Les joies de València declarades Patrimoni de la Humanitat que pots visitar durant la Pasqua
La Llotja de la Seda, El Tribunal de les Aigües i Les Falles: l'orgull de tots els valencians
València compta amb quatre de les dotze joies de la Comunitat Valenciana declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i és que, el llegat històric i cultural amb el qual compta la capital és tan ampli com variat.
La primera d'elles va ser la Llotja de la Seda, declarada en 1996, i que actualment la UNESCO també ha integrat en la Ruta de la Seda, que passa per altres 32 ciutats d'Àsia i Europa. També coneguda com la Llotja dels mercaders, esta obra mestra va ser edificada en el segle XV. Es tracta d'una joia del gòtic civil valencià carregada de simbolisme. Les gàrgoles del Pati dels Tarongers o les palmeres que toquen al cel del “paradís” en el Saló Columnari o de Contractació, són alguns dels seus atractius. Més de 500 anys després de la seua construcció, els seus murs encara guarden molts secrets.
També la mil·lenària tradició de solucionar els conflictes a viva veu i enfront del públic del Tribunal de les Aigües, va ser reconeguda en 2009 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A més, enguany també se li ha retut homenatge en les Falles 2024, sent este el protagonista del dibuix del mantell de la Mare de Déu. Els seus orígens es remunten a l'època romana i es reunixen cada dijous de l'any a les dotze del migdia sota la Porta dels Apòstols de la Catedral. Els temes a tractar són els conflictes derivats de l'ús i aprofitament de l'aigua de reg entre els agricultors.
Per ser una festa en la qual conviuen les arts plàstiques, la música, la indústria de la seda, l'oci i la gastronomia; les Falles van ser declarades en 2016 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L'organització assenyala les Falles com una festivitat o tradició que celebra l'arribada de la primavera, i al·ludix als problemes socials actuals de manera satírica. Les Falles complixen els cinc principals criteris establits per la UNESCO per a la seua declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat: Drets humans, festivals de foc, arts i oficis, intergeneracional i patrimoni.
A més, la tradició que recentment també va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, és el toc manual de campanes. En diverses esglésies de la ciutat, campaners professionals continuen la tradició i mantenen viu este espectacle sonor, que utilitza diferents tècniques de volteig i repic de campanes per a convidar a la comunitat a celebrar festivitats destacades.
El Patrimoni de la Humanitat, és un títol conferit per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), on es proposa promoure la identificació, la protecció i la preservació del patrimoni cultural i natural de tot el món considerat especialment valuós per a la humanitat. A més dels ja nomenats, la Comunitat Valenciana també quanta amb: el Palmerar d'Elx, la dieta mediterrània, el Misteri d'Elx, l'art rupestre, la festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, l'art de la pedra en sec, la *tamborada de L´l'Alcora i Alzira, i finalment, la marejada d'Antella i Cofrentes.