elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València en Comú manté ferm el seu compromís amb el tancament de Divalterra i el buidatge progressiu de la Diputació

    València en Comú demandarà el tancament de Divalterra i el buidatge progressiu de les competències de la Diputació de València en favor de la Generalitat en les negociacions per a conformar el nou govern de la corporació provincial, que en les pròximes setmanes ha de triar nou president després de la dimissió de l'anterior, Jorge Rodríguez, investigat per prevaricació i malversació de cabals públics en el marc de l'Operació Alquería.

    València en Comú ja va demanar al desembre de 2016 la liquidació de Divalterra, epicentre del cas Taula, la recerca judicial sobre la gestió del PP en la societat en la qual hi ha desenes d'imputats. Llavors, Berto Jaramillo, diputat provincial, va exigir "responsabilitats" quan algunes informacions periodístiques van denunciar diversos procediments de contractació i pagament de dietes amb càrrec a l'empresa.

    Ara, Divalterra –abans Imelsa- també centra les suposades irregularitats investigades en l'Operació Alqueria. "Defensem les empreses públiques, però la dinàmica de Divalterra –abans Imelsa- està viciada després del larguísimo període del PP en el govern. La societat estava qüestionada abans i segueix qüestionada ara, malgrat el canvi de govern. Açò no ens ho podem permetre", assegura Jaramillo.

    València en Comú ja va exigir en 2016 que la Diputació assumira directament la gestió de les brigades forestals que depenen de Divalterra –amb més de 500 treballadors- i les altres àrees de gestió que encaixen amb les competències i obligacions de la Diputació. D'altra banda, amb respecte als drets del personal i la protecció dels seus llocs de treball sempre que siga possible, ja va apostar llavors per la liquidació de l'empresa. En 2018, aqueixa exigència no ha canviat.

    Buidament de competencias

    València en Comú també exigirà un pla per a buidar de competències les diputacions en favor de la Generalitat i, quan siga possible, les mancomunitats i els ajuntaments. "Les corporacions provincials exerceixen un paper important per als municipis xicotets, però aqueixes competències es podrien transferir als ajuntaments, les mancomunitats o l'administració autonòmica", assegura Jaramillo, que també aposta per reforçar les mancomunitats.

    "Creiem que les administracions de segon ordre com les mancomunitats o les agrupacions d'ajuntaments que col·laboren voluntàriament en moltes o algunes qüestions serien una eina molt eficient". Perquè aquestes es desenvolupen o consoliden és necessari impulsar canvis legals a nivell estatal, però, mentre, "la Comunitat Valenciana també hauria d'impulsar canvis legals que impulsen el municipalismo i les mancomunitats i afeblisquen a les diputacions".

    En opinió del diputat provincial, les diputacions pateixen un "dèficit democràtic. La seua representació no es tria de forma directa per la ciutadania i no és estrictament proporcional al nombre de vots obtingut pels partits en les eleccions locals. A més, perden sentit amb la consolidació de les comunitats autònomes".

    Per açò, València en Comú, a l'espera de les necessàries reformes legals que permeten eliminar l'ens, demanarà mesures encaminades a la cessió de competències a altres instàncies més transparents, eficaces i amb major legitimitat.

    Pujar