elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic

L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic
  • Este exemple de l'arquitectura rural valenciana, situat al Parc de Marxalenes, pot ser visitat de dimarts a dissabte

MÉS FOTOS
L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic - (foto 2)
L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic - (foto 3)
L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic - (foto 4)
L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic - (foto 5)
L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic - (foto 6)
L'Alqueria de Félix inaugura una exposició per a donar a conéixer la seua història i s’obri al públic - (foto 7)

L'Alqueria de Félix, situada al Parc de Marxalenes, compta a partir de hui amb una exposició permanent que té per objectiu donar a conéixer la seua història i explicar com era abans la vida en l'horta. Esta mostra es completa amb fullets informatius i un audiovisual sobre Félix Valls, l'últim propietari d’esta alqueria que, a partir d’ara, estarà oberta al públic tots els matins de dimarts a dissabte, i les vesprades de dimarts i dijous, “perquè la ciutadania la visite i gaudisca”.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora d’Acció Cultural i Joventut, Maite Ibáñez, han inaugurat hui esta nova exposició, al costat de representants de l'Associació de Veïns de Marxalenes, de centres educatius de la zona, del Consell de la Joventut de València (CJV) i persones vinculades a l'alqueria.

Maite Ibáñez, com a responsable de la Regidoria de Joventut, a la qual està adscrit este immoble, ha destacat “el gran valor patrimonial i etnològic de l'alqueria”, i ha explicat que “acollirà activitats i conferències per a divulgar el seu patrimoni etnogràfic a la ciutadania en general i als joves en particular”. Per a això, ha aclarit, “facilitarem material didàctic perquè els xiquets, xiquetes i joves dels centres escolars puguen fer ací activitats i que aprenguen més sobre el nostre patrimoni rural, les activitats agrícoles, la vida en l'horta o la societat de l'època”.

“Després de realitzar actuacions de manteniment i conservació, i de rehabilitar l'antiga granja de cucs de seda, hem completat la posada en valor d'este important edifici rural amb l'exposició, i la seua obertura a les visites i activitats culturals”, ha explicat Maite Ibáñez, en assegurar que “a partir d’ara este immoble serà un centre de difusió sobre la vida rural a la València d'aquella època”.

L'Alqueria de Félix forma part d'un “ric” conjunt patrimonial al costat de l'Alqueria de Barrinto, la del Foraster, la de Lluna, la de Voro, l'Almassora, l'Estació de Ferrocarril i les antigues cotxeres. D'origen medieval, representa un exemple de la casa de l'horta de València, adaptada a les tradicionals activitats agrícoles i d'habitatge d'una família de llauradors, en concret, la família Valls. Malgrat el seu valor patrimonial, l'edifici mancava fins ara de continguts informatius que reflectiren la seua rellevància històrica. Rehabilitada en 2003, es va plantejar un projecte de museïtzació que mai es va arribar a executar. Per això, la regidora de Joventut i Acció Cultural ha destacat “la importància d'esta exposició, un projecte que “quedava pendent des de fa dècades i que ara hem executat i finalitzat per a fer valdre esta joia patrimonial”.

L'exposició

Maite Ibáñez ha indicat que la nova exposició permanent està formada per huit panells expositius que tenen per objectiu divulgar la història i l'arquitectura de l'edifici, la seua evolució constructiva, explicar què és una alqueria i com era la vida en l'horta, les activitats agrícoles, els qui van ser els seus últims propietaris (la família Valls) o el procés de rehabilitació. A més, té contingut accessible mitjançant audio guia, a través de codis QR.

En el relat expositiu té “especial rellevància” la cria del cuc de seda i la fabricació d’este teixit. Tot això entorn del llit de cucs original, situat en el pis superior de l'alqueria i que ha sigut “minuciosament rehabilitat per un equip d'experts”. “Durant este procés van veure la llum curiosos detalls, com un cuc de seda del segle XIX a l'interior del seu capoll, eines pròpies del treball de la cria del cuc de la seda o bigues de fusta i claus amb segles d'antiguitat”.

Este llit de cucs, l'origen del qual data de finals del segle XVIII o principis del segle XIX, s'ha conservat “de manera excepcional”. Es tracta d'una estructura de fusta amb prestatges de canyís destinada a allotjar als cucs de seda en el seu cicle de cria, els capolls de la qual, convertits en fils, s'emprarien després per a fabricar la seda. “És l'andana més completa i millor conservada d'entre les que va haver-hi a la ciutat de València, la qual cosa permet fer valdre este lloc, que és, per tant, un patrimoni etnogràfic destacable entre el conjunt de les alqueries conservades en tota l'Horta de València, ja que a penes hi ha exemples similars. I això la converteix en un punt destacat en la ruta de la seda”, ha conclòs Ibáñez.

L'horari d'obertura

L'edifici roman obert a les visites amb el següent horari:

Horari d'estiu: de maig a octubre (tots dos mesos inclosos): de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores. A més, els dimarts i dijous obrirà també a les vesprades de 17 a 20 hores.

Horari d'hivern: de novembre a abril (tots dos mesos inclosos): de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores. Els dimarts i els dijous obrirà també a la vesprada de 16 a 19 hores.

Pujar