elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de València promourà l’apicultura urbana a les escoles amb tallers divulgatius

L’Ajuntament de València promourà l’apicultura urbana a les escoles amb tallers divulgatius
  • El projecte, anomenat ‘Les abelles van a l’escola’, arribarà a l’alumnat d’infantil i primària de 24 centres educatius públics de la ciutat al llarg de l’any

MÉS FOTOS
L’Ajuntament de València promourà l’apicultura urbana a les escoles amb tallers divulgatius - (foto 2)
L’Ajuntament de València promourà l’apicultura urbana a les escoles amb tallers divulgatius - (foto 3)

L’Ajuntament acostarà l’apicultura urbana a l’alumnat d’infantil i primària de 24 centres educatius públics de la ciutat a través dels tallers ‘Les abelles van a l’escola’. Els xiquets i xiquetes podran observar i tocar bucs, collir mel d’una bresca, degustar diferents tipus i posar-se un vestit d’apicultor, entre altres activitats. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat este projecte divulgatiu que posa en valor “els múltiples beneficis que aporten les abelles, tant a humans com al medi ambient, i el seu paper fonamental en la pol·linització i com a agents bioindicadors de la contaminació ambiental”.

L’Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins Singulars i Escola Municipal de Jardineria i Paisatge ha obert el procediment obert per contractar el desenvolupament d’estes accions formatives per import màxim de 15.246 euros, IVA inclòs. En total, es realitzaran 48 tallers en 24 centres educatius al llarg de l’any adreçats a l’alumnat d’infantil i primària. Tindran una hora de duració i es duran a terme en les instal·lacions escolars. Els continguts s’establiran segons l’edat i el nivell educatiu i la metodologia serà fonamentalment participativa perquè els xiquets i xiquetes intervinguen i interaccionen quan més millor.  

El vicealcalde, Sergi Campillo, ha assenyalat que nombroses ciutats, com ara Londres o Àmsterdam, “utilitzen el món de les abelles com a eina d’educació ambiental, que ajuda xiquets i adults a conscienciar-se de la nostra dependència dels ecosistemes naturals, i de la necessitat de la seua protecció i la difusió de l’apicultura urbana”. Així, l’equip didàctic dels api-tallers donarà a conéixer què es la pol·linització, en què consistix l’apicultura, com viuen, es comuniquen i s’organitzen les abelles, quins productes s’obtenen d’elles, els desafiaments als quals han de fer front i com podem ajudar-les. Per a això, els més menuts podran vore i tocar un buc, posar-se un vestit d’apicultor, sentir els sons de l’eixam i la reina, collir mel d’una bresca i envasar-la, degustar diferents tipus de mel i confeccionar una espelma de cera natural.   

Segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), més del 70 % dels cultius que proporcionen el 90 % del que menja la humanitat es pol·linitza gràcies a les abelles. A Europa, prop d’un 84 % dels cultius vegetals comercialitzats i un 80 % de les plantes en estat silvestre depenen d’esta funció, segons la Comissió Europea. Sergi Campillo ha subratllat que la dràstica reducció de la població d’abelles que s’ha produït en les dos últimes dècades, tant a Europa com als Estats Units, ha propiciat l’aparició de projectes d’apicultura urbana en diferents ciutats al voltant del món, el conegut com a moviment beekeeper. Hui en dia esta activitat, que va arrancar a París, on des del segle XIX està legislada, s’exercix en més d’un centenar de ciutats, sent Londres l’actual capital de l’apicultura urbana mundial.

“Davant les nombroses experiències que demostren que no hi ha problemes de cohabitació, considerem que hi ha raons suficients que justifiquen la introducció de l’apicultura urbana d’autoconsum en el terme municipal de València”, ha indicat el vicealcalde. En eixe sentit, el regidor ha recordat que l’Ajuntament està estudiant la possibilitat de desenvolupar una ordenança pròpia d’apicultura urbana que permeta fomentar i desenvolupar esta pràctica amb totes les garanties necessàries, regulant les condicions d’instal·lació de bucs, el seu manteniment i el règim jurídic del seu funcionament.

No obstant això, tal com ha manifestat Campillo, la normativa autonòmica actual, sobre la qual hauria d’assentar-se l’ordenança, ha quedat superada (no recull cap habilitació a partir de la qual poder elaborar eixa ordenança pròpia), per la qual cosa l’Ajuntament aprovarà en la pròxima Junta de Govern Local demanar a la Generalitat un canvi legislatiu per fomentar esta estratègia i permetre fins i tot que es puguen instal·lar bucs part de particulars de manera segura com passa a moltes ciutats del món. L’objectiu, ha conclòs el titular d’Ecologia Urbana, és que “es permeta a les ciutats desenvolupar una vertadera xarxa de bucs urbans”. “Les ciutats —ha remarcat Campillo— tenim un paper fonamental a l’hora de conservar esta espècie, que és clau també per a la pròpia supervivència humana”.

Pujar