elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El carril bici de Regne de València, en el punt de mira de veïns i polítics

El carril bici de Regne de València, en el punt de mira de veïns i polítics
  • La capital del Túria rep el Premi Bikefriendly que atorga la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta

MÉS FOTOS
El carril bici de Regne de València, en el punt de mira de veïns i polítics - (foto 2)

Continua el conflicte sobre la creació del nou carril bici en l’avinguda Regne de València, que roman operatiu des de dimarts passat. La incorporació d’aquest nou vial, que connecta Albereda pel Pont del Regne fins al carrer de Xàtiva al llarg s’1.7 quilòmetres, no ha sigut ben rebuda per la Federació d’Associacions de Veïns de València (AAVV), que assegura que l’Ajuntament no compta amb els residents a l’hora de posar en marxa les obres dels carrils bici. “Hi ha una falta d’informació sobre els veïns, la gent es trova les obres davall de casa”, destaquen fonts de la Federació. “Estaria bé que el consistori es reunira amb els veïns, els informara i escoltara les seues propostes”, indiquen aquestes mateixes fonts.

Encara que des de AAVV es mostren a favor “del concepte de carril bici com a tal”, denuncien que en la Mesa de Mobilitat “no se solen tindre molt en compte les nostres propostes, que van en la línea del transport públic”. En aquest sentit, critiquen que l’Ajuntament destine més recursos a la creació de nous carrils bici que a la millora del transport públic, on “hi ha hagut bastants queixes amb les freqüències de l’EMT”. “Si el que es pretén és que la gent deixe el cotxe a casa, si no va acompanyat d’un increment de les millores del transport públic no será tan efectiu com deuria perquè els ciutadans s’animen més a agafar l’autobús que la bici”, subratllen.

En la mateixa línea es mostra la presidenta de la Federació, María José Broseta, qui defensa que en primer lloc s’ha de tindre present als vianants, “després als serveis públics i a continuación als vehicles no contaminants”. De la mateixa manera, Broseta insisteix que la creació dels carrils “es faça amb la màxima participació de totos els implicats, que no siga ja un fet consumat sinó que es consulte als veïns”.

CRÍTIQUES AL CARRIL BUS

Des de el Ajuntamente, els grups municipals de Ciutadans i Partit Popular han exercit durant setmanes una fèrrera oposició contra el carril bici de Regne de València, en considerar que tant la via com els barris limítrofs quedaran col.lapsats  i dificultaran la circulació. Segons el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, els veïns han mostrat la seua indignació “davant les mesures unilaterals de Ribó i Grezzi, que han aconseguir que l’Eixample siga més caòtic y menys segur”.

A més, aquest mes Ciutadans va denunciar davant la Fiscalia el carril bici perquè, en la seua opinió, “existeix una presumpta prevaricació per part del regidor de Mobilitat en la tramitació per a la construcció del carril bici en Regne de València” per no haver sol.licitat la revisió del projecte a la Policia Local. “Ciutadans està a favor del carril bici i de la sostenibilitat, però no ens sembla seriòs com s’ha dut a terme aquest procés participatiu fet a mesura pel tripartit”.

El Grup Municipal Popular també ha criticat la gestió de Grezzi respecte al nou carril bus de Jacinto Benavente perquè en la seua opinió “posa en peril la seguretat del xiquets del col.legi  Loreto”. Així ho va informar ahir el regidor del PP, Alberto Mendoza, qui va denunciar que els pares “no poden parar a deixar y recollir als xiquets del col.legi”.

A méz, Mendoza va mostrar la seua indignació davant la falta consens acordar amb els veïns. “Una vegada més podem veure que els veïns, i pares dels alumnes s’han convertit en mers espectadors , sense comptar amb ells per a res”, va lamentar el regidor.

PREMI A LA MOBILITAT

La polèmica coincideix amb el Premi Bikefriendly a la millor infraestructura ciclista que la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta ha atorgat a València. La capital del Túria se situa així per davant d’altres deus ciutats espanyoles, entre les quals destaquen Barcelona, Palma de Mallorca i Murcia. D’aquesta manera, el guardó posa en valor la xarxa ciclista desenvolupada a València entre 201ue 7 i 2018, amb especial consideració a l’Anell Ciclista, que des de la seua creació fa dos anys ha reduït el trànsit de vehicles contaminants i millorat les connexions a la ciutat.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, s’ha mostrat orgullós que València “siga reconeguda ara per motius tan saludables com l’impuls de la mobilitat sostenible en lloc d’altres estigmes del passat que afortunadament hem deixat arrere”.

En aquest sentit, des de l’iorganització València en Bici plantegen una nova ordenança centrada en la mobilitat, que integre el planejament urbà, els mitjans de transport y el seu trànsit y la sostenibilitat. I és que segons el soci i fundador de l’organització, Jaume Portet, “les solucions passen per un disseny de ciutat per a les persones”.

Pujar