El CCCC convida persones amb condicions especials de visió a experimentar noves formes de percepció
Dues iniciatives d’Idensitat, impulsades en el marc de ‘Cultura Resident’, del Consorci de Museus, busquen visibilitzar les persones malvidents i oferir-los un espai de diàleg
Una proposta de Laura Arensburg, artista seleccionada en la convocatòria d’‘Estètiques Transversals / Immunitat ~ Comunitat, d’Idensitat, coproduïda pel CMCV
Els dies 20 i 21 de setembre a les 19.00 i 18.30 hores, respectivament, el Centre del Carme estrena les iniciatives ‘Tertúlies malvidents’ i ‘Visites malvidents’, impulsades pel Consorci de Museus juntament amb Idensitat, que conviden aquelles persones amb condicions especials de visió a experimentar amb noves formes de percepció.
Les dues propostes formen part del projecte ‘Equip interdisciplinari d’assajos malvidents’, de Laura Arensburg, artista seleccionada en la convocatòria d’‘Estètiques Transversals / Immunitat ~ Comunitat’, d’Idensitat, un dels programes de residència que formen part de ‘Cultura Resdient’, del Consorci de Museus. Les iniciatives busquen crear un espai de trobada i diàleg entre persones malvidents, així com visibilitzar aquest col·lectiu.
“Des del Consorci de Museus generem aliances amb iniciatives alineades amb els nostres valors, que conviden a la reflexió i serveixen de nexe d’unió entre persones. Aquesta proposta de trobades i visites per a persones malvidents explora noves formes de gaudir de l’art contemporani i fer-lo més accessible, i experimenta amb diferents formes de percepció, anant més enllà del que és normatiu”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
El projecte ‘Equip interdisciplinari d’assajos malvidents’, del qual formen part les tertúlies i les visites, és un projecte de mediació artística que té com a objectiu visibilitzar la comunitat malvident, les persones que hi veuen malament. El món actual estableix una formes ‘normatives’ de veure-hi, i posar el focus en les persones malvidents permet qüestionar el sistema i explorar la possibilitat d’abandonar la correcció visual i convertir experiències vitals de les nostres mirades en fabuloses imatges.
Així, les ‘Tertúlies malvidents’ que se celebraran el dimarts 20 de setembre en l’Espai D del CCCC, conviden totes aquelles persones amb baixa visió, més de cinc diòptries de miopia, d’astigmatisme o amb qualsevol altra condició que afecte considerablement la seua vista, a reunir-se, conversar i experimentar amb aquesta forma de veure el món.
Aquesta innovadora proposta advoca per trobades presencials i virtuals en què les persones malvidents es puguen desprendre d’ulleres i lentilles, percebre, al·lucinar i reflexionar des de la seua pròpia mirada, i inspirar altres a partir d’altres capacitats i poders sensorials. Una experiència física i emocional que brinda als assistents l’oportunitat d’imaginar altres perspectives socials des d’una mirada desenfocada.
Per la seua banda, les ‘Visites malvidents’ que se celebraran el dimecres 21 de setembre a les 18.30 hores, amb punt de trobada en el claustre renaixentista del Centre del Carme, van dirigides a construir espais en què acostar-se a les persones que tenen condicions especials de visió i experimentar amb les seues possibilitats plàstiques. Així, es proposa a totes les persones interessades a eixir de focus i experimentar la ‘malvidència’ que participen en una visita guiada malvident pel CCCC que posarà en dubte el saber ‘vertader’, imaginant altres perspectives socials des de les mirades desenfocades.
Sobre Idensitat
Idensitat és un projecte d’art que experimenta formes d’incidir en el territori en les seues dimensions espacial, temporal i social, mitjançant processos creatius, i que compta amb la coproducció de ‘Cultura Resident’, programa de residències de creació del Consorci de Museus.