L’Ajuntament ultima la restauració de la Mare de Déu dels Desemparats de la Casa Forestal del Saler
La iniciativa surt de la col·laboració entre les regidories de Devesa-Albufera i de Cultura i ha tingut amb un pressupost de 5.808 euros (IVA inclòs)
L'Ajuntament de València acabarà esta setmana els treballs de restauració de la Mare de Déu dels Desemparats de la Casa Forestal del Saler, una iniciativa en la qual han treballat de forma coordinada les regidories de Devesa-Albufera i de Cultura després de la finalització, fa uns mesos, de les obres escomeses en este espai situat al cor del Parc Natural de l’Albufera.
El regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha afirmat que “amb la restauració de la Mare de Déu dels Desemparats reafirmem el compromís amb la recuperació i conservació del nostre patrimoni religiós, històric i cultural. La conservació del patrimoni artístic tradicional permet a les generacions futures aprendre sobre la seua història, cultura i enfortir les arrels com a garant de la nostra identitat com a valencians i espanyols”.
Per la seua banda, el regidor de Cultura, José Luis Moreno, ha explicat que “des del Servici de Patrimoni Històric i Artístic és la nostra responsabilitat que les obres es troben en les millors condicions possibles i que, a més, els ciutadans puguen gaudir-les als espais municipals”.
Esta actuació ha tingut una durada de tres mesos i un cost de 5.808 euros (IVA inclòs), que ha assumit el Servici de Devesa-Albufera, i ha estat supervisada pel Servici de Patrimoni Històric. La intervenció s'ha desenvolupat a la sala quarta del Museu Històric Municipal, amb seu a la Casa Consistorial, per recomanació dels tècnics del Servici de Patrimoni Històric i a fi d'evitar desplaçaments innecessaris. En esta mateixa sala, ara tancada al públic, s'està realitzant la restauració del quadre de la Immaculada Concepció i els Jurats de la ciutat de València.
Pròxima tornada a la Casa Forestal
Amb caràcter previ a l'inici dels treballs de restauració de la Mare de Déu, s’han realitzat les proves necessàries per a determinar quins tractaments eren els més adequats a realitzar en la talla de fusta, així com la corresponent documentació fotogràfica. Els treballs s'han centrat, entre d’altres aspectes, en l'eliminació de la pàtina de betum que alterava la percepció del conjunt, especialment evident en la part posterior de la figura, on s'aprecia un mantell ornat amb elements vegetals subtils.
Tal com consta en la memòria preliminar de la intervenció, s'ha procedit a la neteja fisicoquímica de carnadures, a l'eliminació de corladura rovellada del mantell i dels estrats de betum de Judea, a l'estucat de les parts que manquen, fissures i dels xicotets clivells existents, a més d'aplicar un tractament preventiu d'eliminació d'insectes xilòfags en apreciar-se en la base de la peanya la presència d'uns orificis.
Igualment, s'han reposat els elements perduts com els fragments de dits de la Mare de Déu i del ninet, s'han emplenat els orificis generats per l'ornamentació, s'ha substituït el siglatge per un de més adient i s'han reintegrat les mancances d'estrat pictòric. Actualment, s'està finalitzant la reintegració cromàtica dels elements ornamentals en llautó, que havien perdut el bany daurat i que es trobaven en un avançat estat d'alteració. Posteriorment, es tornaran a col·locar tots els ornaments sobre la imatge i s'aplicarà el vernís per a la protecció final.
De manera paral·lela a la restauració de la talla, el Servici de Devesa-Albufera està realitzant tota una sèrie de treballs a la Casa Forestal del Saler per a reforçar-ne la seguretat i en compliment dels requisits establits pel Servici de Patrimoni Històric per a la correcta conservació i exposició. En concloure estos treballs, es retornarà la Mare de Déu a l’emplaçament original en una urna de protecció de cristall, amb tancament de seguretat i amb base de fusta. A més, s'instal·laran càmeras de seguretat tant a l'interior com en l'exterior de l'edifici, així com un sistema de detecció, alarma i d’extinció contra incendis.
El trasllat de la Mare de Déu el farà una empresa especialitzada en manipulació i transport d'obres d'art, amb embolcall adequat per a la seua correcta seguretat i sota supervisió de personal tècnic de Patrimoni Històric i Artístic. Segons informes d'este Servici, “la restauració prèvia al trasllat s'està realitzant de manera satisfactòria i estarà finalitzada en breu. Respecte a les necessitats de seguretat i condicions ambientals indicades, que es troben en tràmit i procés de compliment, es considera que, una vegada acomplits els condicionants en tràmit, no n’hi hauria inconvenient a atendre la sol·licitud de trasllat de la Mare de Déu”.
Història de la Verge de la Casa Forestal
Datada entre els segles XIX i XX, la talla de la Mare de Déu dels Desemparats de la Casa Forestal és d'autor desconegut i està realitzada en fusta policromada i sobredaurada. Esta peça forma part dels béns historicoartístics del Museu d'Etnografia i Folklore de València, un museu creat el 1931 per iniciativa municipal però que mai no va arribar a materialitzar-se en cap edifici tot i que l'Ajuntament va reunir una quantitat important de peces per al centre.
Totes estes obres van ser custodiades en diversos llocs i traslladades d'uns emplaçaments a uns altres al llarg dels anys, emportant-se-les majoritàriament després de la riuada de 1957 a la Casa Forestal de la Devesa del Saler, on van romandre diverses dècades, fins que, a causa de la rehabilitació de l'edifici, van ser traslladades de nou a diverses dependències del Servici de Patrimoni Històric i Artístic per a la custòdia i conservació.
De fet, la talla apareix en l'inventari de béns de l'Ajuntament de 1958 com bé moble de valor històric de la Casa Forestal de la Devesa. Per tant, és una peça la custòdia de la qual, conservació, registre, inventari i catalogació és responsabilitat del Servici de Patrimoni Històric i Artístic com a part de la col·lecció.