elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Cicle Integral de l'Aigua realitza un simulacre d'emergència en la planta potabilitzadora de Manises

El Cicle Integral de l'Aigua realitza un simulacre d'emergència en la planta potabilitzadora de Manises
  • Elisa Valía: “És fonamental fer estes exercicis per a tibar al màxim el sistema i comprovar la ràpida i efectiva coordinació entre administracions per a mantindre'ns en el costat de la seguretat”

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València, Elisa Valía, ha assistit al simulacre d'emergències realitzat hui i organitzat per l'Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics (EMSHI) i l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) als voltants de la planta potabilitzadora d'aigua “La Presa”, situada a Manises, una infraestructura crítica que proveix a la ciutat de València i a altres 48 municipis de l'àrea metropolitana. En l'exercici de simulació, que ha fet coincidir un incendi forestal al parc fluvial del Túria i un incident químic a l'interior de la potabilitzadora, han participat 215 efectius de 22 organismes d'emergències i 60 voluntaris.

Elisa Valía, que també és presidenta de la EMSHI, ha assistit acompanyada de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, entre altres autoritats. En opinió de Valía “és fonamental realitzar este tipus d'exercicis per a tibar al màxim el sistema i comprovar la nostra capacitat de resposta per a continuar donant servici d'aigua potable a més de 1,6 milions d'habitants, malgrat els greus supòsits plantejats en el simulacre”. Valía ha posat l'accent en “la ràpida i efectiva coordinació i la col·laboració entre els diferents organismes implicats en l'exercici per a mantindre'ns al costat de la seguretat”, la qual cosa “sens dubte ha de llançar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania”.

Pla d'Emergència Interior de la Presa

En concret, en la potabilitzadora s'ha posat a prova el sistema davant l'amenaça d'un incendi en els voltants d'esta infraestructura crítica, l'afecció d'un abundant núvol de fum a causa del foc i fins i tot un incident químic que fa disparar l'ALARMA DE NIVELL 2 de Fugida de Clor en haver simulat una fuita a la sala d'emmagatzematge d'este producte, que s'utilitza com a desinfectant en la línia de tractament.

Durant el desenvolupament de l'acció, s'ha evacuat al personal no crític de la planta a la zona sud de la pròpia potabilitzadora. Davant l'avanç del núvol de fum provocada pel foc i la seua imminent afecció al lloc de control de l'estació, la directora de l'emergència interior ha avaluat l'estat de producció i emmagatzematge de les potabilitzadores (La Presa i El Realón) i ha determinat la parada eventual de la Presa per seguretat i el trasllat del lloc de control a un punt segur de la potabilitzadora.

Després, la directora de l'emergència ha activat el protocol de gestió de riscos davant incendi, ha comunicat la situació al centre de control de la EMSHI i ha sol·licitat maniobres de regulació del proveïment d'aigua en alta a València i la seua zona metropolitana per parada de la Presa.

Malgrat els severs escenaris plantejats en l'exercici, el subministrament d'aigua potable a l'àrea metropolitana de València no es veuria afectat i, per tant, els seus habitants continuarien disposant d'aigua potable, tal com s'ha comprovat amb el simulacre.

Durant l'exercici, la AVSRE ha coordinat un equip de 215 efectius procedents de 22 organismes d'emergències i altres entitats. El simulacre, que ha tingut lloc també en altres quatre escenaris (el Parc Fluvial del Túria, la urbanització La Presa, l'Ajuntament de Manises i el Lloc de Comandament Avançat en l'estació de la Presa de Metrovalencia) ha permés a tots els organismes participants posar en pràctica els protocols d'actuació davant l'activació del Pla Especial enfront del risc d'Incendis Forestals, el Pla Territorial Municipal de Manises i el Pla Territorial d'Emergències de la Generalitat.

Pujar