El Ple aprova una moció per a impulsar la sostenibilitat i la convivència en les Falles
El consistori també acorda millores per al barri de Campanar
El Ple de hui ha debatut sobre “la sostenibilitat i convivència en les Falles” i ha aprovat, amb els vots de l'equip de govern i del Grup Municipal Socialista i l’abstenció de Compromís, “estudiar, juntament amb les comissions falleres i el gremi d'artistes fallers, estratègies de consens per a sensibilitzar en l'objecte de transicionar cap a materials més ecològics en les falles”.
Segons este acord, defés pel regidor de Falles, Santiago Ballester, l'Ajuntament també “es compromet” –tal com ha puntualitzat el PSOE- a continuar amb el treball amb organismes dependents de la Generalitat Valenciana, com l'IVF o el SGR, per a plantejar solucions financeres destinades a les comissions falleres i poder oferir alternatives reals per a racionalitzar la instal·lació de carpes en la setmana fallera”.
Així mateix, el Ple ha decidit “oferir formació a totes les comissions falleres en matèria fiscal i econòmica per a la gestió d'impostos i comptes anuals, així com sobre les línies de negoci alternatives sense perdre de vista l'origen de les falles”, i “seguir la línia de treball, com s'ha fet fins ara, de reduir els tràmits administratius de les comissions falleres per a relacionar-se amb l'administració municipal”.
Este acord ha sigut aprovat com a alternativa a la proposta del regidor del Grup Municipal Compromís, Pere Fuset, qui ha sol·licitat al govern local que “establisca l'any 2030 com a data límit perquè s'implante l'ús de materials sostenibles en l'elaboració dels monuments fallers”. L'edil també ha demandat que “es racionalitze l'ús de les carpes mitjançant el diàleg i la normativa del bàndol faller i que es redefinisca la política d'ajudes per a facilitar que les comissions no entren en competència amb els comerços locals i protegisquen els elements patrimonials essencials de la festa com són la falla, la pirotècnia i la música”. “Voler les Falles implica cuidar-les i intentar que siguen la festa de tota la ciutat, patrimoni de la humanitat i dels valencians i valencianes”, ha subratllat.
En representació del Grup Socialista, Nuria Llopis, ha valorat que “els canvis en la festa s'han de plantejar tant en l'àmbit intern com extern i no sols amb paraules” “Les Falles són la millor finestra per a mostrar la València que volem, sostenible, inclusiva i diversa”, ha ressalat, després d'instar el consistori “a prendre decisions en la taula de diàleg faller i considerar la taxa turística que el mes de març seria la taxa fallera per a beneficiar a les comissions que són as que fan possible l'esdeveniment amb major impacte a València”.
En la seua intervenció, el regidor de Falles i president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, ha lamentat “la introducció de la ideologia en la festa” i ha assegurat que “el govern local gestionarà la festa sense polititzar-la”.
Millores en Campanar
El Ple de l'Ajuntament també ha acordat “la continuïtat de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat, que permetrà l'ampliació de l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO), sense minvar la superfície de zones verdes del barri de Campanar”. Este acord, adoptat a instàncies del govern municipal, també contempla que el “IVO aportarà la quantitat econòmica equivalent als costos d'urbanització de les noves zones verdes”.
En la mateixa proposta, acordada amb els vots de l’equip de govern i com a alternativa a una moció presentada pel Grup Municipal Compromís “per a aplicar millores en el barri de Campanar”, també s'ha resolt “continuar amb la tramitació del pla especial que qualificarà sòl dotacional públic per a la regeneració urbana de la zona, amb la participació del veïnat”.
Finalment, amb este acord el Ple ha confirmat que “l'Ajuntament mantindrà l'activa participació i comunicació amb la Federació de Veïns, i en concret amb els del barri de Marxalenes, per a donar resposta a la necessitat de major nombre de places d'aparcament en tres sòls municipals, que permetran l'estacionament de més de 650 vehicles”.
Amb estes resolucions s'ha dirimit el debat iniciat pel regidor de Compromís, Ferran Puchades, qui ha exposat que “el barri de Campanar ha registrat un increment poblacional considerable, sense una compensació adequada d'infraestructures i servicis públics”. Per això –ha sol·licitat- la creació d'una nova biblioteca municipal i d'un centre cívic. L'edil també ha reclamat, entre altres mesures, “la posada en funcionament de la Universitat Popular, i la construcció de les instal·lacions esportives compromeses per a compensar la pèrdua del sòl públic en el qual s'executa el nou Mestalla”.
