El Botànic celebra una segona edició del cicle Ciència a la fresca, enguany dedicat als virus
El cicle, que comença el proper 17 de setembre i enguany es desenvoluparà en línia, continua sent una proposta amb xarrades divulgatives curtes i amenes, amb ponents de diferents disciplines
En aquest estrany inici de curs, el Botànic torna amb l’activitat que amb tant d’èxit s’acollí l’estiu passat, una oportunitat única de gaudir de la ciència en un ambient immillorable. Ciència a la fresca. Divulgació en temps de virus és la nova proposta, de nou organitzada junt a la Física del Grel, per a un cicle que uneix interessants continguts científics junt a actuacions musicals especials pensades per a cada xarrada. L’esperit és el mateix, i l’oferta de qualitat, l’únic que ha canviat és que s’oferirà en línia i podrem gaudir de les xarrades en directe des de la nostra casa. El pla s’ha modificat però la idea continua intacta.
I quin tema podríem escollir millor enguany que els protagonistes, per desgràcia, de tots els mitjans de comunicació? La paraula virus s’ha colat sense demanar permís a les nostres vides, i tot i que ja de tant en tant tenien certa notorietat, actualment som experts, o almenys rebem contínuament informació, sobre transmissions, vacunes, proves mèdiques i un llarg etcètera.
Nosaltres no hem volgut donar l’esquena a l’actual situació sanitària i tindrà cabuda en una de les xarrades, però els virus son molt més que el que estem vivint, i per això vos oferim acostar-nos a ells des de les diferents disciplines dels divulgadors i divulgadores que hem convidat, així que parlarem de la relació del virus amb les vacunes, però també amb l’Alzheimer, el medi ambient, les plantes, la vida en altres planetes i la pseudociència.
El dijous 17 de setembre comença el cicle amb els virus sota la visió de la medicina, perquè poden estar rere una de les grans malalties neurodegeneratives dels nostres temps, així el Doctor en Biologia Molecular i Director General d’Investigació i Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat Javier S. Burgos, ens acostarà al tema a traves de la xarrada Virus i Alzheimer: ¿El origen infeccioso de una pandemia? Al voltant de 50 milions de persones en el món pateixen demència, i en quasi el 70% la malaltia té un mateix nom propi: Alzheimer. Estem front a una pandèmia global i sostinguda en el temps i, tot i ser un mal de causa desconeguda, una de les hipòtesis gira al voltant de la implicació de diferents patògens. A banda, la pediatra, experta en vacunes, i investigadora de FISABIO en la mateixa àrea, Maria Garcés-Sánchez, parlarà en torn a Virus i immunitat: Avances en el desarrollo de la vacuna frente a SARS-CoV-2: ¿qué sabemos hasta ahora? I és que en el context de la pandèmia, el desenvolupament d'una vacuna eficaç resulta ser una necessitat real i una prioritat social i política, reconeguda ja per tots els sectors socials.
I aquest dia també ens acostarem a un tema controvertit i interessant, les pseudociències, i Empar Vengut, doctora en química biològica i membre del grup d’investigació ScienceFlows sobre percepció i comprensió social de la ciència, ens presentarà la xarrada Virus i pseudociència: una pandèmia d’informació. L’actual pandèmia de la COVID-19 ha vingut acompanyada d’una infodèmia, una sobreabundància d’informació, rigorosa, dubtosa i fal·laç, que ha propiciat una major confusió dintre de la incertesa que ja porta associada una nova malaltia. Parlarem de teories de conspiració, d’informació de caràcter tòxic, de la (des)informació que ha circulat majoritàriament per xarxes social, i de com combatre tot açò.
Ja el dijous 24 de setembre, seguirem amb una segona sessió amb altres vessants des de les que veure als microorganismes que ens envolten. Per això, el químic i Tècnic superior de medi ambient de la UV Alberto de la Guardia ens parlarà de Virus i medi ambient: El confinament ha millorat l’entorn? … i per a qui? Perquè al llarg de la quarantena ens plantejàvem si estaria millorant el medi ambient quan tot estava en calma i sense la contaminació del trànsit. En realitat estava millorant? I més enllà de plantejar-nos com afecta a les ciutats i la nostra vida quotidiana, com afecta a les altres espècies? I parlant d’altres espècies, què passa amb les plantes? Els afecten els virus? La resposta ens la donarà la Enginyera Agrònoma i investigadora Maria Isabel Font que tractarà de Virus i botànica: Las plantas también enferman En l'actualitat hi ha descrits uns mil virus que infecten plantes, podent aquestes emmalaltir i mostrar símptomes anòmals en el seu desenvolupament, fullatge, flors i fruits. Si es tracta de cultius, la infecció viral pot arribar a causar pèrdues econòmiques, ja que redueix el rendiment del cultiu i deprecia el seu valor comercial. A banda, també hi ha conseqüències per a les plantes ornamentals.
Per últim, el Cap d’Instrumentació de l’Observatori Astronòmic de la UV Fernando Ballesteros ens parlarà de Virus i Vida en altres planetes: pandèmies extraterrestres. Hi ha vida en altres planetes? I si és així, hi ha virus en eixos planetes? Podria una mostra de roca portada des d'un altre món provocar una pandèmia catastròfica en la Terra? Com de segures són missions com la futura Mars Sample Return de la ESA? Moltes preguntes per a respondre sobre virus que estan molt lluny de nosaltres.
Una programació d’allò més completa per al Ciència a la fresca d’enguany, que una vegada més pretén oferir divulgació científica de qualitat però donant-li un toc d’oci combinant-la amb música. Aquesta vegada la música més virulenta està preparada ambdós dies pel violí de Manuel Segarra i el cello de David Forés. Ells seran els encarregats de posar banda sonora a totes aquestes xarrades i vos presentarem peces escollides per a cada temàtica que vos contextualitzarem en directe durant les intervencions. Aquest any el cicle ha de ser des de casa però segur que serà igual d’entretingut, complet i interessant. Així que seieu, connecteu-vos i gaudiu.
Totes les sessions son a les 19 h, i vos podeu inscriure des de la web www.jardibotanic.org