elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IVCR+i col·labora en la publicació d’una guia de bones pràctiques dirigida a millorar la protecció del patrimoni cultural

L’IVCR+i col·labora en la publicació d’una guia de bones pràctiques dirigida a millorar la protecció del patrimoni cultural
  • La publicació, elaborada en col·laboració amb la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, ha sigut presentada en el Museu de Belles Arts de València

MÉS FOTOS
L’IVCR+i col·labora en la publicació d’una guia de bones pràctiques dirigida a millorar la protecció del patrimoni cultural - (foto 2)

La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, acompanyada per la catedràtica de la Universitat Pablo de Olavide (UPO) de Sevilla, Pilar Ortiz, i la directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, han presentat en el pati de l’Ambaixador Vic del Museu de Belles Arts de València la Guía de buenas prácticas en la gestión documental de emergencias para la conservación del patrimonio cultural.

Esta guia està elaborada pel grup d’identificació prevenció i actuació davant delictes i emergències del patrimoni de l’IVCR+i, en col·laboració amb la Universitat Pablo de Olavide, a través del projecte Fénix, com a ferramenta tècnica i metodològica per a totes les persones involucrades en la protecció del patrimoni cultural.

Durant la presentació, Pilar Tébar ha assenyalat que la participació de l’IVCR+i en esta guia respon a “la voluntat de la Conselleria de posar tots els mitjans disponibles per a garantir la protecció del ric patrimoni cultural valencià”.

En este sentit, ha destacat que bona prova d’això és “l’excel·lent treball que duen a terme els tècnics de l’IVCR+i en matèria de conservació i restauració, basat en la gran professionalitat dels seus tècnics i també en la seua vocació per incorporar les últimes tecnologies i sumar esforços amb altres departaments encarregats de la gestió del patrimoni cultural”, com en el cas de l’elaboració d’esta publicació.

Així, ha assenyalat que la guia que hui es presenta “és una mostra de l’interés per oferir a les persones involucrades en la protecció del patrimoni cultural cada vegada més i millors ferramentes per a, d’una banda, millorar les estratègies preventives que contribuïsquen a la conservació del nostre ric patrimoni i, d’altra banda, donar resposta davant emergències amb la finalitat de garantir la nostra herència cultural”.

En este sentit, “pretén ser una ferramenta pràctica per a professionals del sector, des de conservadors a restauradors, gestors culturals i cossos de seguretat, que treballen per la protecció del nostre llegat cultural. El seu objectiu és, sense dubte, millorar la resiliència de les nostres institucions i optimitzar les estratègies de prevenció, amb metodologies innovadores i sostenibles”.

Contingut de la guia

La publicació arreplega el resultat del treball que l’IVCR+i i l’UPO desenrotllen a partir de diferents projectes d’investigació, jornades formatives i l’organització de simulacres d’emergències en patrimoni.

El llibre pretén proporcionar, d’una manera clara i concisa, els protocols específics per al rescat, manipulació i conservació del patrimoni cultural en situacions crítiques i que, a més, pot ser inclòs en plans de salvaguarda i protocols d’emergències en diferents institucions culturals.

En concret, el contingut d’esta guia ha sigut redactat per Inmaculada Chuliá (IVCR+i) amb la col·laboració de Mónica Moreno (UPO), les quals han arreplegat la informació d’un equip multidisciplinari d’experts integrat per conservadors, restauradors, historiadors de l’art, arqueòlegs i químics que han treballat en el desenrotllament de metodologies aplicables a la gestió de riscos, sempre en col·laboració amb els cossos de seguretat.

La guia està estructurada en tres grans blocs que corresponen a cada una de les fases que implica la gestió del risc: la preemergència, l’emergència i la postemergència.

Està pensada com un manual tècnic, que inclou plantilles, formularis, exemples i referències, que seran de gran ajuda per a elaborar i millorar el protocol de documentació davant d’emergències. A més de fer més accessible la informació per a les diferents operacions de salvament com a protecció in situ, evacuació, triatge, entre altres.

Pujar