Cinema, art i patrimoni de la Humanitat s'uneixen als Premis Goya més fallers
València plantarà dotze rèpliques de les estatuetes dels premis Goya fetes per l'artista faller Sergio Carrero
Què seria València sense les seues falles i les falles sense la seua valència? Són dos conceptes que van units i per això, no és estrany que els grans esdeveniments que passen per la capital del Túria es vegen esquitxats per aquest art Patrimoni de la Humanitat. I els premis Goya no podien ser menys.
València es prepara per acollir per primer cop la Gala més prestigiosa del cine espanyol que tindrà lloc el 12 de febrer. Les cares més conegudes i més famoses de la pantalla espanyola desfilaran per la catifa vermella a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i seran testimonis de com les Falles són molt més que una festa, són cultura, són art.
Perquè un artista faller s'ha dedicat aquest darrer mes a reproduir l'estatueta dels premis Goya a grans dimensions, concretament a dos metres d'alçada i una estarà present aquell gran dia. En total, s'han realitzat dotze monuments que es repartiran pels diferents barris de València i una estarà al costat de la catifa vermella al lliurament dels Goya.
Sergio Carrero és l'artista faller que s'ha posat fil a l'agulla després del conveni de col·laboració impulsat per la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, amb el Gremi d'Artistes Fallers que es va signar al desembre: “És un honor per al Gremi i per a mi com a artista” ens explica l'artista en una entrevista amb elperiodic.com.
Fill d'artista faller i amb trenta anys d'experiència a l'esquena, per les mans de Sergio han passat tota mena d'obres, projectes i falles, tot i que reconeix que aquest últim projecte té una mica especial: “L'estatueta dels Goya és una peça especialment bonica i agradable de treballar, se'n ix un poquet de la feina diària de les falles i he d'agrair al meu equip que s'està deixant la pell perquè aquest divendres totes les estatuetes estiguen repartides ja als diferents barris”, explica Sergio Curs en una entrevista amb elperiodic.com.
Quan entrem al seu taller sembla que estiguem travessant la catifa vermella dels Goya. Els monuments de quasi dos metres d'alçada són una rèplica exacta i preciosa, elaborada minuciosament al detall: “Hem fet dos motlles per poder fer dues unitats diàries i arribar així a temps. Comencem a principis de gener i com ha coincidit temps de falles i també l'Exposició del Ninot hem hagut d'esgotar”, ens explica Sergio qui està tancant el taller com aviat a les onze de la nit cada dia.
Però l'esforç val la pena, reconeix: “Això és una glopada d'oxigen, després d'un any i mig gairebé sense treballar”, ens explica Sergio. El problema a què s'enfronten ara els artistes fallers és el cost dels materials, el suro un 40%, la fusta un 50%, la gasolina, els lloguers de grues…
Mariano Benlliure i els Goya
Les estatuetes, per cert, són obra d'un gran valencià, Mariano Benlliure, que va cedir els drets d'autor a l'Acadèmia del Cinema. Per això aquest còctel de cultura cinematogràfica, fallera i artística té tant especial.
En Sergio ens explica com està sent el treball diari mentre ens mostra la seua font d'inspiració, una còpia de l'estatueta tan famosa però amb una mida de seixanta centímetres: “Això té més de cinquanta anys i recordo veure'l sempre a casa, aquesta estàtua ens ha ajudat a modelar les dotze peces”.
Portar la cultura del cinema i de les falles a tots els barris de València
Sandra Gómez destaca que amb aquesta iniciativa que va sorgir des de la seua àrea es vol promocionar la feina dels artistes fallers entre la ciutadania. La majoria de les reproduccions es destruiran i només en sobreviuran tres: una anirà al Museu del Gremi Artesà d'Artistes Fallers, una altra a l'Acadèmia del Cinema a Madrid i la tercera, segurament, se la quedarà l'artista que les ha fet.
Sandra Gómez ha recordat que la celebració dels Goya coincideix amb l'Any Berlanga i per això s'estan fent activitats culturals en aquest marc: “L'objectiu és arribar a tots els públics ia tots els valencians i valencianes, amb independència de l'edat i del lloc on visquen”.
A partir d'aquest divendres està previst que es repartixquen les rèpliques a la ciutat de les Arts on se celebra la gala, així com als barris de Ciutat Vella, Olivereta-Nou Moles, Patraix, Extramurs-Arrancapins, Monteolivete, Ayora, Cabanyal -Canyamelar, Creu Coberta, Orriols, Benicalap i Benimàmet.