Convocada una manifestació contra l'ampliació del port de València
La protesta es realitzarà el pròxim 22 d'octubre i fins aleshores es faran varies accions
Sota el lema: "Pensem global, actual local. No a l'ampliació del Port de València", les associacions ciutadanes de la Comissió Ciutat Port i Joventut Pel Clima han convocat una manifestació per al pròxim 22 d'octubre. Durant les jornades prèvies a la mobilització, els col·lectius integrants de la plataforma realitzaran tota una sèrie d'accions informatives i reivindicatives amb l'objectiu de defensar el territori, la salut i el futur de la ciutadania valenciana enfront dels devastadors efectes que implica l'ampliació del Port.
La crida a la manifestació s'inicia amb la instal·lació de pancartes durant la matinada de divendres i matí d’aquest disssabte amb el lema ‘NO a l’ampliació del Port’ en diversos ponts i altres llocs estratègics de la comarca de l’Horta per visibilitzar la oposició de la ciutadania a l’ampliació del port i animar a manifestar-se el 22-O.
També s’ha llançat en xarxes una campanya on s’anima a la ciutadania i les associacions que estan en contra de l’ampliació a posen els perquès estan en contra o els mems al voltant de la qüestió amb els hastags: #NoAmpliacioPort #PensemGlobalActuemLocal
La novetat respecte a altres convocatòries és que la mobilització del 22-O es convoca conjuntament amb col·lectius de joves i altra ciutadania concernida pel clima en l'àmbit global com ara Joventut pel Clima o Extinction Rebellion perquè entenen que l'ampliació del port és una manifestació més de les polítiques contràries a la mitigació del canvi climàtic i destaquen la incoherència que suposa que el president Ximo Puig declarara l'emergència climàtica just abans de les últimes eleccions per guanyar-se la simpatia de l'electorat més jove mentre dóna suport a l'ampliació del Port de València.
La primera de les accions ha tingut lloc aquesta setmana amb la realització de la jornada: "Pel nostre futur, NO a l'ampliació del port de València" en la seu d'Intersindical Valenciana en la qual han participat Josep Gavaldà, membre de l'associació Per l'Horta, Pau Monasterio, membre d'Ecologistes en Acció i Antonio Montiel, advocat i assessor jurídic de la Comissió Ciutat-Port.
Segons la Comissió, l'oposició a l'ampliació del Port està fonamentada en evidències científiques i compta amb el suport de reconeguts professionals del medi ambient i acadèmics i aprofita per remarcar la irreversibilitat dels efectes que té l'ampliació sobre l'Albufera, les platges, la qualitat de l'aire i el model de ciutat, pagada a més amb diners públics.
En particular, l'ampliació condemnaria a desaparéixer les platges del Saler, com en el seu moment va succeir amb anteriors ampliacions del Port que van portar a esborrar del mapa platges com la de Natzaret o espais d'horta com La Punta, que després de quasi 20 anys està sense ús i a l'espera d'una sentència judicial. Un impacte que també es demolidor econòmicament, ja que aquesta ampliació destruiria nombrosos llocs de treball relacionats amb el sector turístic, l'agricultura i la restauració. Però també suposaria una pèrdua neta de 500 llocs de treballs en l'estiba com el mateix sindicat d'estibadors ha reconegut en un informe. Per no parlar de les externalitats negatives que l'ampliació suposaria que la comissió estima en més de 200 milions d'euros anuals que acabarien pagant-se amb diners públics.
I tot amb l'única justificació de l'augment del comte de resultats de les grans navilieres, les úniques beneficiades d'aquesta situació, al costat de les empreses constructores i contractistes que farien les obres.
Un altre dels camps a visibilitzar de cara a la manifestació del 22 d'octubre és l'impacte ecològic al Parc Natural de l'Albufera. Aquest entorn natural veuria amenaçada la seua pròpia existència com ja es va posar de manifest en el temporal Glòria i tal com adverteixen nombrosos experts. Posar en risc l'Albufera és una possibilitat que no podem assumir com a societat. Aquest punt hauria de ser suficient per a replantejar-se tot el projecte com la mateixa consellera Mollà ha manifestat als mitjans.
Entre les conseqüències directes de dur endavant l'ampliació també estaria l'amenaça per al barri de Natzaret que tindria el canvi de terminal de creuers que suposa el nou projecte d'ampliació i que estaria literalment damunt dels seus habitatges amb el risc per la salut i les molèsties que comportaria per al veïnat.
Terminal de creuers que l'Autoritat Portuària vol tirar endavant de forma immediata, però que ha trobat entrebancs pel recurs que la Comissió Ciutat-Port ha interposat davant el Tribunal de Cuentas espanyol.