elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat s’adhereix a la Declaració Basca

La Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat s’adhereix a la Declaració Basca

    La Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat s'ha adherit a la Declaració Basca, un nou full de ruta per a afavorir la creació de municipis productius, sostenibles i resilients per a una Europa habitable i inclusiva. Aquesta decisió va estar adoptada durant la IX Assemblea General, celebrada el passat 28 de febrer a la localitat de Carcaixent, i respon al compromís d'aquest ens en continuar evolucionant cap a situacions de major sostenibilitat econòmica, ambiental i social.

    La Declaració Basca constitueix el document resultant de la huitena Conferència Europea de Ciutats i Pobles Sostenibles, celebrada el passat mes d'abril a la ciutat de Bilbao. Aquest inclou un total de 15 vies per donar suport i accelerar les transformacions socioculturals, socioeconòmiques i tecnològiques que asseguren una qualitat de vida digna per a la ciutadania.

    També, en la declaració, es remarca la necessitat i el desig dels líders locals de fer un pas més per assolir aquests objectius i buscar accions per a "descarbonitzar" el sistema energètic, aplicar una mobilitat urbana sostenible, reduir l'explotació d'espais naturals, protegir i millorar els ecosistemes i la biodiversitat, protegir els recursos hídrics i millorar la qualitat de l'aire, adaptar-se al canvi climàtic, millorar els espais públics, proveir habitatges adequats, garantir la inclusió social i enfortir les economies locals.

    El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, ha assegurat que «per a poder afrontar aquests reptes, hem de pensar creativament i trobar una manera innovadora de comprometre'ns econòmica i socialment amb les nostres societats civils, especialment a nivell local», ha indicat. «Haurem de trobar solucions sostenibles que incrementen el valor econòmic que s'obté a les ciutats i regions en benefici de la població local. Necessitem inspiració, una major consciència i una millor educació, noves idees, innovació tecnològica i social, i el nostre compromís actiu com a responsables públics, agents emprenedors i ciutadania responsable per a protegir conjuntament el nostre futur», ha asseverat.

    En aquest sentit, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha incidit en que «resultaimprescindible seguir treballant per avançar cap a la sostenibilitat dels nostres pobles i les nostres ciutats i per açò hem de fer nostres aquests objectius i respondre als mateixos amb solucions adients a realitat del nostre territori», ha apuntat.

    Amb aquesta adhesió a les directrius de la Declaració Basca, la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat, i per extensió la Diputació de València com a coordinadora del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia a la demarcació de València, mostren la seua predisposició a l'hora d'assumir la seua responsabilitat en el benestar de la ciutadania i la del futur, i en la dimensió global del desenvolupament local, estil de vida i consum de recursos.

    Així mateix, es reconeix la necessitat d'una transformació tecnològica, socioeconòmica i sociocultural de les societats amb l'ànim d'assegurar una qualitat de vida digna per a la població, alhora que es respecten els límits dels ecosistemes locals i globals, i els recursos naturals disponibles.

    Per tal de convertir-se en agents actius, capaços de fer realitat aquesta transformació, la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat i la Diputació de València mostren la seua disposició a iniciar i implementar les accions de transformació localment al llarg de les 15 pautes del nou full de ruta; així com monitoritzar i documentar accions de transformació i fer que estiguen disponibles per a ser replicades a través de la Plataforma Europea de Ciutats Sostenibles.

    Pujar