intercanviarà mesures de resiliència contra el canvi climàtic en el patrimoni amb les ciutats d’Augsburg, Alba i Saragossa
El projecte ARCH ha creat un marc d’aprenentatge mutu en el que les ciutats membres del consorci -València entre elles- compartiran experiències, metodologia i ferramentes amb 11 ciutats europees
El projecte ARCH, del que València forma part junt amb Bratislava (Eslovàquia), Camerino (Itàlia) i Hamburg (Alemanya), té com a objectiu millorar la resiliència del patrimoni natural y cultural de les ciutats davant el canvi climàtic i altres desastres naturals. En el cas de la nostra ciutat, el projecte se centra en tres enclavaments: la pròpia València i la seua Horta i Albufera.
En aquest marc de treball, ARCH ha posat en marxa una iniciativa d’intercanvi directe de coneixements i experiència entre les ciutats que formen part del projecte i altres 11 ciutats europees, interessades en incrementar eixa resiliència també al seu respectiu patrimoni.
Les ciutats pioneres d’ARCH compartiran, a partir de hui, l’estudi i els coneixements, ferramentes i metodologies del projecte de manera horitzontal i bidireccional. D’aquesta manera, s’ajudarà a resoldre els reptes per augmentar la resiliència dels conjunts històrics i naturals de les ciutats. Es provaran i perfeccionaran les ferramentes i mètodes per a que siguen accessibles i aplicables a totes les ciutats participants. A més, s’identificarà i compartiran les bones pràctiques en matèria de resiliència de les zones històriques i s’avaluarà la seua aplicabilitat. A través de tallers de treball es propiciarà que el projecte ARCH tinga major abast, i puga arribar a més llocs.
El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, subratlla: “aquesta iniciativa serà molt fructífera, permetrà afrontar els reptes de la construcció de la resiliència en els conjunts patrimonials de les ciutats, de la nostra en particular. Es treballarà conjuntament en com identificar, avaluar i supervisar els impactes climàtics, com integrar millor la gestió del patrimoni i l’adaptació al clima, i es facilitarà la participació”.
Ciutats amb similituds patrimonials
Les 11 ciutats escollides tenen un ric patrimoni cultural i/o immaterial i experiència en la gestió del risc de catàstrofes i adaptació al canvi climàtic; així com reconeixen la importància d’abordar aquestos camps. Cadascuna de les ciutats d’ARCH es relacionarà amb diverses ciutats claus, escollides per les similituds en superfície i població, característiques geogràfiques, tipus de patrimoni i perills als que s’enfronten i iniciatives, necessitats i interessos similars.
En el cas de València, es treballarà amb la ciutat d’Alba (Itàlia), ubicada a la regió del Piamonte i que compta amb experiència en la gestió d’una de les regions vinícoles més famoses del món, declarada paisatge cultural per la UNESCO. La segona ciutat amb la que la nostra ciutat compartirà coneixements serà Augsburg, qui posseeix una xarxa de sistemes hídrics de 800 anys d’antiguitat que són a més Patrimoni de la Humanitat.
I per últim, València estrenyarà lligams amb Saragossa, centrant-se en les seues activitats agrícoles i projectes agroecològics dins de la ciutat i les zones periurbanes, incrustades en la identitat cultural de l’urbe.
Els tres casos presenten similituds clares amb València i la seua Horta i Albufera, les quals pateixen de la mateixa manera l’impacte de temperatures altes, inundacions, sequeres o onades de calor, totes afeccions derivades del canvi climàtic.
Pel que respecta a les altres 8 ciutats: Hamburg treballarà amb Liverpool (Regne Unit), Regensburg (Alemanya) i Tesalònica (Grècia); Camerino ho farà amb Appignano del Tronto (Itàlia), Rodes (Grècia) i Maribor (Eslovènia); i Bratislava amb Varsòvia (Polònia) i Zadar (Croàcia). Totes responen a similituds en les seues àrees d’estudi, les quals tracten en aquestos casos, per exemple, zones afectades per terratrèmols o nuclis històrics de les ciutats.