La proposta de Compromís, que finalment no ha vist la llum, sí que ha rebut el suport del Grup Municipal Socialista, amb dos esmenes detallades pel regidor Borja Santamaría: una per a sol·licitar “major nombre d'equipaments, al marge de la construcció del poliesportiu de Benicalap reflectit en el conveni amb el València Club de Futbol”, i una altra “per a millorar la neteja de Campanar, tant en l'escombratge manual com mecànic, així com l'aigualeig i recollida d'estris”.
En el debat d'este punt han intervingut representants de l'Associació de Veïns de Campanar que han reclamat “espais que reforcen el teixit associatiu del barri”, han lamentat “les condicions i el servici de la biblioteca i els centres destinats per a la Joventut”, i han reivindicat “equipaments esportius”.
Per la seua part, el regidor d'Urbanisme i Vivenda, Juan Giner, que ha qüestionat “què va fer l'anterior equip de govern per Campanar durant dos mandats”, ha recordat que el maig de 2024 el Ple va aprovar l'exposició al públic del Pla Especial del barri de Campanar, “que és una aposta de futur, amb 25.600 metres quadrats de zona verda, amb vivendes de protecció pública i espais per a equipaments”. “El compromís de l'equip de govern amb este barri històric és ferm i definit”, ha conclòs.
Adhesió a la declaració institucional de la FEMP pel 8M
Així mateix, el Ple ha rebutjat, amb els vots de l'oposició i Vox, una moció presentada pel Partit Popular per a adherir-se a la declaració institucional aprovada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) amb motiu del Dia Internacional de les Dones.
En la seua intervenció, la regidora de Benestar Social, Marta Torrado, ha explicat que, en vespres del 8 de març, “portem a este Ple una moció per a commemorar una cita tan important des de la unitat” i ha destacat que “des de l'arribada d'este equip de govern al consistori i des de la Regidoria d'Igualtat, cada 8 març hem posat el focus sobre diferents col·lectius de dones, reivindicacions i assoliments històrics”.
En este sentit, Torrado ha assenyalat que la defensa de la igualtat “no té banderes, ni ideologia, sinó que és de totes les dones i ha de conjuminar tots els esforços i les voluntats possibles i, per això, ens agradaria que comptara amb el suport de tots els grups polítics i isquera per unanimitat perquè és la declaració que així es va aprovar en la FEMP”.
Per part seua, la representant Socialista, Nuria Llopis, el grup de la qual ha presentat també una moció sobre la commemoració del 8 de març i que també ha sigut rebutjada amb els vots de l'equip de govern, ha qualificat de “discurs buit i de generalista” la moció del PP i ha assegurat que “no contempla polítiques concretes municipals en perspectiva de gènere , a diferència de la nostra proposta”.
Durant el debat, Llopis ha subratllat que fins al moment “només s'han vist retrocessos respecte a polítiques d'anys anteriors perquè han pactat amb negacionistes de la lluita feminista” i ha assegurat no entendre “com les dones del PP estan en contra de recuperar les polítiques d'ocupació o que hi haja una pancarta commemorativa al balcó de l'Ajuntament. Em valen els fets no discursos buits, jo els tendisc la mà i els done l'oportunitat de desmarcar-se dels seus socis de govern”.
Finalment, la regidora ha afirmat que en matèria d'Igualtat “no tot val i hi ha línies roges que no s'han de creuar” en referència al diputat de Vox condemnat per maltractament psicològic i premiat en l'últim certamen de Relats Beatriu Civera.
El portaveu del grup Vox, Juanma Badenas, ha manifestat la postura del seu grup a favor “del dia de les persones sense que ningú siga més que una altra” i ha afegit que consideren que “tots els ciutadans han de ser considerats com a igual, amb un accés a l'ocupació pública per mèrit i capacitat i apostem per l'aplicació de la mateixes polítiques per a tots discriminació positiva ni negativa per condició de sexe”.
D'altra banda, la representant del grup municipal Compromís, que ha presentat també una moció alternativa a la del Partit Popular i ha sigut rebutjada amb els vots de l'equip de govern, Lucía *Beamud, ha criticat la declaració proposada per “estar buida de contingut” i ha acusat el PP de “no poder amagar la hipocresia i el cinisme que té amb esta moció en la qual no proposa ni una mesura concreta per a conciliació o la violència masclista”.
Consulta sobre la llengua en centres educatius
Així mateix, durant la sessió plenària d'este dimarts s'ha debatut la moció presentada pel grup municipal Socialista, rebutjada amb els vots de l'equip de govern, en la qual s'ha sol·licitat la retirada de la consulta sobre la llengua base dels centres educatius de València.
Segons la regidora Marta Ibáñez, qui ha reclamat el restabliment del paper del Consell Escolar Municipal com a òrgan competent en projectes lingüístics, la consulta “pretén legitimar una política que desvirtua el marc legal vigent i posa en perill la cohesió educativa i lingüística de la Comunitat Valenciana. Està basada en la recentment aprovada Llei 1/2024 de “llibertat educativa” i introduïx un criteri partidista i emocional en l'elecció de la llengua, menyspreant els criteris pedagògics i el paper dels consells escolars”.
