L’IFIC reuneix a València investigadors de 18 països europeus per a cercar nova física en el LHC
Mig centenar d'investigadors es dóna cita els dies 26 i 27 de febrer en la seu de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT) per a celebrar la primera reunió de PARTICLEFACE, projecte finançat pel programa COST de la Unió Europea amb mig milió d'euros i que lidera l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, centre mixt CSIC-UV). La iniciativa pretén millorar les teories que s'utilitzen per a cercar noves partícules en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN.
En aquesta primera trobada es defineixen les principals accions a seguir en el projecte, que pretén millorar les teories que s'utilitzen per a cercar noves partícules en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN. A més, s'exploren col·laboracions amb investigadors d'altres països i amb altres projectes europeus en la mateixa àrea.
Liderada per l'investigador científic del CSIC a l'IFIC Germán Rodrigo, aquesta Acció COST té com a objectiu desenvolupar solucions teòriques innovadores per a afrontar els reptes que planteja la cerca noves partícules i fenòmens físics en el major accelerador de partícules del món, el LHC del CERN en Ginebra (Suïssa). Açò permetria afinar potencials descobriments en el LHC, així com establir marcs teòrics més ajustats per a projectes de futurs experiments en física de partícules. En PARTICLEFACE participen investigadors de 18 països europeus, als quals se sumen científics d'Argentina, Brasil, Colòmbia, Mèxic, Estats Units i Rússia.
En aquesta primera reunió celebrada a València es revisarà l'estat actual de les línies de recerca establides en el projecte per a definir les activitats a realitzar en cadascun dels grups de treball, des d'innovacions en teoria quàntica de camps (principal eina per a estudiar com interactuen les partícules que componen la matèria) fins a les activitats de divulgació, passant pels estudis de precisió per al LHC i futurs acceleradors de partícules.
En concret, un dels principals objectius del projecte és desenvolupar nous algorismes i mètodes numèrics dins de la teoria quàntica de camps per a definir millor els processos que ocorren en un accelerador de partícules tan potent com el LHC. Sobre aquests desenvolupaments es construiran les teories per a explicar de forma més precisa els fenòmens que se succeeixen dins l'accelerador del CERN, i cercar així senyals de nova física.
Un altre dels objectius fonamentals de PARTICLEFACE és la formació de joves investigadors. Així, en la trobada de València es definiran les pròximes escoles, reunions i estades breus que possibiliten l'intercanvi de coneixements entre els 120 investigadors adscrits. Aquesta és una de les característiques que distingeixen les accions COST, la creació de xarxes de recerca entre investigadors d'altres països europeus, i, en aquest cas, també d'altres àmbits com Amèrica Llatina, Estats Units i Rússia.
En aquest sentit, a la reunió de València assisteix el coordinador d'una altra acció COST que cerca també nova física en el LHC mitjançant una aproximació experimental, amb la intenció d'estudiar possibles col·laboracions. La trobada es tanca el dimecres 28 de febrer amb una reunió del comité de direcció de PARTICLEFACE encapçalat per Germán Rodrigo, que se celebrarà en la seu del CSIC a la Comunitat Valenciana. A ell assisteixen la Directora General d'Universitat, Recerca i Ciència de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno Alonso, el Coordinador Institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán, i el Director de l'IFIC, Juan José Hernández Rey.