elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació prorroga l'exposició sobre indumentària valenciana fins al 30 d'abril

La Diputació prorroga l'exposició sobre indumentària valenciana fins al 30 d'abril
    MÉS FOTOS
    La Diputació prorroga l'exposició sobre indumentària valenciana fins al 30 d'abril - (foto 2)
    La Diputació prorroga l'exposició sobre indumentària valenciana fins al 30 d'abril - (foto 3)
    La Diputació prorroga l'exposició sobre indumentària valenciana fins al 30 d'abril - (foto 4)

    L’exposició ‘Les comarques valencianes i la seua indumentària’, que acull el Palau dels Scala des del 6 de març, ha rebut ja més de 3.500 visites. Fruit de la bona acollida, la Diputació ha decidit prorrogar la seua estada fins al 30 d'abril. Aquesta mostra inclou una vintena de peces de València i les seues comarques, des de l'Horta fins a La Safor, passant pel Camp de Morvedre i La Ribera. No falten peces típiques de zones d'interior com Els Serrans, Requena, la Vall d'Albaida, el Camp de Túria, la Vall d'Aiora o la Foia de Bunyol.

    Es tracta d'una col·lecció que pot visitar-se de forma gratuïta els caps de setmana i festius, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, i pertany a la valenciana Victoria Liceras, metgessa de professió, que porta més de 40 anys col·leccionant peces d'indumentària tradicional valenciana. Compta amb més de 2.000 vestits i accessoris originals, sobretot dels segles XVIII i XIX, així com altres dissenys de moda internacional que ajuden a entendre l'origen de la vestimenta que hui dia continuem veient en les festes de les nostres ciutats i pobles.

    Liceras proposa una mirada actual d'una indumentària que “arribava a València amb una forta influència de l'Europa dels Borbons i a poc a poc s'anava copiant als pobles adaptant els dissenys a la climatologia de cada comarca, amb llanes o sedes i cotons segons les necessitats”. En tot cas, vestits que mesclaven “utilitat, practicisme i bellesa”, i que van ser recollits en les obres de grans artistes de l'època com el mateix Joaquín Sorolla.

    Tresors artístics

    De manera paral·lela, el Palau dels Scala alberga l'exposició ‘Tresors de la Diputació. Art al Palau dels Scala’, que acosta a les valencianes i valencians part de les joies artístiques que conformen el patrimoni de la corporació provincial, compost per més de 4.000 pintures, escultures, dibuixos i gravats. Els visitants poden descobrir joies artístiques de grans mestres com Sorolla, Genovés, Miró i Kandinsky, entre altres destacades figures.

    Aquesta mostra pot visitar-se de forma gratuïta en el Saló de Reines o Respecte de la corporació provincial fins al mes de juny els caps de setmana i festius, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Amb obres d'Equipo Crónica, Manolo Valdés, Yturralde, Sempere, Millares o Ángeles Marco, la Diputació ha convertit el Saló de Reines en una sala d'exposicions, on exhibeix prop de 40 peces de diferents corrents, des de la tradició fins a l'avantguarda, donant cabuda als nous llenguatges artístics.

    Aquesta iniciativa suposa un pas més en la democratització d'aquests tresors que es va iniciar amb la creació de l'Oficina Tècnica de Restauració, Investigació i Difusió del Patrimoni Artístic, en la present legislatura. En l'actualitat hi ha al voltant de 200 obres “rodant pels municipis valencians”, segons el comissari d'aquesta exposició, Salva Calabuig. I és que la Diputació apropa el seu patrimoni a les seues comarques amb altres mostres, com són ‘Memòria de la Modernitat’, que ara es troba a Sagunt després d'acumular prop de 50.000 visites en el seu pas per Requena, Gandia, Alzira i Ontinyent, o ‘Dones en Marxa, ubicada al Castell d'Alaquàs.

    Pujar