5 col·legis municipals desenvoluparan el programa d’estalvi energètic 50/50
Un total de 5 centres escolars municipals desenvoluparan el pròxim curs el denominat Projecte 50/50, una iniciativa d'estalvi energètic que busca involucrar tota la comunitat educativa amb el suport i l'acompanyament del personal de l'Ajuntament.
El contingut i la direcció del projecte es basen en el diagnòstic sobre consums energètics realitzat per un equip de treball integrat per personal funcionari de l'Ajuntament. Així ho han explicat este matí el regidor d'Energies Renovables i Canvi Climàtic, Jordi Peris, i el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, que han expressat la seua satisfacció per esta experiència pilot que s'iniciarà el pròxim curs, 2017-2018.
L'objectiu final del programa és millorar l'estalvi energètic en les escoles de la ciutat, i per a això es busca el compromís de la comunitat educativa de cara a aconseguir un canvi d'hàbits i de comportament en l'ús de l'energia, tant del professorat com de l'alumnat, que permeta generar estalvis. Com a contrapartida a este canvi d'hàbits, l'Ajuntament tornarà a cada una de les escoles l'estalvi generat: el 50 %, en beneficis econòmics per a invertir en les necessitats de l'escola, i l'altre 50 % que haurà d'anar destinat a reinvertir en accions que representen més l'estalvi energètic.
El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha subratllat la "necessitat de caminar cap a un model social i energètic basat en l'estalvi d'energia i en l'aposta per les energies renovables, i per a això és imprescindible la creació d'una cultura energètica que implique tant les persones com les organitzacions", ha assegurat. "I en este procés de presa de consciència", ha continuat el regidor, "el paper de la comunitat educativa és fonamental, especialment entre els xiquets i les xiquetes".
En termes pareguts s'ha expressat per la seua banda el regidor d'Energies Renovables i Canvi Climàtic, Jordi Peris, que ha destacat que el projecte busca implicar tota la comunitat educativa en la reflexió sobre com consumim com a comunitat. "Actualment, som màquines de malbaratar l'energia, i per això és necessari impulsar un procés de reflexió sobre com s'ha de consumir perquè siga un consum responsable i sostenible". Per això la importància d'impulsar esta acció en el context educatiu de les escoles, ja que suma al procés d'estalvi en si un doble vessant de sensibilització i conscienciació, i d'irradiació de les idees de consum responsable cap a les famílies de l'alumnat.
Esta aposta transformadora del govern local sorgix de la col·laboració entre diferents servicis municipals i es referix a tots els conjunts energètics, des de l'electricitat fins al gasoil. El diagnòstic municipal en què es basa la iniciativa presenta dades com que el consum energètic (electricitat, aigua, gas i gasoil) de l'Ajuntament de València va ser de 21.929,780 euros l'any 2015, dels quals poc més del 10 % (concretament el 10,16 %) correspon a la despesa que es realitza en els centres escolars i que puja a 2,227.843 euros.
En el projecte s'involucra tota la comunitat educativa i compta amb el suport i l'acompanyament del personal de l'Ajuntament.