elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Finalitza la prova sobre la jornada de 4 dies a València amb un balanç desigual entre la societat

Finalitza la prova sobre la jornada de 4 dies a València amb un balanç desigual entre la societat
  • Aquesta prova pilot ha generat sentiments oposats entre els valencians, mentre alguns es mostres a favor, uns altres denuncien pèrdues a causa dels tancaments

La prova pilot sobre la setmana laboral de 4 dies a València ja ha arribat a la seua fi. Aquest dilluns, 1 de maig, va ser l'últim festiu que va formar part d'aquest estudi que s'ha dut a terme en la capital del Túria, amb l'objectiu de conéixer si aquest sistema és més beneficiós tant de manera econòmica, com a nivell social i mediambiental.

Segons l'alcalde, Joan Ribó, aquesta prova “crec que ha donat bons resultats per les dades provisionals, com els accessos a determinats temes culturals com la fira del llibre, els accessos a les platges o la disminució clara de la mobilitat”, aspectes que tal com ha recordat el primer edil “haurem d'avaluar objectivament mitjançant una enquesta molt àmplia”.

Ribó s'ha mostrat content amb què aquesta experiència “haja sigut un element per a obrir un debat important sobre reduir la jornada laboral, reduir-la és important per a augmentar la conciliació familiar o repartir el treball”. Però ha recordat que la seua implantació, en qualsevol cas, “no és una tasca municipal, sinó que les patronals, sindicats i el Govern li ho hauran de plantejar en el seu moment”.

Mentrestant, els comerciants del centre històric no comparteixen una visió tan optimista i assenyalen que han sigut “massa festius acumulats, han convertit abril en un mes molt complicat per al xicotet comerç”.

L'Associació de Comerciants del Centre Històric de València ha traslladat que “no era necessari eliminar un dia més de venda”, ja que “va contribuir al fet que la despesa dels residents isquera de la ciutat, i que els de l'àrea metropolitana s'anara a la perifèria, i els que no s'havien assabentat, no entenien per què aqueix dilluns estava tancat”.

No obstant això, indiquen que “els que van optar per obrir el 24 en l'àrea del centre històric els va anar bé” i afigen que “en la zona de l'eixample hi havia públic, però la majoria d'establiments estaven tancats. Molts en aquesta zona no van obrir perquè pensaven que no hi hauria públic al no estar oberts els grans”.

Quant a l'hostaleria, el president de la Federació d'Hostaleria de València, Manuel Espinar, ha indicat que “el balanç del possible impacte de la jornada de 4 dies ha sigut molt desigual”.

En un sondeig realitzat amb hostalers de la ciutat “per a molts l'impacte ha sigut negatiu, amb caigudes de facturació. Ens han traslladat que els seus clients habituals s'han anat fora de la ciutat aprofitant els ponts, i això ha fet que no és que no hagen treballat bé no solament el dilluns, sinó tampoc el cap de setmana, qualificant de desastre el balanç” ha transmés Espinar.

Mentrestant, “a la platja de València, ens traslladen un balanç positiu, en convertir-se el dilluns festiu en un dia extra del cap de setmana, i per l'impacte del turisme”.

La jornada de 4 dies desperta sentiments oposats en la societat valenciana

D'altra banda, quant al terreny social, la jornada laboral de quatre dies està despertant sentiments oposats. D'una banda, els treballadors de xicotets comerços, empreses o de l'administració pública afirmen que “estem molt contents amb ella perquè millora la nostra qualitat de vida i facilita la conciliació, perquè jo que soc pare de dos fills puc dedicar-los molt més temps” compta Adam. A més, “és una manera de dur a terme una frase tan tòpica com real que ara podem viure per a treballar i no treballar per a viure” explica el propietari d'una llibreria.

També els joves veuen amb bons ulls la seua arribada, perquè “incorporar-nos al mercat laboral amb aquestes garanties és un alleujament, ja que tenim més temps per a desconnectar, però no pensem que siga viable a llarg termini en l'àmbit privat perquè pot suposar pèrdues”.

No obstant això, tant els autònoms com propietaris de diversos negocis com una perruqueria o un taller de cotxes consideren que “els ingressos es redueixen i els grans beneficiats d'aquesta situació són les grans superfícies comercials que no apliquen la reducció de jornada”. Això té com a conseqüència que les vendes es traslladen cap a ells, ja que “si la gent no es pot esperar i compra per Amazon un diumenge com no el farà un dilluns si jo tanque. Crec que la clau està en la conscienciació de la ciutadania, un camí llarg que requereix un sacrifici per part seua, que no sempre estan disposats a fer” explica l'amo de la llibreria.

D'altra banda, els treballadors del sector serveis opinen que la jornada hauria d'aplicar-se, però per a això és imprescindible “contractar més personal, treballadors que per exemple estiguen de dilluns a dijous i altres de dijous a diumenge”. Uns contractes als quals no sempre pot fer front l'amo i que necessitarien de “ajudes econòmiques majors per a poder efectuar-los” explica María, propietària d'un restaurant.

Pujar