L'Ajuntament destina 730.000 euros a la renovació dels instruments de la Banda Simfònica Municipal de València
La Junta de Govern ha adjudicat el subministrament de flautes, oboés, saxofons, trompes, cornetes, clarinets, fagots, fiscorns i instruments de percussió
L'Ajuntament de València ha donat un nou impuls a la Banda Simfònica Municipal de València (BSMV), en el marc de l'estratègia municipal ‘València Music City’, amb l'adquisició de 64 instruments per un import total de 732.876 euros. Es dona la circumstància que fa a penes un any la centenària formació musical va estrenar imatge corporativa. Ara ha sigut la Junta de Govern Local la que ha aprovat este passat divendres el contracte de subministrament dels instruments musicals i els seus accessoris, que estava compost inicialment per set lots.
La Banda Simfònica Municipal de València va nàixer l'any 1903, de la mà del llavors regidor de l'ajuntament Vicente Ávalos Ruiz, també periodista i crític d'art, qui un parell d'anys abans havia proposat a la màxima autoritat musical de l'època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal sota la direcció de Santiago Lope. El primer concert de la formació es va realitzar sota la batuta de Lope el dia 8 de desembre de 1903.
A partir d'eixe moment, i amb Lope al capdavant de la formació, la Banda Simfònica Municipal va obtindre nombrosos èxits, com tres primers premis en el Certamen Internacional de Bilbao, celebrat en 1905. Han sigut directors titulars de la banda els mestres Lope, Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles, Sánchez Torrella, Bonete Piqueras, Rafael Sanz-Espert, Miquel Rodrigo i Tamarit.
L'objectiu d'esta contractació municipal és dotar a la BSMV dels materials adequats per a prestar el servici en les millors condicions de qualitat interpretativa i sonora, atés que es tracta d'una agrupació musical centenària d'alt nivell i prestigi nacional i internacional, que està en possessió de la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l'Estat, i l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.
Per a renovar la dotació d'instruments s'han tingut en compte les necessitats de la Banda, valorant les adquisicions realitzades en anys anteriors i prioritzant criteris de qualitat, com ara la sonoritat, l'afinació, la fiabilitat i els materials utilitzats en la construcció de l'equip, amb la finalitat d'adaptar cada instrument a les característiques físiques, artístiques i d'interpretació de cada professor o professora.
Les empreses adjudicatàries, juntament amb els instruments que s'han compromés a subministrar a la Banda Simfònica Municipal de València, són les següents:
• Lot 1. Flautes, oboés i fagot, per un import de 186.378,00 euros. Ervitimusik S.L.
• Lot 2. Saxofons. 138.200,00 euros. Ervitimusik S.L.
• Lot 3. Trompes, cornetes i fiscorn. 45.028,00 euros. Ervitimusik S.L.
• Lot 6. Percussió. 130.592,00 euros. Holmusic Dral S.L.
• Lot 7. Clarinets. 232.678,00 euros. Ervitimusik S.L.
Dels set lots licitats han quedat deserts els lots 4 i 5, corresponents al subministrament de bombardins, tubes, trombons i instruments de corda.
Cristóbal Soler és l'actual director de la BSMV, que cada any realitza nombroses actuacions, entre les quals destaquen els cicles de concerts en el Palau de la Música, els de juny als jardins del Palau, la seua participació en el Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’, així com actuacions en barris i pedanies, pobles de la Comunitat Valenciana, i també en diverses ciutats europees. La formació participa també en els actes protocol·laris de l'Ajuntament de València.
El fenomen de la Comunitat Valenciana, on es comptabilitzen el 52% de músics de tota Espanya, fa que a la ciutat de València i més concretament en una formació professional com és la Banda Simfònica Municipal de València, es troben prestant servici professionals especialistes d'un primer nivell artístic indiscutible.
La seua trajectòria i experiència fan que siga una de les millors formacions de l'Estat. Esta circumstància fa que el professorat necessite un instrumental específic de nivell superior. Cada intèrpret requerix unes característiques tècniques específiques concretes que s'adapten a la seua personalitat, que donen valor afegit al seu treball artístic i interpretació exigit per la direcció artística i que necessàriament s'identifiquen amb una marca o model d'instrument individualitzat.