Vilamarxant triada per al programa pilot de Jove Oportunitat
Recuperar la motivaciód'aquellsjovessenseocupació, que han abandonatelsestudissense completar l'etapa de Batxillerat ni FP, orientar les seuescarreresprofessionals i facilitar els recursos per a completar les seuesaspiracions a través d'itinerarisformatiusespecífics i adaptats a les seuesnecessitats.
Sónelsobjectius del programa pilot Jove Oportunitat (JOOP), organitzat des de l'InstitutValencià de la Joventut (IVAJ) i finançatpelFons Social Europeu – Iniciativa d'Ocupació Juvenil, a través d'un primer dissenypilot que comptaràambVilamarxant i divuitmunicipismés de tota la Comunitat Valenciana.
Des de demàdimarts, 17 de gener, un grup de dotzejoves, inscrits en Sistema Nacional de Garantia Juvenil, inicien elsprimerstallers a partir de les 10 hores en el Centre Formatiu de Vilamarxant.
En aquestsentit, un equip de pedagogs i monitors, especialitzats en coaching juvenil, implementaran el programa durant dos mesos, a través de tallersespecífics de forma grupal i individualitzada. D'aquesta manera, l'objectiuésaprofundir en les aspiracionspersonals de cadascundelsparticipants, orientant les seuesmotivacionscap a objectiusreals i planificant un itineraripràctic-formatiuespecífic, que es reforça a través de les jornades grupales, una font de motivació recíproca ambaltresjoves que es troben en un punt de partida similar.
Aqueststallerssónnomés la primera fase del programa. Al llarg de dos mesos, elsparticipants també visitaran al voltant de vint "empresesd'acolliment" en les qualsrealitzaransimulacionsbreusd'una jornada laboral en el sector professional que hagentriat, dinsd'unadiversitatde fins a deuàreesd'especialització. D'aquesta forma, elsjoves poden conèixer de primera mà les característiques del mercat laboral i les exigències i satisfaccionsd'aconseguirdesenvolupar una carrera professional.
Obtingudes les experiènciesformatives i laborals, el programa es complementa amb una jornada de convivència entre elsjovesparticipants de Xest, Xiva i Vilamarxant en l'Albergd'Alboraig i duessessions de reflexió i seguimentindividualitzat, per a concretar de forma definitiva l'itineraripersonalitzatconstruïtdurant el programa i un seguiment temporal d'aqueixaplanificaciód'objectiusvitals i professionals.
Inspirat en la filosofia de les "Escoles de la SegonaOportunitat", que han sigutposades en pràctica a Françaambextraordinarisresultats, el Fondo Social Europeu exporta l'experiència a Espanya i fa una parada a Vilamarxant.
Amb la participació conjunta de la Consellería de Eduación, el Servef i l'IVAJ, el projecte no solament cerca la motivació personal delsjoves, si no la futura contractaciódins de les àreestriades.