elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'ampliació del Port de València obre un cisma al Botànic i obliga el PSOE a ser prudent

Arxiu
Arxiu
  • Ximo Puig aposta per un creixement “sostenible” mentre que Compromís i Podem es mostren totalment en contra i el qualifiquen de “analfabetisme ecològic”

Que l'ampliació del Port de València és un projecte megalòman que pretén situar aquesta infraestructura entre els principals ports europeus, generant un important efecte dòmino a nivell econòmic està fora de dubte. El que no ho està tant és l'impacte ambiental que la seua construcció, per a la qual el Govern central acaba de donar el vistiplau, podria tenir.

Tal com els ha explicat elperiodic.com, l'informe del Govern, concretament de Ports de l'Estat, era molt esperat des de fa mesos i finalment ha estat favorable al projecte de construir el moll de contenidors de l'ampliació nord del Port de València.

L'informe dóna el vistiplau a un projecte que suposarà una inversió propera als 1.400 milions d'euros -400 públics i 1.000 privats- i que, quan estiga en funcionament, l'impacte econòmic del port de València representarà en termes de valor afegit el 2,27% del conjunt de la Comunitat Valenciana i el 2,2% de tota l'ocupació de la Comunitat Valenciana.

Però la qüestió ambiental i l'impacte que puga tenir el desenvolupament enquista les posicions dels diferents partits polítics. Mentre Compromís i Podem -socis del Botànic al costat del PSOE- manifesten la seua total oposició a un projecte que qualifiquen de “analfabetisme ecològic”, el PSOE es mostra més prudent.

De fet, són poques les manifestacions que han fet els socialistes des que botara la notícia aquest divendres al matí. El president de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha afirmat que "són compatibles els criteris de sostenibilitat amb el creixement econòmic i del que es tracta és de trobar el punt dʻequilibri necessari per fer possible una infraestructura".

Puig ha insistit que aquesta notícia és “un trànsit” i encara queden molts tràmits perquè cal fer una ampliació que siga “sostenible i atenga a criteris mediambiental i que, alhora, done possibilitats de creixement i de prosperitat social als valencians ”.

Puig parla de trobar el punt d'equilibri necessari, mentre que Compromís desmenteix que s'haja produït una autorització expressa de l'Estat a l'ampliació del Port de València. La síndica de Compromís a les Corts, Papi Robles, ha anunciat que la coalició se sumarà als recursos judicials de plataformes ciutadanes i col·lectius veïnals si aquestes obres d'ampliació, contràries a la legislació ambiental vigent, són finalment iniciades.

Segons Robles "els milers de milions que es volen destinar a aquest cop de pilota es podrien estar destinant a ajudes a famílies, autònoms i empreses per pal·liar la crisi de preus de l'energia que estem tenint".

En aquesta mateixa línia s'ha mostrat Joan Ribó, de Compromís i alcalde de València, que ha exigit una vegada més una declaració d'impacte ambiental (DIA) que valore els efectes de l'operació sobre les platges del sud, la mobilitat urbana i metropolitana, i la superfície per als contenidors. El màxim responsable municipal ha reclamat aquest document per garantir la qualitat mediambiental de València, no al revés. "Hi havia temps de fer-ho i no s'ha fet", ha assegurat.

Més enllà van els socis de Podem, que arriben a qualificar la notícia "d'analfabetisme ecològic", tal com ha expressat en xarxes la secretària general de Podem a la Comunitat Valenciana, Pilar Lima: “No aprèn el PSOE”, arriba a dir Lima alhora que vaticina que aquesta decisió “col·lapsarà la ciutat i els voltants de camions a falta de més accessos”.

L'oposició dóna suport a l'ampliació i demana “remar junts”

Mentrestant, el PP i Ciutadans aposten clarament per donar suport a la seua construcció. La síndica del PP a les Corts, Mª José Catalá, ha indicat que es tracta d'una bona notícia "perquè és vital per atraure i consolidar inversions estratègiques per a la Comunitat Valenciana" i ha demanat que cal "remar junts perquè es faça quant abans".

Català ha assegurat que “estem a favor d'aquesta ampliació perquè creiem en la prosperitat i volem que es posen en marxa infraestructures perquè volem prosperitat i creació d'ocupació”.

I des de Ciutadans, el seu portaveu municipal Fernando Giner qualifica de “magnífica” la notícia: “Sempre hem defensat que aquesta ampliació era necessària perquè el Port de València continue sent competitiu”

Pujar