El Govern torna a negar la cessió de Sant Doménec a la ciutat de València per “ser necessari per a organitzar operacions militars”
El Govern de coalició ha torne a negar-se a la desmilitarització i cessió del Convent de Sant Deménec, l'edifici gòtic religiós més important de la ciutat de València, usat per a fins militars. D'aquesta manera, la petició fetes en les Corts Valencianes amb els vots de Compromís, PSPV-PSOE i Podemos, torna a denegar-se pel Govern central d'aquests dos últims partits.
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va preguntar de nou per les previsions per a recuperar aquest edifici únic en el territori valencià, i la resposta torna a negar les opcions de posar-ho en valor “ el Convent de Santo Domingo és una propietat afecta al Ministeri de Defensa i assignada a l'Exèrcit de Terra. En aquesta instal·lació, en la qual treballen diàriament 238 efectius entre civils i militars, està situat la Caserna General Terrestre d'Alta Disponibilitat així com altres unitats de l'Exèrcit de Terra. Les unitats situades en el Convent de Santo Domingo asseguren la necessària disponibilitat i preparació per a l'organització de les operacions militars requerides pel Cap de l'Estat Major de la Defensa. Es considera, per tant, una propietat fonamental i no està prevista la seua cessió. No obstant això, s'informa que, donat el valor cultural de l'edifici, es realitza l'esforç necessari per a garantir la seua conservació i la seua posada a disposició per a la ciutadania, amb l'organització de jornades de portes obertes i visites guiades; aquestes activitats tenen un excel·lent acolliment, tal com demostra l'elevat nombre de visites realitzades.
Per a Mulet “costava poc adquirir un compromís per a estudiar la seua cessió, sense més pretensions, però el Govern del PSOE-UP ha preferit descartar directament qualsevol canvi, han deixant en evidència als seus partits al País Valencià, que van votar a favor d'aquesta cessió”.
Mulet ha recordat que les Corts Valencianes han exigit que es desmilitaritzara el convent i es garantira l'accés al públic com exigeix la llei la ser un “Monument Històric Artístic Nacional” i BIC, i que se cedira la seua titularitat a la Generalitat.
L'antic Convent de Predicadors és un dels monuments amb major interés històric i artístic de la ciutat. El complex, la primera pedra del qual va ser col·locada pel rei Jaume I en 1239, va ser seu de l'Ordre de Predicadors, i entre els seus murs van viure, entre altres, sant Vicent Ferrer i sant Lluís Bertrán. Hui aquesta joia està tancada per al públic excepte pocs dies concrets al mes, que no s'anuncien.
Per a Mulet “tot el personal que treballa en aquest, pot perfectament situar-se en un altre lloc, i no en una joia arquitectònica en el centre de la Ciutat, totes eixes suposades operacions militars, no necessita d'un convent gòtic, que d'altra banda, és posada en perill pel risc respecte a atemptats o agressions bèl·liques a objectius militars, destinar-lo al turisme completaria l'oferta de la València medieval, on no queda cap edifici religiós gòtic d'aquesta envergadura i importància. Destinar-ho a usos militars és un error”.