elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme se submergeix en l’univers fantàstic d’Eduardo Hurtado

El Centre del Carme se submergeix en l’univers fantàstic d’Eduardo Hurtado

    El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, acompanyat per l’artista, Eduardo Hurtado, ha presentat aquest matí l’exposició “Oh! Monstruo”, un projecte expositiu dissenyat i produït específicament per a la sala Dormitori del Centre del Carme Cultura Contemporània.

    Comissariada per Jesús Alcaide, aquesta proposta revisa i amplifica la trajectòria de l’artista Eduardo Hurtado prenent com a punt de partida la construcció d’un subjecte monstruós, híbrid i fora dels límits.

    Hurtado treballa en l’àmbit de la coreografia, de l’escenografia i de la instal·lació. Per al Centre del Carme presenta el seu treball més pròxim a l’art fantàstic, acompanyat pel poemari ‘El principiante’, compost per ell mateix, en el qual s’inspira.

    “Oh! Monstruo” és un projecte que invoca la possibilitat d’un cos col·lectiu, mutant, còmplice i afectiu. La possibilitat d’estar fora del marge, en un nou temps, el temps-ara, on poder fer que la neu creme, revivint carbons enceses que van ser foguera i que van arribar també a ser cendra.

    Jesús Alcaide explica que “Oh! Monstruo” és la possibilitat d’un nou temps, un temps ‘queer’, estrany, dislocat, asincrònic”, una història de soledat, introspecció i violència, contada a través de la fantasia.

    La primera norma o recomanació per a entrar en la mostra d’Eduardo Hurtado és fer-ho descalços, respirar l’aroma, afinar l’oïda i deixar-se emportar. Amb els peus descalços, arrelats, l’artista ens obri pas al seu univers interior.

    “El principiant ha passat la nit albergat entre llanes abandonades i es fa de dia en un clar del bosc. Molt lluny del límit. Una forest d’arbres albins, fulles de vidre i cendra blanca que apareix estesa a l’alba”, resa el poemari.

    Els animals als quals dona vida en el seu últim treball, ‘La conducta de los animales’, prenen ací forma d’hipogrif, criatura màgica que apareix en una de les ceràmiques originals de la sala Dormitori, junt amb una inscripció que diu “todo está bien en ti”.

    Eduardo Hurtado transforma l’espai en una representació teatral en tres actes: passat, present i futur; les seues primeres obres, la seua creació realitzada ‘ex professo’ per a la mostra i un desenllaç en què l’artista avança el seu pròxim projecte, la creació d’una companyia de teatre de carrer, de titelles i nanos amb alguns dels seus últims personatges.

    Hurtado ha assenyalat que “la sala Dormitori és com una cova. Aquesta no és una exposició d’art contemporani, és més aviat d’un altre segle, quan no hi havia llum elèctrica. La representació artística actual està mediada per la tecnologia, però què ocorre quan no és així? M’agrada que el públic puga observar l’obra tal com naix de l’artista, sense interferències, amb la llum natural o amb espelmes, com es feia en l’antiguitat”.

    La seua instal·lació és la representació d’un conte, un poemari compost per l’artista que cobra vida en la sala. De lluny, diversos elements com la il·luminació tènue, l’estructura circular de les peces o l’ofrena, recorden un ritu. De prop, asseguts sobre unes mantes disposades al terra, el públic presencia l’escena: éssers fantasmagòrics, mitològics que, amb un cert toc d’humor, prenen forma en diferents grups escultòrics, i així, guiat cada u per la seua imaginació, el visitant descobrirà els personatges que han acudit a la crida.

    Eduardo Hurtado explica que “aquestes peces són els meus budells. Pense que l’art és un espai de prova, de preguntes, d’incertesa; és un lloc per a ser, no per a paréixer. Ser tu i permetre que l’altre siga” i ha afegit que “és la primera vegada que treballe amb tant de goig”.

    El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “Eduardo Hurtado presenta en el Centre del Carme la seua obra més introspectiva. Ha fet seua la sala, com a espai de creació, afonant les seues arrels en el passat d’aquest antic convent i mesclant la literatura, i les arts escèniques i visuals en un mateix projecte”.

    Pérez Pont ha explicat que “al Centre del Carme la creació actual és viva, les exposicions són instruments d’activació cultural i en aquest sentit, en els pròxims mesos podrem gaudir de diferents accions en el context d’aquest projecte, «Oh! Monstruo!»”.

    L’exposició serà activada per l’autor i per diferents col·laboradors, mitjançant accions performatives i lectures. La primera arribarà demà, durant la inauguració, de la mà dels ballarins Dani Hernández i Javier Vaquero. Hi participaran també Alexander Arilla Velázquez i Daniel J. López.

    La proposta inclou, a més, una sèrie d’activitats de mediació pensades per als diferents públics, des de contacontes per a públic familiar, visites guiades i tallers fins una vetlada dirigida a estudiants de Belles Arts en què se’ls invitarà a dormir al centre d’art, juntament amb l’artista.

    Pujar