigut estudiat i consensuat amb la Societat espanyola de Cirurgia Taurina (SECT) i el seu president, el Dr. Pascual González Masegosa, amb la finalitat d'assegurar que el temari cobreix totes les expectatives de formació en aquest camp.

    El protocol d'actuació d'assistència davant un accident taurí, la immobilització i trasllat, l'hemorràgia profusa i el seu tractament immediat, les fractures i esquinços d'extremitats i pelvis, el maneig urgent de la via aèria, el traumatisme cranioencefàlic iraqui-medul·lar, la reanimació, l'anatomia quirúrgica a la regió inguino-femoral, en la cervical, en l'axil·lar i en la perineal o l'accés a grans gots perifèrics seran alguns dels temes que s'abordaran durant el curs.

    A més, el curs abordarà altres qüestions com l'actual legislació en aquesta matèria, la relació del personal sanitari amb els mitjans de comunicació en relació als comunicats d'assistència o la percepció que tenen els professionals de la tauromàquia dels equips mèdics.

    A causa de les necessitats formatives en aquesta àrea de coneixement, així com a l'expectació que en sector mèdic ha suscitat aquest nou títol propi, la Universitat de València no descarta incrementar la seua oferta formativa en aquest àmbit en els pròxims cursos acadèmics. En aquesta primera edició, s'ofereixen únicament 20 places, amb la finalitat d'oferir una formació molt personalitzada.

    Aquesta iniciativa de la Societat espanyola de Cirurgia Taurina (SECT), recollida per la Universitat de València, ha comptat amb l'auspici i el suport institucional de les diputacions de València i Zaragoza, del Col·legi Oficial de Metges, de la Fundació Bou de Lídia, de l'empresa de la Plaça de Bous de València Simón Casas Productions i de la premsa especialitzada a través de la Revista Aplaudiments.

    Pujar