elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Junta de Govern Local impulsa el Pla Local de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables de la ciutat

La Junta de Govern Local impulsa el Pla Local de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables de la ciutat
  • La Llei de Residus de la Comunitat Valenciana establix que les entitats locals són les responsables de la recollida, transport i tractament dels residus domèstics

L'Ajuntament de València ha iniciat el procediment per a l'aprovació d'un pla local destinat a la gestió dels residus domèstics i assimilables de la ciutat. La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres una moció presentada amb este objectiu pel regidor delegat de Neteja i Recollida de Residus, Carlos Mundina.

Tal com s'assenyala en la moció impulsora d'esta iniciativa, la Llei de Residus de la Comunitat Valenciana establix que les entitats locals són les responsables de la recollida, transport i tractament dels residus domèstics, és a dir, els residus generats en els domicilis particulars fruit de l'activitat de la llar, i també aquells similars generats en servicis i indústries. És el cas de residus com a oli de cuina usat, aparells elèctrics i electrònics, tèxtils, piles, acumuladors, mobles, estris i matalassos… tots ells procedents de les llars. Però també residus procedents de la neteja de les vies públiques, zones verdes, àrees recreatives i platges (en esta categoria entrarien restes d'animals domèstics morts, vehicles abandonats, i enderrocs procedents d'obres menors i reparacions domiciliàries).

Les competències municipals en la gestió d'estos elements inclouen tant la recollida, transport, valorització i eliminació dels residus, com la implantació de sistemes de recollida selectiva. A més, segons assenyala la normativa en vigor, les entitats locals han de fomentar també el reciclatge i la reutilització dels residus originats dins de l'àmbit municipal.

El regidor portaveu del govern local, Juan Carlos Caballero, ha subratllat la importància de garantir una gestió eficient dels residus que s'originen en l'àmbit municipal, tant per a garantir una bona qualitat de vida ciutadana, com per a dur a terme polítiques de sostenibilitat i de lluita contra el canvi climàtic.

Respecte als residus alimentaris, es contempla la possibilitat que les entitats locals establisquen mesures per a afavorir la reducció, amb la col·laboració dels establiments de restauració i distribució d'aliments. A més, la normativa preveu també l'establiment d'una taxa específica, diferenciada i no deficitària que permeta implantar sistemes de pagament per generació, i que reflectisca el cost real, directe i indirecte, de les operacions de recollida, transport i tractament dels residus.

Pujar