En la seua intervenció, Ibáñez ha assenyalat que esta iniciativa implica “un atac al consens educatiu i lingüístic; imposa incertesa enfront de l'estabilitat del model de la Llei de Plurilingüisme de 2018; arracona l'ensenyança del valencià; provoca desigualtat, segregació i pèrdua de qualitat educativa; i és un instrument per a amagar els problemes reals del sistema educatiu”.
Per això, el grup Socialista ha proposat “instar a la Generalitat a la retirada de la consulta per ser contrària als principis legals i pedagògics vigents; reclamar el restabliment del paper del Consell Escolar Municipal; denunciar la falta de garanties democràtiques en el procés de consulta; defendre el valencià com a patrimoni cultural i lingüístic amb la promoció del seu ús i el seu prestigi; i exigir que la Generalitat prioritze els problemes reals del sistema educatiu”.
Dret de tanteig i retracte
D'altra banda, a instàncies del grup Municipal Socialista, en l'Hemicicle s'ha parlat de “la situació de la vivenda a la ciutat” i s'ha debatut sobre “el dret de tanteig i retracte”.
En este punt, el Ple ha decidit que “el Servici de Vivenda, sobre la base dels paràmetres orientatius, valore cas a cas, o fins i tot barri a barri l'adquisició d'edificis, que amb independència de la seua antiguitat, o grandària, donen la màxima resposta a la necessitat dels veïns d'estos àmbits”.
Este acord ha sigut acceptat, amb els vots de l’equip de govern i com a alternativa a la proposta del portaveu socialista, Borja Sanjuan, qui ha requerit que “l'Ajuntament actualitze els preus tope per a exercir este dret de tanteig i retracte ajustats a la realitat de cada barri, que s'aplique un coeficient que augmente el preu tope per a aquells edificis de més de 50 vivendes, i que elimine el límit d'edat dels edificis, sempre que es troben en bon estat, per a exercir este dret”. “Este últim ha sigut el motiu utilitzat per a rebutjar dos edificis complets al carrer Túria, els veïns del qual van ser desallotjats per a la construcció d'un hotel”, ha argumentat Sanjuan.
En este debat el regidor de Compromís, Ferran Puchades, ha defés l'aplicació del dret de tanteig i retracte "per a ampliar el parc de vivenda de la ciutat" i ha criticat que "sembla que el govern popular mai han volgut exercir este, ja que en 2024 no l'ha aplicat".
El regidor d'Urbanisme i Vivenda, Juan Giner, que ha al·ludit "al baix índex en l'exercici d'este dret en els mandats de l'anterior equip de govern", ha ressaltat que la possibilitat d'adquirir un immoble de manera preferent és un dret i no una obligació i ha aclarit que "l'objectiu de l'actual equip de govern és analitzar cada cas”.
Dimissió de Mazón
Finalment, en la sessió plenària d'este dimarts s'ha debatut la moció presentada pel grup municipal Compromís per la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i que ha sigut rebutjada amb els vots de l'equip de govern.
Per a la portaveu Papi Robles, ha qualificat a Mazón d'“incompetent i negligent, ja que va subestimar la magnitud de la tragèdia” i ha afegit que ara estem en l'operació “salvar al soldat Mazón”. Així mateix, s'ha dirigit a l'alcaldessa, María José Catalá, per a dir-li que “cada dia que el sostenen s'enganyen i no alcen el cap de la vergonya que els dona i ara tenen l'oportunitat de triar un govern que cuide a les persones i no un que us fa acatxar el cap”.
Per part seua, el representant del grup Socialista, Borja Sanjuán, ha destacat que València té 17 morts, morts que eren “evitables, segons la jutgessa de Catarroja” i ha assegurat que la culpa del retard de l'alerta “és de Mazón”. En la seua intervenció, Sanjuán també ha qualificat al president de la Generalitat d'“irresponsable, negligent” i de “ser un amoral perquè a posteriori el que fa és mentir i somriure” i ha indicat que l'operació en la qual està Catalá és “tractar d'heretar la Generalitat i, per això, volen sobreviure a Mazón”.
El portaveu municipal, Juan Carlos Caballero, ha lamentat el comportament de l'oposició “que no perd ni un segon per a enfangar i no construir”. “Esta catàstrofe ha deixat un balanç devastador i res sembla suficient perquè vostés acosten el muscle i seran recordats com l'oposició que es va esborrar de la recuperació de les pedanies afectades i de la comissió perquè s'han desentés de formular propostes per a previndre futures catàstrofes”, ha conclòs Caballero.