Una enquesta entre 8.000 usuaris acosta l'EMT a l'excel·lent, en pujar quasi un punt la nota de valoració
L'enquesta de satisfacció de clients atorga un històric índex del 8’39 enfront del 7’66 de l'últim estudi realitzat en 2017, abans de la pandèmia
L'estudi de satisfacció de clientela realitzat recentment per EMT València ha conclòs amb la qualificació més alta de la seua història, un 8’39, la qual cosa suposa quasi un punt més que l'última enquesta realitzada en 2017, abans de la pandèmia, quan la puntuació obtinguda va ser un 7’66. Les persones usuàries avalen amb esta nota la qualitat del transport públic municipal, i valoren de manera destacada “l'absència d'anomalies durant el viatge, l'accessibilitat a l'autobús, l'atenció per part del conductor, la informació a tots els nivells i la sensació de seguretat a bord”, tal com es reflectix en els resultats de l'enquesta realitzada.
L'estudi oferix un perfil complet de les persones usuàries d'EMT València: s'ha registrat un augment significatiu en el nivell d'estudis de la clientela de l'empresa respecte a 2017. Mentres les persones usuàries amb estudis bàsics han baixat del 18’1%, al 3’9%, les que tenen estudis mitjans passen del 42’8% al 52’3%, i les posseïdores de títols superiors passen del 39% al 42%.
Quant a l'ús dels autobusos urbans per sexes, la majoria de les persones que fan ús de l'EMT València, un 64%, són dones que, a més, estan sobrerepresentades en els autobusos municipals en relació amb la població de València, atés que en este cas constituïxen el 51’1%.
El perfil de les persones usuàries
L'estudi subratlla que el perfil tipus de les persones usuàries d'EMT València és el d'una dona de 42 anys. En el cas concret de les línies nocturnes, l'edat mitjana d'usuaris es reduïx als 32 anys.
Quant al motiu principal pel qual es viatja en l'EMT, el treball se situa en primera posició, un 40’2%, seguit per l'oci, amb un 23’6%, i els estudis, amb un 15%. Resta un 21’2% per als qui viatgen per gestions personals de tota mena, entre elles visites a familiars o amics o per prestacions mèdiques. Quant als motius pels quals es tria EMT enfront d'altres mitjans de transport, destaca la preferència del bus pels recorreguts per la ciutat, el preu assequible, i la qualitat i sostenibilitat.
L'estudi destaca el significatiu augment dels viatgers de nacionalitat estrangera, atés que un 25% de les persones que viatgen en els autobusos municipals són foranes, un increment que va lligat a l'auge del turisme a València, tal com s'interpreta des de la pròpia empresa. En l'anàlisi de l'any 2017 esta xifra era del 11’7%, menys de la mitat.
El regidor de Mobilitat i president de l'EMT, Jesús Carbonell, ha subratllat que “no podem estar més satisfets per haver aconseguit la nota més alta de la nostra història”. “Ho hem dit sense parar des que vam arribar a l'Ajuntament: apostem amb fermesa per un transport públic i sostenible que resolga eficaçment les necessitats de mobilitat dels nostres ciutadans, i les dades confirmen que ho estem complint”, ha subratllat l'edil. “Hem contractat nous conductors, i la supressió de servicis ara és pràcticament nul·la. També hem posat en marxa la compra de nous autobusos híbrids i elèctrics, i continuarem treballant sense descans en eixa línia per a oferir cada dia la millor mobilitat possible”, ha afegit.
L'estudi de satisfacció d'EMT València es va elaborar entre el 8 de gener i l'11 de febrer passats. Es van realitzar 7.760 enquestes a bord dels autobusos municipals, a persones majors de 15 anys, amb un qüestionari estructurat i tenint en compte la proporció mitjana d'ocupants en cadascuna de les línies.