L'Ajuntament de València planteja l'eina de la ‘compra pública d'innovació’ per a orientar el mercat a crear innovació dirigida al bé comú
L'alcalde, Joan Ribó, ha participat este matí en la primera de les set sessions organitzades per Las Naves, que ha estat dedicada a la salut pública
«El sector públic ha de tindre un paper clau en el desenvolupament d'innovació, ajudant el mercat a crear innovació orientada a generar benefici públic, guiat pel bé comú i els interessos generals». L'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat este matí la importància del paper de les administracions públiques a definir i impulsar els processos d'innovació per part del sector que donen resposta a les necessitats de la societat.
Ribó ha participat en la jornada «Construint la València del futur. Oportunitats de la compra pública d'innovació per a avançar en el repte de València Ciutat Saludable», organitzada per l'Ajuntament de València i Las Naves. Tal com ha explicat l'alcalde, «a València estem fent una aposta per la Compra Pública d'Innovació com a manera de donar resposta a algun dels reptes de la nostra Estratègia Urbana València 2030, impulsar les nostres Missions de ciutat, i per a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i millorar la vida de les persones».
Es tracta una sèrie de set tallers sobre Compra Pública Innovadora, que s'ha inaugurat este dimarts amb una sessió dedicada a ‘la ciutat saludable’. Cada taller dirigirà la definició de possibles reptes a resoldre a través de la compra pública d'innovació en unes àrees temàtiques específiques. Tal com ha explicat Joan Ribó, «en moltes ocasions, les ciutats i els seus governs s'enfronten a necessitats i problemes públics molt complexos que afecten les persones, al medi ambient, a les relacions socials i a l'economia, i per als quals no existeix un producte o servici adequat en el mercat que ens ajude a resoldre'l de manera adequada». «La Compra Pública d'Innovació –ha continuat- ha de ser una eina per a orientar les nostres compres de manera que s'ajude el mercat a desenvolupar els productes i servicis innovadors que no existeixen».
EL MAPA DE LA DEMANDA PRIMERENCA
Per això esta sèrie de tallers van dirigits a construir el ‘Mapa de Demanda Primerenca de València’, és a dir, per a identificar el conjunt de reptes o problemes que, ara per ara, no estan resolts, però que serien susceptibles de ser-ho a través de processos d'innovació, els quals poden ser impulsats mitjançant mecanismes de Compra Pública d'Innovació. «I que ens permetran construir conjuntament solucions noves per a aconseguir una ciutat més saludable, més sostenible, més compartida i més emprenedora», en paraules de Ribó.
EL DETONANT: LA CRISI DE LA COVID
Tal com ha explicat l'alcalde, «la crisi de la covid-19 ens ha ensenyat dos coses molt importants: prendre consciència de la nostra vulnerabilitat davant esdeveniments disruptius; i tindre l'oportunitat de repensar les nostres ciutats des de la perspectiva de la salut per a incorporar-la com a criteri de referència de tot el conjunt de polítiques municipals»
Ribó ha defensat, en este sentit, que les ciutats «poden ser saludables si es comprometen amb la salut, entesa com a molt més que l'absència de malaltia, i facilita estils de vida més sans». I ha assegurat que la València de 2030 aspira a complir amb estos paràmetres: «una València on el codi postal no determine la salut de les persones, ni tampoc ho faça el gènere, l'ètnia, l'edat, la classe social o l'estatus migratori».
«Una València –ha continuat- on tots els barris siguen entorns saludables amb aire net tots els dies de l'any, lliures de contaminació, residus i soroll perjudicial. Barris pensats per a una vida saludable en totes les etapes de la vida, especialment la gent gran i els xiquets i xiquetes. Barris facilitadors d'estils de vida actius i saludables, com caminar i fer esport, en contacte amb la natura i en connexió amb l'Horta, el riu o la mar. Barris on l'alimentació saludable i de proximitat siga un valor i estiga a l'abast de tot el món Amb un urbanisme integrador i habitatges accessibles i de qualitat. Barris cohesionats per a viure i conviure, amb sòlides xarxes ciutadanes que fomenten la salut física, mental, emocional i relacional de les persones».
L'alcalde ha conclòs la seua intervenció destacant que, en tractar-se d'un instrument nou, la compra pública d'innovació «requerirà d'un important treball d'adaptació a la realitat de la nostra ciutat», i d'ací la importància de l’organització d'uns tallers com els que han començat hui, «per a treballar colze amb colze els diferents nivells de l'administració pública amb l'empresa privada, la societat civil i l'acadèmia».